Terug naar home
MijnSyntra

Wat is duaal leren?

Betekenis duaal leren 

Duaal leren is een leermethodiek binnen het secundair onderwijs waarbij theorie en praktijk in elkaar schuiven. Als cursist leer je deels op de Syntra-campus en deels op de werkvloer. Hierdoor verwerf je in een mum van tijd relevante werkervaring en versterk je je praktijkgerichte vaardigheden.

Meer info over duaal leren

Hoeveel uren per week zit ik op de campus/werkplek?

Verdeling lessen volgen en werken 

Het aantal dagen dat je op de werkvloer leert is afhankelijk van je studierichting. Volg je een duale opleiding via Syntra, dan spendeer je doorgaans 4 dagen per week op de werkvloer

De resterende dag breng je door op onze campus. Tijdens deze lesdag krijg je 4 uur algemene vorming en 4 uur beroepsgerichte vorming. Zo krijg je naast een flinke dosis praktijkervaring ook een stevige theoretische basis mee. 

Waar kan ik een duale studierichting volgen?

Duaal leren is mogelijk via een onderwijsinstelling met duaal opleidingsaanbod. Met 'onderwijsinstelling’ bedoelen we: een school of opleidingscentrum waar duaal leren tot de mogelijkheden behoort. Bij Syntra kan je kiezen uit een uitgebreid aanbod duale opleidingen.  

Naast een geschikte onderwijsinstelling moet je natuurlijk ook een passende werkplek vinden. Je gaat zelf op zoek naar een leerbedrijf in jouw buurt. Aarzel niet om je hierin te laten ondersteunen door je competentiecoach.

Check onze duale opleidingen

Waar vind ik beschikbare werkplekken en leerbedrijven voor duaal leren?

In de databank van duaalleren.vlaanderen vind je een overzicht van erkende duale werkplekken in Vlaanderen, in verschillende regio’s en beroepen. Je kan deze leerbedrijven contacteren, maar je mag ook contact opnemen met bedrijven die niet in deze databank staan. Om jouw kansen op het vinden van een goede werkplek te vergroten, raden we jou aan om meerdere bedrijven te contacteren.

Schakel jouw competentiecoach in om jou te begeleiden in jouw zoektocht naar een geschikte werkplek. Je vindt de contactgegevens van jouw coach in MijnSyntra.

Wanneer kan ik starten met duaal leren?

Voor schooljaar 2022-2023 is inschrijven voor de tweede graad mogelijk tot en met 15 januari 2023. Instromen in de derde graad is mogelijk tot en met de eerste lesdag van november 2022. Wil je toch later instromen in de derde graad? Dat kan aan de hand van een toelatingsklassenraad. 

Wat is de termijn voor het vinden van een werkplek?

Deadline contract afsluiten leerbedrijf 

Binnen de 20 opleidingsdagen na je eerste lesbijwoning (of na het afronden van een andere opleiding) moet je een werkplek gevonden hebben. Zolang je geen werkplek hebt gevonden, word je verwacht op de campus voor een sollicitatietraining. 

Heb je binnen de vastgelegde termijn geen overeenkomst met een leerbedrijf afgesloten? Dan moet je je duale opleiding stopzetten. Slechts in uitzonderlijke situaties kan de termijn van 20 opleidingsdagen per schooljaar verlengd worden. 

Maak je geen zorgen: de termijn is voor de meeste cursisten ruimschoots genoeg om een werkplek te vinden. Spreek ook tijdig je competentiecoach aan als je ondersteuning nodig hebt. We zijn er om jou te helpen. 

Vanaf welke leeftijd is duaal leren mogelijk?

Voor duaal leren moet je: 

  • ofwel 16 jaar oud zijn; 

  • ofwel 15 jaar oud zijn én de eerste twee graden van het secundair onderwijs afgerond hebben (je hoeft niet geslaagd te zijn). 

