Veelgestelde vragen
Alle veelgestelde vragen >
Als werknemer heb je recht op een opleidingstegoed om je om te scholen of om bij te leren. Het betreft de overkoepeling van 4 maatregelen: opleidingscheques, het Vlaams opleidingsverlof, opleidingskrediet en zorgkrediet. Via Mijn Burgerprofiel kan je nagaan wat je rechten zijn per type ondersteuning.
Onze opleidingen zijn opgebouwd uit modules of aparte lesvakken. Wanneer een module of vak is doorlopen, volgt er meteen een examen in de loop van het schooljaar. Deze examenroosters worden aan de start van je traject doorgegeven.
Ben je niet geslaagd voor één of meerdere examens? Dan volgt er een 2de zittijd.
Bij opleidingen (minimum €600 Incl. BTW) waarbij vermeld staat 'deze opleiding komt in aanmerking voor een betaling in 3 termijnen via 'Floapay' is dit mogelijk.
Tijdens jouw online inschrijving zal je dan de optie krijgen om een gespreide betaling aan te vragen.
Indien je niet tevreden bent over je opleiding of begeleiding van je traject kan je bij ons een klacht indienen bij onze klachtencoördinator. Hoe je een klacht kan indienen, onze klachtenprocedure verloopt, ... kan je raadplegen via deze link.
Via deze link kan je onze bijzondere annuleringsvoorwaarden raadplegen.
Bevestig steeds je annulatie schriftelijk door een mail te sturen naar je persoonlijke trajectbegeleider. Je vindt zijn/haar contactgegevens in jouw MijnSyntra-account.
Bij voltijdse dagopleidingen gaan de lessen door van 8u45 tot 12u15 en van 12u45 tot 16u15.
Bij avondopleidingen gaan de lessen door van 18u30 tot 22u00.
Alle lesmomenten kan je raadplegen via onze website, op de opleidingspagina onder de knop “lessenrooster”.
Een definitief lessenrooster ontvang je op jouw 1ste lesdag.
Verwittig je docent of persoonlijke trajectbegeleider en bevestig je afwezigheid schriftelijk. Je kan de contactgegevens van je trajectbegeleider terugvinden in jouw MijnSyntra-account.
Bij het begin van je traject zal een persoonlijke trajectbegeleider aan je worden toegewezen.
Je vindt zijn/haar contactgegevens in jouw MijnSyntra-account.
Volg je een duale opleiding of een opleiding via werkplekleren dan kan je ook terecht bij jouw competentiecoach.
De duurtijd is afhankelijk van opleiding tot opleiding. Je kan dit raadplegen via onze website, op de opleidingspagina onder het blokje “programma”.
Duale opleidingen zijn voor jongeren tussen 15 en 25 jaar die graag een beroep willen aanleren en daarbij een getuigschrift of diploma van het secundair onderwijs kunnen behalen, dit à rato van 4 dagen werkplekleren en 1 dag campusleren. Meer info over ons aanbod aan duale opleidingen vind je hier.
Opleidingen via werkplekleren zijn voor jongeren VANAF 18 jaar die op zoek zijn naar een heel praktijkgerichte opleiding, waarbij de jongere dan ook het merendeel van de opleiding aan het werk gaat in een bedrijf. Bij een opleiding via werkplekleren kan GEEN diploma van het secundair onderwijs behaald worden. Daar behaal je een diploma ondernemerschapstraject. Meer info over ons aanbod aan opleidingen via werkplekleren vind je hier.
Het werkplekleren bij een "opleiding met werkplekleren" is standaard onbezoldigd.
Volg je een duale opleiding dan ontvang je een leervergoeding. Het bedrag van deze leervergoeding is afhankelijk van de graad dat je reeds behaalde in het secundair onderwijs of het jaar van de opleiding dat je volgt.
De meeste van onze opleidingen vanaf €100 Excl. BTW komen in aanmerking voor het gebruik van KMO-portefeuille, of jouw opleiding en je onderneming aan alle voorwaarden voldoen, kan je checken via volgende link : https://www.vlaio.be/nl/subsidies-financiering/kmo-portefeuille/voorwaarden-voor-subsidie-de-kmo-portefeuille
Extra informatie hierover kan je ook via deze link raadplegen.
Tijdens de schoolvakanties worden er geen lessen aangeboden op de campus.
Je kan inschrijven via de knop "nu inschrijven" op onze website.
Vind je dit niet? Dan staat de opleiding op korte termijn niet ingepland. Wij raden je dan aan om jouw gegevens te registreren via de opleidingspagina via de knop "laat dan hier je gegevens na" of via de "hou me op de hoogte" knop. Van zodra er een nieuwe startdatum gekend is, houden wij jou op de hoogte.
