Je leert meerdere soorten brood en diverse taarten en gebak maken terwijl je rekening houdt met de hygiënevoorschriften. Via de praktijklessen in de campus krijg je het vak al doende in de vingers. Ook doe je werkervaring op bij een bakker die je helemaal klaarstoomt voor het beroep. In de cursus ondernemerschap kom je meer te weten over de commerciële, juridische en financiële aspecten van het ondernemerschap zodat je klaar bent voor de opstart van je eigen bakkerij.
Schrijf je in voor onze infosessie: https://syntra-mvl.be/nl/events/infosessiebakkerij
Programma
De voltijdse dagopleiding duurt maximaal 1jaar, met gemiddeld 2 lesdagen per week in combinatie met 3 dagen werkplekleren.
Deze bestaat uit onderstaande modules:
- Module Basis brood- en banketbakker (68u)
- Werkplekleren medewerker bakkerij (68u)
- Module basis chocolade (32u)
- Module beslagen en taarten (24u)
- Module degen (28u)
- Module luxe degen en banketproducten (40u)
- Werkplekleren brood -en banketbakker (388u)
- Module toegepaste bedrijfsvoering (40u)
Optioneel:
Start me up: succesvol ondernemen – algemene moderne bedrijfsvoering (24u)
Werkplekken
Tijdens deze opleiding staat leren op de werkvloer centraal. Concreet betekent dit dat je elke week gemiddeld 3 dagen bij een leerbedrijf aan de slag gaat. Daar word je getraind door een mentor, een ervaren kracht in het bedrijf. De overige tijd krijg je les van ervaren docenten op een Syntra-campus voor de nodige beroepskennis.
Je neemt zelf contact op met een leerbedrijf naar keuze. Weet je niet waar te starten? Dan zoeken we graag mee naar een leuk leerbedrijf in je buurt.
Over het beroep
bakker is een erkend knelpuntberoep en tevens een prachtig ambacht.
De beste manier om je het beroep van bakker eigen te maken, is een opleiding volgen. Echte vakmensen en gastdocenten die gepassioneerd zijn door hun beroep, leren jou de kneepjes van het vak.
Tijdens de brede algemene vorming en praktijkopleiding start je uiteraard met de basis van brood bakken. Zo leer je werken met de machines en de producten en leer je op een hygiënische en verantwoorde manier omgaan met de soorten brood, taart en gebak.
Gaandeweg kan je jezelf tijdens de praktijkopleiding zelfs meer en meer specialiseren tot meesterbakker, topchocolatier en zelfs chef-patissier. Kortom: je krijgt de nodige theoretische en praktische basis om uit te blinken in jouw vak.
Voor wie
Deze opleiding is geschikt voor iedereen die op zoek is naar een korte, maar intensieve opleiding om aan de slag te gaan als (zelfstandig) bakker-patissier.
Indien je hierrond meer informatie wenst klik dan door naar volgende pagina en naar de video (“leren en werken bij Syntra – infosessie”) waar je een korte introductie krijgt over hoe een opleiding met werkplekleren er voor jou kan uitzien : https://syntra-mvl.be/nl/werkplekleren
Er is geen voorkennis vereist.
Erkenning
Of je nu kiest voor een cursus chocolaterie, bakkerij, patisserie of roomijs, Alimento biedt een korting op je inschrijving: van € 65 voor een halve dag tot € 130 voor een hele dag.
Voor wie?
Alle Belgische bakkers, patissiers of chocolatiers die onder Paritair Comité 118 of 220 vallen en minder dan 100 werknemers hebben. Deze korting geldt ook voor de manager indien hij/zij deelneemt samen met de werknemer(s). Hetzelfde geldt voor leerkrachten technisch onderwijs die bakkerij-, patisserie- of chocolaterievakken geven.
Wanneer ontvang je deze korting?
Je betaalt eerst het volledige bedrag aan SYNTRA Midden-Vlaanderen. Wanneer de cursus afgelopen is, brengen wij Alimento op de hoogte van je aanwezigheid. Zij zullen (een deel van de) totaalprijs terugbetalen.
Welke stappen moet ik nemen?
Neem contact op met Alimento om zeker te zijn dat je in aanmerking komt. Bezorg na inschrijving je RSZ-nummer en je paritair comité aan je SYNTRA trajectbegeleider. Wij doen de rest!
Erkend knelpuntberoep door VDAB
Indien je voldoet aan de voorwaarden van VDAB kan je deze opleiding gratis volgen met mogelijks behoud van eventuele uitkering(en).
Wil je weten of jij in aanmerking komt? Neem dan contact op met je plaatselijk VDAB kantoor.
Specifieke toelatingsvoorwaarden
Je bent minstens 18 jaar en fysiek in staat om het bakkersberoep uit te oefenen.
Examens, getuigschrift / diploma en vrijstellingen
Wie slaagt voor de examens en de eindproef, ontvangt een getuigschrift. Als je daarnaast ook voor de cursus ondernemerschap slaagt, behaal je een diploma in plaats van een getuigschrift. Getuigschriften en diploma's zijn officieel erkend door het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen.
Materiaal en extra kosten
Onze organisatie streeft naar een duurzame en milieuvriendelijke manier van werken. Om die reden bieden wij (bijna) al onze cursussen en lesmateriaal (instructievideo’s, oefeningen, …) digitaal aan op ons leerplatform. Wil je toch graag jouw cursussen afdrukken? Dan sta je zelf in voor het drukken en de bijhorende kost.
In deze opleidingen zitten 3 fysieke handboeken inbegrepen in je inschrijvingsgeld.
- Bakkerij
- Banketbakkerij
- ondernemen voor (banket)bakkers
Iedereen die actief is in de voedingssector, moet de hygiënevoorschriften naleven.- Gedurende een praktijkles draagt iedereen de aangepaste beroepskledij.
Informatie i.v.m. verplichte kledij cursisten bakker-banketbakker
De uniforme outfit voor cursisten bestaat uit een witte koksvest met SYNTRA Midden-Vlaanderen logo, 1 zwarte bavetschort, 1 koksbroek, 1hoofddeksel en een paar witte afwasbare schoenen met stalen neus.
De outfit kan rechtstreeks besteld worden bij onze partnerleverancier. Er zijn pasmodellen ter beschikking op campus tijdens les 1 of 2. De totale prijs bedraagt ongeveer € 170 en wordt bij bestelling rechtstreeks aan de leverancier betaald.
Informatie i.v.m. gereedschap
Je dient te beschikken over basismaterialen (messen, spatels, klopper, bakborstel, spuitzak, spuitmonden, deegkrabber,…) Deze kan je vrij aankopen of samenstellen met materiaal dat je al bezit. Welke materialen je nodig hebt wordt toegelicht tijdens de eerste les.