Een duale opleiding in de tweede of derde graad BSO of TSO kan je volgen tot in het schooljaar waarin je 25 jaar wordt. Voor zevende jaren (bv. specialisatiejaar BSO of TSO) is er geen maximumleeftijd.

Wat zijn de toelatingsvoorwaarden voor duaal leren?

Duaal leren is mogelijk voor leerlingen die niet langer voltijds leerplichtig zijn. Behalve de leeftijdsvoorwaarden gelden ook de algemene toelatingsvoorwaarden, zoals geslaagd zijn in de onderliggende graad. Voor sommige duale opleidingen bestaan bijzondere toelatingsvoorwaarden (bv. medisch geschikt zijn). Deze toelatingsvoorwaarden worden telkens vermeld in het standaardtraject van de opleiding. 

Hier vind je een overzicht van alle duale opleidingen. Onderaan de opleidingspagina kan je de toelatingsvoorwaarden lezen.

Hoe kom ik te weten of duaal leren iets voor mij is?

Duaal leren richt zich tot leerlingen die ‘arbeidsrijp’ en ‘arbeidsbereid’ zijn. Met andere woorden: je wil de handen uit de mouwen steken, kan afspraken nakomen, bent leergiering en aanvaardt leiding van een werkgever. 

Wil je écht zeker weten of duaal leren iets voor jou is? Dan kan je in afwachting van de erkenning van jouw leerbedrijf al eens 4 dagen meelopen in het leerbedrijf van jouw keuze. Beschouw deze 4 dagen als een soort van ‘proefperiode’, waarbij alle partijen zicht krijgen of er een match is en een effectieve tewerkstelling mogelijk is. 

Verder raden we jou aan om zoveel mogelijk informatie en advies in te winnen bij je huidige leerkrachten, school en CLB, je ouders, enzoverder. Je kan ook een (niet-bindend) advies vragen aan de klassenraad van je vorige school.  

Uiteraard moet je ook rekening houden met de leeftijdsvoorwaarden en andere toelatingsvoorwaarden voor het volgen van een duale opleiding. Je bent ook steeds welkom bij Syntra Midden-Vlaanderen voor het overlopen van de mogelijkheden voor duaal leren. Of schrijf je in voor één van de online infosessies waar je al je vragen kan stellen. 

Wat houdt het advies van de klassenraad in?

Als je wil weten of duaal leren iets voor jou is, kan je jouw huidige klassenraad inschakelen voor een niet-bindend (en dus vrijblijvend) advies. De klassenraad zal, samen met andere mensen uit je omgeving, een oordeel uitspreken over je geschiktheid voor een duale opleiding. Dit gebeurt in termen van ‘arbeidsrijpheid’ of ‘arbeidsbereidheid’. 

Ben je arbeidsrijp, dan ben je geschikt voor een duale opleiding. Oordeelt de klassenraad dat je arbeidsbereid bent, maar nog niet arbeidsrijp? In dat geval zullen ze jou aanbevelen om eerst een aanloopfase te volgen om je helemaal klaar te stomen voor het duaal leren. 

Aangezien het over een niet-bindend advies gaat, ben je niet verplicht het advies van de klassenraad te volgen. Natuurlijk kan het jou wel helpen om te bepalen of je al dan niet bent weggelegd voor een duale opleiding. Neem hiervoor contact op met ons klantencentrum.

Wat is de aanloopfase bij duaal leren?

Oordeelt de klassenraad dat je (nog) niet ‘arbeidsrijp’ bent, maar wel de juiste attitudes hebt om te leren op de werkplek, dan ben je ‘arbeidsbereid’. De klassenraad geeft jou het (niet-bindend) advies om een ‘aanlooptraject’ te volgen.  

Tijdens de aanloopfase wordt samen met jou gewerkt aan datgene wat je nog tekortkomt om in een duale opleiding te starten. Je krijgt begeleiding en ondersteuning op maat. Het doel is: je optimaal voorbereiden op je instap in duaal leren. De aanloopfase duurt zo kort als mogelijk en zo lang als nodig. 

