OPLEIDINGSCHEQUES VOOR WERKNEMERS

Ben je een werknemer en wil je een opleiding volgen om je positie op de arbeidsmarkt te versterken? Sommige opleidingen hebben recht op een opleidingscheque, waarmee je een deel van de opleiding kan betalen. Zelf betaal je de helft van de opleidingscheque, de Vlaamse overheid betaalt de andere helft.

Je hebt recht op opleidingscheques als je aan deze voorwaarden voldoet:

 • De opleiding die je volgt moet erkend zijn in het kader van Vlaams Opleidingsverlof. Dit kun je nagaan in de opleidingsdatabank onder Syntra: www.vlaanderen.be/opleidingsdatabank.

   

 • Je bent een werknemer of interimkracht én je woont in Vlaanderen of het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

   

 • Je woont:

 1. in Vlaanderen of het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

 2. in een ander land dan België dat tot de EU of EER behoort én je werkt in Vlaanderen of het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

 3. in Wallonië, nadat je verhuisd bent uit een ander land (dan België) dat tot de EU of EER behoort én je werkt in Vlaanderen of het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

 

 • Je volgt de opleiding op eigen initiatief en betaalt ze zelf.

   

 • Je bent kortgeschoold of middengeschoold (hoogstens een diploma secundair onderwijs).

   

 • Ben je hooggeschoold, dan kom je enkel in aanmerking als je in het kader van loopbaanbegeleiding een loopbaangerichte opleiding wil volgen. Deze opleiding moet dan deel uitmaken van je persoonlijk ontwikkelplan. In dit geval dien je ons hiervan een bewijs te bezorgen.

Hoeveel kost een opleidingscheque? En hoeveel kan ik besparen?

Per schooljaar kan je een opleidingscheque aankopen voor een bedrag van maximaal 250 euro. Jij betaalt de helft, de Vlaamse overheid betaalt de andere helft. Zo kan je jaarlijks tot max. 125 euro besparen.

In bepaalde gevallen heb je recht op een verhoogde tegemoetkoming. Meer info via onderstaande link.

Hoe kan je opleidingscheques aanvragen?

Sinds 1 september 2020 wordt gebruik gemaakt van elektronische cheques. Die worden uitgegeven door Edenred en kan je aanvragen via het WSE-loket. Op de opleidingscheque staat de naam van de aanvrager, de naam van de opleiding en de naam van de opleidingsverstrekker.

De cheques kunnen aangevraagd worden tot 2 maanden na de start van de opleiding of het afleggen van een examen of test. De opleidingscheque is geldig tot en met 6 maanden na datum van uitgifte.

Hoe kan ik mijn opleidingscheques indienen bij Syntra Midden-Vlaanderen?

Je kan jouw cheques indienen door te mailen naar digitaleopleidingscheques@syntra-mvl.be.

NOG VRAGEN? ALLE INFO VIND JE OP
DE SITE VAN DE VLAAMSE
OVERHEID.