Voeding
Opleiding ijsbereider
Droom je ervan om jouw eigen ijs te bereiden op een ambachtelijke manier? Kan je niet wachten om te experimenteren met verschillende smaken en kleuren? In deze opleiding leer je de kneepjes van het vak om met je liefde voor ijs op een professionele manier aan de slag te gaan. Je leert met de juiste grondstoffen kwalitatief ijs maken en zal ontdekken hoe je ijs onder andere kan gebruiken om de lekkerste ijstaarten en ijspralines te creëren.
Blijf je graag op de hoogte van een nieuwe startdatum?
Laat dan hier je gegevens na.
Programma
De avondopleiding duurt 1 jaar, met gemiddeld 1 lesavond per week. Uitzonderlijk kunnen er 2 lesavonden per week doorgaan. Raadpleeg het lessenrooster voor een detailoverzicht.
De opleiding bevat de volgende modules en onderliggende thema's:
Module basis ijsbereidingen (36 uur)
- Het beroep ijsbereider (situering, sector -en beroepsorganisaties, tendensen en trends, duurzaamheid,...)
- Uitrusting van de ijsbereider (kledij en PBM's, kleine -en grote materialen, innovaties,...)
- Product en grondstoffen-kennis
Product- en grondstoffen-kennis
- Producten die een ijsbereider produceert
- Grondstoffen en ingrediënten
- De ecologische voetafdruk verkleinen
- Aroma’s
- Additieven en halffabricaten
- Likeuren en alcohol
- Allergenen
- Bewaren en etiketteren
Basis ijsbereidingen
- Geturbineerde ijssoorten
- Sorbets
- Fruitmixen en purees verwerken in ijs
- Basis afwerking en garnering
Bewaren en verpakken
- In functie van het product
- In functie van duurzaamheid
- Creatief verpakken
- Bewaar- en verwerkingstemperatuur
Module basis hygiëne en veiligheid (25u incl. e-content en examen)
- HACCP
- Brandveiligheid (incl. praktijkoefeningen)
- EHBO (incl. praktijkoefeningen)
- Onderhoud en reiniging
- bacterie -en temperatuurbeheersing
Module ijsspecialiteiten en taarten (44u)
- Beslagen, degen en bodems
- Koekjes
- vullingen en crèmes
- amandelwerk
- suikerwerk
- ijsnougat
- slagroom en meringue
- (eenpersoons) ijstaarten
- afwerkingen
- ijspralines
- consumptieijs (ijs op stokje, candybars,...)
- ijsdranken
- ijssoufflés
Eindproef praktijk ijsbereider (4u)
- Praktijkexamen waar de cursist ijsproducten die aan bod zijn gekomen in het traject bereidt in de voorop aangegeven tijd (4u) en kan aantonen dat hij/zij alle technieken beheerst. Tevens maakt hij ook een kostprijsberekening van de gepresenteerde ijsproducten.
-
De cursist bereidt:
- 1 stuk consumptieijs
- 1 éénpersoons ijstaart
Optionele modules:
- Start me up: succesvol ondernemen - algemene moderne bedrijfsvoering (24u)
- De ijsbereider als ondernemer - toegepaste bedrijfsvoering (32u)
- Restaurantdesserten (20u)
- Opstellen van een financieel plan (12u)
- Dieetijs en alternatieve ijsbereidingen (20u)
Voor wie
Mensen die zich professioneel willen verdiepen in de wondere wereld van de ijsbereidingen. Geen voorkennis vereist.
De opleiding is nodig voor wie dit beroep op kwaliteitsvolle wijze wil uitoefenen. Deze opleiding is ook een aanrader voor personen die reeds beschikken over het diploma van brood- en banketbakker, ambachtelijk chocoladebewerker, kok,...
Specifieke toelatingsvoorwaarden
Examens, getuigschrift / diploma en vrijstellingen
Wie slaagt voor alle modules ontvangt een getuigschrift. Combineer deze opleiding met Start Me Up en maak van je getuigschrift een diploma. Getuigschriften en diploma's zijn officieel erkend door het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen.
Droom je van een toekomst als ondernemer of wil je je vaardigheden als ondernemende werknemer bijschaven? In ons ondernemersprogramma ondersteunen ervaren beroepsexperten én onze eigen gecertificeerde ondernemerscoach jou in het concretiseren van jouw professionele dromen.
- Praktische toepassingen en haalbaarheidsstudie
- Flexibel leerpad via een mix van leervormen
- In groep leren en individuele coaching
Maak je keuze uit een van onze verschillende opleidingsformules om het traject te kiezen dat het best bij jouw situatie past.
Wanneer je denkt in aanmerking te komen voor vrijstellingen bezorg je ons tijdig het ingevulde vrijstellingsformulier met de nodige bewijsstukken. Neem contact met ons op voor verdere informatie.
Over het beroep
Een ijsbereider verwerkt grondstoffen tot ijs, sorbet en ijstaarten. Hij maakt suikerwerk en beslagen voor banketproducten. Hij verwerkt dit suikerwerk en deze beslagen, marsepein en chocolade in functie van ijsproducten.
Materiaal en extra kosten
De uniforme outfit voor cursisten bestaat uit een witte koksvest met logo, een koksbroek,1 zwarte bavetschort, een hoofddeksel en een paar witte afwasbare schoenen met stalen neus.
De outfit kan rechtstreeks besteld worden bij onze partnerleverancier.
De totale prijs bedraagt ongeveer € 170 en wordt rechtstreeks aan de leverancier betaald.
Er wordt ook verwacht een pakket klein materiaal mee te nemen naar de praktijklessen. Je kan dit vrij aankopen of samenstellen met materiaal dat je al bezit.
Pallet recht 30cm, Pralineervork, Set spuitjes nylon glad, Set spuitjes nylon getand,...
Erkenningen
Of je nu kiest voor een cursus chocolaterie, bakkerij, patisserie of roomijs, Alimento biedt een korting op je inschrijving: van € 65 voor een halve dag tot € 130 voor een hele dag.
Voor wie?
Alle Belgische bakkers, patissiers of chocolatiers die onder Paritair Comité 118 of 220 vallen en minder dan 100 werknemers hebben. Deze korting geldt ook voor de manager indien hij/zij deelneemt samen met de werknemer(s). Hetzelfde geldt voor leerkrachten technisch onderwijs die bakkerij-, patisserie- of chocolaterievakken geven.
Wanneer ontvang je deze korting?
Je betaalt eerst het volledige bedrag aan SYNTRA Midden-Vlaanderen. Wanneer de cursus afgelopen is, brengen wij Alimento op de hoogte van je aanwezigheid. Zij zullen (een deel van de) totaalprijs terugbetalen.
Welke stappen moet ik nemen?
Neem contact op met Alimento om zeker te zijn dat je in aanmerking komt. Bezorg na inschrijving je RSZ-nummer en je paritair comité aan je SYNTRA trajectbegeleider. Wij doen de rest!