Welke duale opleidingen kan ik volgen?

Of je nu liever met je hoofd of met je handen werkt: voor elke cursist bestaat een gepaste duale opleiding. Bij Syntra kan je kiezen uit een breed aanbod studierichtingen: van fietsenmaker, zorgkundige en kinderbegeleider, tot hulpkok, tuinaanlegger en kapper. Onze opleidingen verspreiden zich over meer dan 9 sectoren. 

Bekijk ons duaal opleidingsaanbod om te checken of jouw favoriete beroep erin zit. 

Twijfel je over de geschikte duale opleiding voor jou? We helpen jou graag in het maken van de juiste keuze. Neem even contact op via deze pagina.

Welke overeenkomsten bestaan binnen duaal leren?

In het kader van je duale opleiding bij Syntra Midden-Vlaanderen wordt een overeenkomst tussen drie partijen opgesteld: (1) jij als cursist, (2) Syntra als opleidingsverstrekker en (3) het leerbedrijf waar je aan de slag gaat. 

De aard van deze overeenkomst wordt onder andere bepaald door het aantal uren dat je zal werken. Aangezien je binnen een duale opleiding bij Syntra meer dan 20 uur per week op de werkplek spendeert, wordt een Overeenkomst Alternerende Opleiding (OAO) afgesloten. 

Word ik betaald voor duaal leren?

Loon en (onkosten)vergoeding duaal leren 

Je vraagt je ongetwijfeld af of je iets verdient met duaal leren. Het antwoord hangt af van de aard van je overeenkomst, je leeftijd en je ervaringsniveau. 

Duale cursisten met een Overeenkomst Alternerende Opleiding (OAO) hebben recht op een leervergoeding. De hoogte van deze bedragen kan variëren en wordt berekend op basis van het aantal gewerkte dagen per maand. Voor een overzicht van de meest actuele bedragen verwijzen we jou graag door naar de website van de Vlaamse Overheid

Heb ik met duaal leren nog recht op kinderbijslag/een Groeipakket?

Omdat een duale opleiding een voltijds engagement (38u/week) vereist, behouden onze cursisten en hun ouders het recht op een Groeipakket. Als je beslist om je in te schrijven voor een duale opleiding bij Syntra, ontvang je van je kinderbijslagfonds een papier dat je moet laten invullen door onze competentiecoach en ingevuld moet terugbezorgen aan je kinderbijslagfonds. 

Hoelang duurt duaal leren?

De volledige duur van je duale opleiding is afhankelijk van je voortraject. Doorgaans duurt duaal leren twee tot drie jaar. 

Waarom kiezen voor duaal leren?

De combinatie van leren op de werkplek en leren op school werkt voor veel leerlingen motiverend. Ben jij iemand die graag leert in de praktijk? Dan is een duale opleiding misschien wel iets voor jou. Je brengt minder tijd in een klassieke klasomgeving door en verwerft een groot deel van je vaardigheden op de werkvloer. 

Nog meer voordelen duaal leren 

Er zijn talrijke redenen om te kiezen voor duaal leren: 

  • Al doende leer je: sommige beroepen kan je niet alleen maar achter de schoolbanken leren. 

  • Je leert een beroep, in een echte werkomgeving. 

  • Je krijgt een beter zicht op je sterktes, wat je graag doet en waar je in je loopbaan naartoe wil. 

  • Je bent mee met de nieuwste tools, technologieën en technieken. 

  • Je verhoogt je kansen op de arbeidsmarkt en hebt een grote kans op werk na je afstuderen. 

Waarom kiezen voor duaal leren bij Syntra?

De duale opleidingen die georganiseerd worden binnen Syntra zijn gelijkwaardig aan duale opleidingen die georganiseerd worden door een school voor voltijds secundair onderwijs. Je volgt hetzelfde standaardtraject, de opleidingen duren even lang en je ontvangt na afloop dezelfde attesten. 

