SUBSIDIES EN KORTINGEN

Een opleiding volgen is fantastisch. Weet je wat ook fantastisch is? Dat je voor het volgen van sommige opleidingen allerlei voordelen geniet!

Deze voordelen worden opleidingsincentives genoemd. Via kortingen, subsidies, extra verlofdagen en andere maatregelen, probeert de Vlaamse overheid levenslang leren aan te moedigen.

Op deze pagina vind je een handig overzicht van de mogelijkheden:

 

OPLEIDINGSINCENTIVES VOOR WERKNEMERS

Volgende maatregelen zijn van toepassing voor opleidingen die door de Vlaamse overheid erkend worden. Wil je nagaan of jouw favoriete opleiding een erkende opleiding is? Check de opleidingsdatabank van de Vlaamse Overheid.

 

Opleidingstegoed

Als werknemer heb je recht op een opleidingstegoed om je om te scholen of om bij te leren. Het betreft de overkoepeling van 4 maatregelen: opleidingscheques, het Vlaams opleidingsverlof, opleidingskrediet en zorgkrediet. Via Mijn Burgerprofiel kan je nagaan wat je rechten zijn per type ondersteuning.
 

Opleidingscheques voor werknemers

Ben je werknemer en wil je een opleiding volgen om je positie op de arbeidsmarkt te versterken? Sommige opleidingen geven recht op een opleidingscheque, waarmee je een deel van het opleidingsgeld kan betalen. Zo kan je jaarlijks tot 125 euro op de inschrijving van jouw opleiding besparen.

Vlaams opleidingsverlof

Het Vlaams opleidingsverlof (VOV) stond in Vlaanderen vroeger bekend als Betaald Educatief Verlof (BEV). Hoewel deze maatregel in een nieuw jasje werd gestoken, blijft het principe onveranderd: volg je een erkende opleiding, dan kan je als werknemer in de privésector* extra verlof aanvragen. Concreet kan je tot 125 uren extra verlof krijgen om afwezig te zijn van het werk, in het kader van je opleiding.

Raadpleeg de website van de Vlaamse overheid om te checken of je hiervoor in aanmerking komt.

* Werknemers die al tijdskrediet met motief opleiding nemen, kunnen geen beroep doen op VOV.

Opleidingskrediet

Je bent actief in de privésector of socialprofitsector én maakt gebruik van het systeem van opleidingskrediet? Dan heb je bovenop jouw uitkering van de RVA (die je ontvangt voor de dagen tijdskrediet die je opneemt) misschien ook recht op een bijkomende premie: de Vlaamse Aanmoedigingspremie.

 

INCENTIVES VOOR TOEKOMSTIGE ZELFSTANDIGEN

Transitiepremie

Niet-werkende werkzoekenden komen in aanmerking voor de transitiepremie, op voorwaarde dat ze een prestarterstraject van minstens 6 weken afgerond hebben. Tijdens het traject behouden ze hun recht op een uitkering. Bij Syntra Midden-Vlaanderen kan je een erkend prestarterstraject volgen, nl. Jumpstarters of Start Me Up.

Met de transitiepremie probeert de overheid de drempel voor werklozen om een eigen zaak op te starten op te vangen. De premie wordt maandelijks uitbetaald, gespreid over 2 jaar. Je vindt meer info over de transitiepremie op de website van vlaanderen.be.

 

 

OPLEIDINGSINCENTIVES VOOR ZELFSTANDIGEN, WERKGEVERS EN VRIJE BEROEPEN

 

Kmo-portefeuille voor zelfstandigen, werkgevers en vrije beroepen

Ben je zaakvoerder van een kleine of middelgrote onderneming, beoefenaar van een vrij beroep of zelfstandige in bijberoep? Dan kom je in aanmerking voor de kmo-portefeuille. Hierdoor kan je tot 30% besparen.

2. Premies sectorfondsen

Wij zijn een erkend partner van de meeste sectorfondsen. Hierdoor kom je voor sommige opleidingen in aanmerking voor een premie.