Opleiding Bakker - Patissier
Kies een opleidingsformule en bekijk alle details:
Waar en wanneer?
Klassikale lessen
Locatie | Startdatum | Tijdstip les | Prijs | |
Locatie Sint-Niklaas |
Startdatum 26/09/2023 Lessenrooster |
Tijdstip les avond |
Prijs €575,00 |
Nu inschrijven |
Locatie Sint-Niklaas |
Startdatum 10/01/2024 Lessenrooster |
Tijdstip les avond |
Prijs €575,00 |
Nu inschrijven |
Programma
Deze opleiding bestaat uit een basistraject en 2 apart te volgen verdiepingstrajecten.
Het basistraject medewerker brood- en banketbakker vormt het eerste jaar van je opleiding en omvat volgende modules:
- basis brood- en banketbakker 16u
- basis gistdegen 32u
- basis beslagen, vullingen en crèmes 20u
- basis vet-, kook- en bladerdegen 20u
- basis hygiëne en veiligheid 24u
- praktijkproef
Na afloop van het eerste jaar kan je kiezen welk verdiepingstraject je aanvat (brood)bakker en/of banketbakker.
finaliteit broodbakker duurt 1 cursusjaar en omvat volgende modules:
- degen 40u
- luxe degen 48u
- praktijkproef
De finaliteit banketbakker duurt 1 cursusjaar en omvat:
- beslagen en taarten 44u
- luxe banketproducten 40u
- basis chocolade 32u
- praktijkproef
Na het basisjaar kan je doorstromen naar volgende trajecten die recht geven op een getuigschrift:
- (brood)bakker
- banketbakker (patissier)
Je kan er ook voor kiezen om modules uit de 2 finale trajecten te combineren. Neem hiervoor contact op zodat we je een traject kunnen aanbieden op maat.
Materiaal en extra kosten
Iedereen die actief is in de voedingssector, moet de hygiënevoorschriften naleven. In praktijklessen draagt iedereen aangepaste beroepskledij.
Informatie i.v.m. verplichte kledij cursisten bakker-banketbakker
De uniforme outfit voor cursisten bestaat uit een witte bakkersvest (met logo SMVL), een zwarte broek, 1 witte voorbinder en een paar witte afwasbare schoenen met stalen neus. De outfit kan besteld worden bij een leverancier die op de tweede lesavond ter plaatse komt. De totale prijs bedraagt ongeveer € 150,00 en wordt bij bestelling rechtstreeks aan de leverancier betaald. Tijdens de praktijklessen wordt ook een hoofddeksel gedragen. Dit is een wegwerpmutsje dat door SYNTRA Midden-Vlaanderen gratis ter beschikking wordt gesteld.
Informatie i.v.m. gereedschap
Je dient te beschikken over basismaterialen (messen, spatels, klopper, bakborstel, spuitzak, spuitmonden, deegkrabber,…) De totale kostprijs is ongeveer €150,00. De leverancier komt langs tijdens de tweede lesavond, u bestelt en betaalt rechtstreeks aan de leverancier. Dit kan via bancontact of gewoon cash. Je bent niet verplicht om de materialen in de les te kopen.
Examens, getuigschrift / diploma en vrijstellingen
Na afloop van het traject medewerker brood- en banketbakker ontvang je een attest (KMO-medewerker).
Na het basisjaar kan je kiezen welke traject je volgt
- (brood)bakker
- banketbakker
Beide specialisaties leiden tot een getuigschrift.