De meerwaarde van Syntra Midden-Vlaanderen schuilt in een praktijkgerichte aanpak op maat

  • Iedere leerling krijgt een competentiecoach toegewezen, die hen als een soort van ‘compagnon du route’ ondersteunt en begeleidt. 

  • In 2015 lanceerde Syntra Midden-Vlaanderen een gevalideerd opvolgsysteem (MICOON) dat het leerproces van iedere cursist registreert en optimaliseert, aan de hand van concrete competenties en gedragsindicatoren. 

  •  90% van de duale leerlingen die afstuderen bij Syntra Midden-Vlaanderen heeft onmiddellijk een vaste job aan het einde van hun duaal leertraject. 

Op syntraduaal.be vind je nog meer informatie over duaal leren en de vele voordelen van deze onderwijsvorm. 

Welk diploma of getuigschrift behaal ik met duaal leren?

Onderwijskwalificatie duaal leren 

Als je geslaagd bent voor je volledige opleiding, ontvang je een onderwijskwalificatie. Afhankelijk van je specifieke traject kan dit een diploma secundair onderwijs of getuigschrift (tweede of derde graad) zijn. 

Wat als ik niet geslaagd ben voor het lesgedeelte en/of praktijkgedeelte?

Ben je niet geslaagd, dan kan je toch nog een erkende beroepskwalificatie of deelkwalificaties behalen. Er kunnen ook attesten van verworven competenties afgeleverd worden. 

In uitzonderlijke gevallen zijn er inhaalevaluaties in augustus. 

Hoe kan ik starten met duaal leren?

Wil je graag een duale opleiding bij Syntra Midden-Vlaanderen volgen? Om jouw inschrijving vlot te laten verlopen, moet je volgende stappen volgen:

  1. Volg een online infosessie over Duaal Leren

Allereerst moet je verplicht aansluiten bij één van onze online infosessies over duaal leren. Tijdens deze infosessie kom je meer te weten over het verloop van een duale opleidingen. Je krijgt ook de kans om vragen te stellen.

Hier vind je een overzicht van de online infosessies die op de planning staan. Schrijf je voor één infosessie in. Nodig gerust ook je ouders, voogd, opvoeders, broers/zussen, ... uit. Staat er in de nabije toekomst geen infosessie ingepland? Neem dan even contact op met ons klantencentrum en laat hen weten dat je interesse hebt in duaal leren. Zij helpen jou met plezier verder.

  1. Na de online infosessie moet je je registreren voor een duale opleiding

Na de online infosessie ontvang je van ons een mailtje met registratielink. Via deze link kan je je registreren voor de duale opleiding die je wil volgen.

Let op: na registratie is jouw inschrijving nog niet rond. Je moet de stappen hieronder ook nog volgen.

  1. Je wordt uitgenodigd voor een intakegesprek bij Syntra Midden-Vlaanderen

Heb je je na de infosessie geregistreerd voor een duale opleiding? Dan zullen we jou uitnodigen voor een intakegesprek op één van onze campussen. In dit gesprek overlopen we jouw registratie en motivatie voor het volgen van een duale opleiding. Tijdens de intake maak je ook kennis met jouw competentiecoach. Bij Syntra krijgt iedere cursist een competentiecoach toegewezen, die jou zal ondersteunen tijdens je traject.

Let op: jouw inschrijving is pas compleet van zodra je een overeenkomst hebt afgesloten met een leerbedrijf.

  1. Jouw inschrijving is rond van zodra je een overeenkomst met een leerbedrijf hebt afgesloten

Een belangrijke voorwaarde om te kunnen starten met duaal leren, is het vinden van een werkgever waar je ongeveer 4 dagen per week aan de slag kan gaan. Pas dan kan jouw inschrijving bij Syntra Midden-Vlaanderen gefinaliseerd worden.

