Voeding
Opleiding Chocolatier
De chocolatier zet grond- en hulpstoffen (zoals cacaoboter, cacaomassa, suiker en eventueel melk) om naar verschillende vormen van chocoladeproducten.
Het gehele productieproces gebeurt op een ambachtelijke, efficiënte en vaktechnische manier.
Vóór, tijdens en na de bereiding leer je als chocolatier rekening houden met hygiëne, veiligheid en bewaartechnieken voor het product.
Tenslotte leer je je ambachtelijk bedrijf runnen op gebied van administratie, marketing en personeelsbeleid.
Het Belgische chocoladewerk is wereldwijd bekend. Fijnproevers omschrijven onze pralines, chocoladeproducten als dé beste, dé lekkerste. Uiteraard komt er heel wat kennis bij kijken om altijd weer aan de hoge eisen van de vele lekkerbekken te voldoen. In deze opleiding leer je chocolade ambachtelijk verwerken tot een veredeld en graag gesmaakt topproduct.
Blijf je graag op de hoogte van een nieuwe startdatum?
Laat dan hier je gegevens na.
Programma
De opleiding duurt 2 cursusjaren (1 lesmoment per week).
De lesdag kan afwijken per cursusjaar.
1ste jaar:
- Basis chocolade (32u)
- Basis hygiëne en veiligheid (25u)
- Eenvoudige pralines (40u)
- Stuk- en holgoed (28u)
2de jaar:
- Verfijnde pralines (40u)
- Gespecialiseerde chocoladeproducten (36u)
- Eindproef praktijk Chocolatier
Voor wie
Iedereen vanaf 18 jaar met een passie voor chocolade en de ambitie om hiermee professioneel aan de slag te gaan. Geen voorkennis vereist.
Deze opleiding is ook een aanrader voor personen die reeds beschikken over het diploma van brood- en banketbakker.
Cursisten die reeds beschikken over een getuigschrift leertijd chocoladebewerker (of gelijkwaardig) dienen enkel de modules 5 en 6 te volgen.
Cursisten die reeds beschikken over een getuigschrift bakker-banketbakker kunnen vrijgesteld worden voor module 1. Een vrijstelling dient telkens door de cursist tijdig aangevraagd te worden via de campusadministratie.
Examens, getuigschrift / diploma en vrijstellingen
Wie slaagt voor alle modules ontvangt een getuigschrift. Combineer deze opleiding met Start Me Up en maak van je getuigschrift een diploma. Getuigschriften en diploma's zijn officieel erkend door het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen.
Droom je van een toekomst als ondernemer of wil je je vaardigheden als ondernemende werknemer bijschaven? In ons ondernemersprogramma ondersteunen ervaren beroepsexperten én onze eigen gecertificeerde ondernemerscoach jou in het concretiseren van jouw professionele dromen.
- Praktische toepassingen en haalbaarheidsstudie
- Flexibel leerpad via een mix van leervormen
- In groep leren en individuele coaching
Maak je keuze uit een van onze verschillende opleidingsformules om het traject te kiezen dat het best bij jouw situatie past.
Wanneer je denkt in aanmerking te komen voor vrijstellingen bezorg je ons tijdig het ingevulde vrijstellingsformulier met de nodige bewijsstukken. Neem contact met ons op voor verdere informatie.
Over het beroep
Het modulaire traject Ambachtelijk Chocoladebewerker leidt je op tot het zelfstandige beroep als chocolatier, ambachtelijk chocoladebewerker. De chocoladebewerker zet grond- en hulpstoffen (zoals cacaoboter, cacaomassa,suiker en eventueel melk) om naar verschillende vormen van chocoladeproducten. Het gehele productieproces gebeurt op een ambachtelijke, efficiënte en vaktechnische manier. Vóór, tijdens en na de bereiding houdt de ambachtelijk chocoladebewerker rekening met hygiëne, veiligheid en bewaartechnieken voor het product. Ten slotte moet hij zijn ambachtelijk bedrijf runnen onder meer op het gebied van administratie, marketing en personeelsbeleid. De opleiding is opgesplitst in verschillende modules:
Materiaal en extra kosten
Iedereen die actief is in de voedingssector, moet de hygiënevoorschriften naleven.- Gedurende een praktijkles draagt iedereen de aangepaste beroepskledij.
Informatie i.v.m. verplichte kledij cursisten chocolatier
De uniforme outfit voor cursisten bestaat uit een witte koksvest met SYNTRA Midden-Vlaanderen logo, 1 zwarte bavetschort, 1 koksbroek, 1hoofddeksel en een paar witte afwasbare schoenen met stalen neus.
De outfit kan rechtstreeks besteld worden bij onze partnerleverancier. Er zijn pasmodellen ter beschikking op campus tijdens les 1 of 2. De totale prijs bedraagt ongeveer € 170 en wordt bij bestelling rechtstreeks aan de leverancier betaald.
Informatie i.v.m. gereedschap
Je dient te beschikken over basismaterialen (messen, spatels, klopper, bakborstel, spuitzak, spuitmonden, deegkrabber, pralineervork,...) Deze kan je vrij aankopen of samenstellen met materiaal dat je al bezit. Welke materialen je nodig hebt wordt toegelicht tijdens de eerste les.
Erkenningen
Of je nu kiest voor een cursus chocolaterie, bakkerij, patisserie of roomijs, Alimento biedt een korting op je inschrijving: van € 65 voor een halve dag tot € 130 voor een hele dag.
Voor wie?
Alle Belgische bakkers, patissiers of chocolatiers die onder Paritair Comité 118 of 220 vallen en minder dan 100 werknemers hebben. Deze korting geldt ook voor de manager indien hij/zij deelneemt samen met de werknemer(s). Hetzelfde geldt voor leerkrachten technisch onderwijs die bakkerij-, patisserie- of chocolaterievakken geven.
Wanneer ontvang je deze korting?
Je betaalt eerst het volledige bedrag aan SYNTRA Midden-Vlaanderen. Wanneer de cursus afgelopen is, brengen wij Alimento op de hoogte van je aanwezigheid. Zij zullen (een deel van de) totaalprijs terugbetalen.
Welke stappen moet ik nemen?
Neem contact op met Alimento om zeker te zijn dat je in aanmerking komt. Bezorg na inschrijving je RSZ-nummer en je paritair comité aan je SYNTRA trajectbegeleider. Wij doen de rest!