Met uitzondering van de duale opleidingen, moet je om een opleiding bij ons te volgen minimum 18 jaar zijn of 18 jaar worden in het jaar dat de opleiding van start gaat.
Voor bepaalde opleidingen zijn er nog aanvullende voorwaarden (bijv. met betrekking tot voorkennis). Deze worden steeds op de opleidingspagina vermeld op de website, onder het blokje "voor wie/toelatingsvoorwaarden".
Raadpleeg de website van de Vlaamse Overheid om te checken of je hiervoor zelf in aanmerking komt.
Of de opleiding die je wil volgen in aanmerking komt, dit kan je raadplegen via de opleidingspagina (van jouw gewenste opleiding) op onze website onder 'bespaar op je opleiding' (staat rechts vermeld op de pagina).
Indien je recht hebt op opleidingscheques kan je jouw digitale cheques mailen naar digitaleopleidingscheques@syntra-mvl.be ter verwerking. Indien je reeds het volledige inschrijvingsgeld betaalde mag je in die mail jouw rekeningnummer opgeven met de vraag om het teveel betaalde bedrag terug te betalen.
Indien je nog niet het volledige inschrijvingsgeld betaalde mag je het bedrag overmaken (maar dan met het bedrag van de opleidingscheques in mindering gebracht).
Extra informatie hieromtrent kan je via deze link raadplegen.
Raadpleeg de website van de Vlaamse Overheid om te checken of je hiervoor zelf in aanmerking komt.
Of de opleiding die je wil volgen in aanmerking komt, dit kan je raadplegen via de opleidingspagina (van jouw gewenste opleiding) op onze website onder 'bespaar op je opleiding' (staat rechts vermeld op de pagina).
De diploma’s en getuigschriften die SYNTRA aflevert, worden sterk geapprecieerd op de arbeidsmarkt. Ze tonen immers aan dat je heel wat praktijkgerichte vaardigheden en competenties verworven hebt waardoor je vlot inzetbaar bent op de werkplek.
Elke regio heeft een onafhankelijk syntra-netwerk (syntra Antwerpen/Vlaams-Brabant; syntra Brussel; syntra Limburg, syntra Midden-Vlaanderen en syntra West).
Hoewel er afstemming is tussen de syntra welke opleidingen er worden aangeboden, welke modules aan bod moeten komen en wat de eindcriteria zijn, staat het elke organisatie vrij om te kiezen welke specifieke opleidingen ze in hun aanbod willen opnemen. Ook de administratie en facturatiedienst werken onafhankelijk van elkaar.
Dit kan zich vertalen in een ander opleidingsaanbod, alsook andere inschrijvingsvoorwaarden en prijzen die de syntra hanteren.
SYNTRA is een opleidingscentrum die valt onder het Ministerie van Economie en niet onder het Ministerie van Onderwijs (zoals dit wel het geval is bij een hogeschool). Een opleiding bij SYNTRA richt zich dan ook vooral op het aanleren van beroepscompetenties en ondernemerschap, zodat je snel werk vindt en/of je eigen zaak kan starten.
Het attest dat je behaalt bij SYNTRA is afhankelijk of je al dan niet ook bedrijfsbeheer/ondernemerschap (Start me up) volgt. Volg je dit boven op jouw opleiding (of is dit inbegrepen in het traject), dan behaal je bij het slagen van de examens een diploma ondernemerschapstraject. Volg je geen bedrijfsbeheer/ondernemerschap (Start me up) dan behaal je een getuigschrift.
Met deze attesten toon je aan dat je de nodige ondernemersvaardigheden verworven hebt en/of de beroepsexpertise.
De duale opleidingen in SYNTRA behoren tot het leerplichtonderwijs en kunnen recht geven op een diploma secundair onderwijs.
De ondernemerschapsopleidingen (incl. de opleidingen met werkplekleren en de voltijdse dagopleidingen) richten zich naar 18+. Ze geven recht op een erkend diploma van ondernemerschapstraject of een getuigschrift van ondernemerschapstraject – beroepskennis. Hiermee toon je aan dat je de nodige ondernemersvaardigheden verworven hebt en/of beroepsexpertise.
Het SYNTRA-diploma of SYNTRA-getuigschrift zijn geen diploma’s of getuigschriften van hoger onderwijs. Een diploma van hoger onderwijs (graduaat, bachelor of master) wordt uitgereikt door een hogeschool en/of universiteit.
Via deze link kan je onze procedure voor het aanvragen van vrijstellingen raadplegen.