Omdat we van onze duale cursisten verantwoordelijkheid en maturiteit verwachten, moet je zelf actief op zoek gaan naar een werkplek. In de databank van duaalleren.vlaanderen kan je een uitgebreid overzicht van leerbedrijven in de regio raadplegen. Contacteer één of meerdere bedrijven en laat hen weten dat je interesse hebt in een duale opleiding. Je mag ook bedrijven aanspreken die niet in deze databank staan. We raden jou aan om verschillende leerbedrijven te contacteren, zodat je meer kans hebt op het vinden van een goede werkplek.

💡Tip: wacht niet tot het intakegesprek met het starten van jouw zoektocht naar een leerbedrijf. Hoe sneller je een werkplek vindt, hoe sneller jouw inschrijving in orde zal zijn. Cursisten die géén leerbedrijf vinden, kunnen niet starten met de duale opleiding. Aarzel zeker niet om de hulp van jouw competentiecoach in te schakelen.

  1. Let's go!

Heb je de online infosessie en het intakegesprek bijgewoond? Heb je bovendien een contract kunnen afsluiten met een leerbedrijf? Dan ben je helemaal klaar om te starten met jouw duale opleiding bij Syntra Midden-Vlaanderen! 👏

Zit je nog met vragen?

Meer info over duaal leren vind je in deze FAQ.

Als je nog vragen hebt over de inschrijvingsprocedure van duaal leren, mag je contact opnemen met de medewerkers van ons klantencentrum. Je vindt hun contactgegevens hier.

Succes!

Kan ik verder studeren na een duale opleiding?

Nadat je je duale opleiding succesvol hebt afgerond en je studiebewijs hebt behaald, kan je beslissen om te gaan werken of verder te studeren. Kies je voor de tweede optie, dan is dit mogelijk – afhankelijk van de opleiding die je kiest. In sommige gevallen kan het mogelijk zijn dat je eerst een vooropleiding volgt, die jou helemaal klaarstoomt voor je vervolgopleiding. 

Wat is het verschil tussen duaal leren en een stage?

Bij een stage pas je de competenties die je op school geleerd hebt, toe op de werkvloer. Duaal leren werkt omgekeerd: je verwerft nieuwe competenties in eerste instantie op de werkplek. Vaak breng je bij duaal leren ook meer tijd door op de werkplek, dan bij een stage. Je gaat dus echt leren op de werkvloer. 

Stageovereenkomsten zijn mogelijk voor Syntra-cursisten (vanaf 18 jaar) die de theorie in praktijk willen brengen en hiermee een centje willen verdienen. 

Meer info over de stageovereenkomst 

Wat is het verschil tussen een duale opleiding en een opleiding via werkplekleren?

Duale opleidingen zijn voor jongeren tussen 15 en 25 jaar die graag een beroep willen aanleren en daarbij een getuigschrift of diploma van het secundair onderwijs kunnen behalen. 

Meer info over duaal leren

Net als duaal leren combineert werkplekleren het beste van twee werelden en kunnen jongeren vanaf 18 jaar het grootste deel van de opleiding op de werkvloer spenderen. In tegenstelling tot duaal leren kan via werkplek geen diploma secundair onderwijs behaald worden. Bij werkplekleren behaal je een diploma ondernemerschapstraject. 

Meer info over werkplekleren

Hoe kan ik als werkgever een leerbedrijf voor duaal leren worden?

Je bent werkgever en wil graag duale cursisten op je werkvloer verwelkomen? Fantastisch! Door van je organisatie een leerbedrijf en werkleerplek te maken: 

  • ontdek, ontwikkel en versterk je waardevolle competenties in je organisatie; 

  • ben je in staat om sneller in te spelen op veranderingen op de arbeidsmarkt; 

  • kan je potentiële medewerkers vlotter aantrekken en aanwerven. 

Kortom, leerbedrijf worden biedt jou als werkgever heel wat voordelen. En dat terwijl je onze duale cursisten een mooie toekomst met zicht op werk biedt. 

Meer info over leerbedrijven