Terug naar home
MijnSyntra
Voeding

Opleiding Bakker - Patissier

Brood- en banketbakker is een beroep met grote toekomstmogelijkheden, het is bovendien een knelpuntberoep. In deze opleiding leren we je broden, taarten, banketproducten en zoveel meer bereiden onder begeleiding van een ervaren bakker. Uiteraard neem je na de les je zelfbereide lekkernijen gewoon mee naar huis, succes verzekerd.

Info

Sint-Niklaas

Beginner icon

Beginner

Prijs vanaf 1.455,00 (incl. BTW)

Kies een opleidingsformule en bekijk alle details:

Waar en wanneer?

Klassikale lessen

Locatie Startdatum Tijdstip les Prijs Erkenningen

Locatie

Sint-Niklaas

Startdatum

28/09/2023

Lessenrooster

Tijdstip les

overdag

Prijs

€1.455,00

Erkenningen

VDAB

Nu inschrijven

Programma

De voltijdse dagopleiding duurt maximaal 1jaar, met gemiddeld 2 lesdagen per week in combinatie met 3 dagen werkplekleren 

Deze bestaat uit onderstaande modules:

  • Module Basis brood- en banketbakker (68u)
  • Werkplekleren medewerker bakkerij (68u)
  • Module basis chocolade (32u)
  • Module beslagen en taarten (24u)
  • Module degen (28u)
  • Module luxe degen en banketproducten (40u)
  • Werkplekleren brood -en banketbakker (388u)
  • Module toegepaste bedrijfsvoering (40u)

Optioneel:

Start me up: succesvol ondernemen – algemene moderne bedrijfsvoering (24u)

Leren en werken

Tijdens deze opleiding staat leren op de werkvloer centraal. Concreet betekent dit dat je elke week gemiddeld 3 dagen bij een leerbedrijf aan de slag gaat. Daar word je getraind door een mentor, een ervaren kracht in het bedrijf. De overige tijd krijg je les van ervaren docenten op een Syntra-campus voor de nodige beroepskennis.  

Je neemt zelf contact op met een leerbedrijf naar keuze. Weet je niet waar te starten? Dan zoeken we graag mee naar een leuk leerbedrijf in je buurt. 

Meer info vind je hier. 

Voor wie

Deze opleiding is geschikt voor iedereen die op zoek is naar een korte, maar intensieve opleiding om aan de slag te gaan als (zelfstandig) bakker-patissier.

Er is geen voorkennis vereist.

 

 

Specifieke toelatingsvoorwaarden

Je bent minstens 18 jaar en fysiek in staat om het bakkersberoep uit te oefenen.

Over het beroep

bakker is een erkend knelpuntberoep en tevens een prachtig ambacht.

De beste manier om je het beroep van bakker eigen te maken, is een opleiding volgen. Echte vakmensen en gastdocenten die gepassioneerd zijn door hun beroep, leren jou de kneepjes van het vak.

Tijdens de brede algemene vorming en praktijkopleiding start je uiteraard met de basis van brood bakken. Zo leer je werken met de machines en de producten en leer je op een hygiënische en verantwoorde manier omgaan met de soorten brood, taart en gebak.

Gaandeweg kan je jezelf tijdens de praktijkopleiding zelfs meer en meer specialiseren tot meesterbakker, topchocolatier en zelfs chef-patissier. Kortom: je krijgt de nodige theoretische en praktische basis om uit te blinken in jouw vak.

Materiaal en extra kosten

Onze organisatie streeft naar een duurzame en milieuvriendelijke manier van werken. Om die reden bieden wij (bijna) al onze cursussen en lesmateriaal (instructievideo’s, oefeningen, …) digitaal aan op ons leerplatform. Wil je toch graag jouw cursussen afdrukken? Dan sta je zelf in voor het drukken en de bijhorende kost.

In deze opleidingen zitten 3 fysieke handboeken inbegrepen in je inschrijvingsgeld. 

  • Bakkerij
  • Banketbakkerij
  • ondernemen voor (banket)bakkers

Examens, getuigschrift / diploma en vrijstellingen

Wie slaagt voor de examens en de eindproef, ontvangt een getuigschrift. Als je daarnaast ook voor de cursus ondernemerschap slaagt, behaal je een diploma in plaats van een getuigschrift. Getuigschriften en diploma's zijn officieel erkend door het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen. 

Erkenningen

Of je nu kiest voor een cursus chocolaterie, bakkerij, patisserie of roomijs, Alimento biedt een korting op je inschrijving: van € 65 voor een halve dag tot € 130 voor een hele dag.

Voor wie?

Alle Belgische bakkers, patissiers of chocolatiers die onder Paritair Comité 118 of 220 vallen en minder dan 100 werknemers hebben. Deze korting geldt ook voor de manager indien hij/zij deelneemt samen met de werknemer(s). Hetzelfde geldt voor leerkrachten technisch onderwijs die bakkerij-, patisserie- of chocolaterievakken geven.

Wanneer ontvang je deze korting?

Je betaalt eerst het volledige bedrag aan SYNTRA Midden-Vlaanderen. Wanneer de cursus afgelopen is, brengen wij Alimento op de hoogte van je aanwezigheid. Zij zullen (een deel van de) totaalprijs terugbetalen.

 

Welke stappen moet ik nemen?

Neem contact op met Alimento om zeker te zijn dat je in aanmerking komt. Bezorg na inschrijving je RSZ-nummer en je paritair comité aan je SYNTRA trajectbegeleider. Wij doen de rest!

 Erkend knelpuntberoep door VDAB

Indien je voldoet aan de voorwaarden van VDAB kan je deze opleiding gratis volgen met mogelijks behoud van eventuele uitkering(en).

Wil je weten of jij in aanmerking komt? Neem dan contact op met je plaatselijk VDAB kantoor.

 

Info

Sint-Niklaas

Beginner icon

Beginner

Prijs vanaf 1.455,00 (incl. BTW)

Partners

Heb je een vraag over deze opleiding?

Stel een vraag

Deze opleidingen vind je misschien ook interessant:

Bekijk meer opleidingen

Ambachtelijke chocoladebewerking: thema Pasen

education type icon

Bijscholingen en specialisaties

Gevorderd icon

Gevorderd

Uitbater kleinschalig logies

Sint-Niklaas

education type icon

Avondopleiding

Beginner icon

Beginner

Basis barbecue

education type icon

Bijscholingen en specialisaties

Beginner icon

Beginner

Kaasmeester

Gent

education type icon

Avondopleiding

Beginner icon

Beginner

Fermenteren met groenten en kruiden

education type icon

Bijscholingen en specialisaties

Beginner icon

Beginner

Mattentaarten

education type icon

Bijscholingen en specialisaties

Beginner icon

Beginner

ijsbereider

education type icon

Avondopleiding

Beginner icon

Beginner

Stef_pikaflor_card
Steffen maakte de sprong van hobbybrouwer naar microbrouwer

Steffen maakte de sprong van hobbybrouwer naar microbrouwer

Ondernemen

Blog
Den-eeuwigen-beenhouwer-1
Duurzame productie, van boer tot bord

Duurzame productie, van boer tot bord

Ondernemen

Blog
An-Sofie Dhaenens_card
An-Sofie laat filmwereld links liggen en opent bakkerij

An-Sofie laat filmwereld links liggen en opent bakkerij

Een nieuw (bij)beroep

Blog
brand element