Opleiding Bakker - Patissier
Kies een opleidingsformule en bekijk alle details:
Waar en wanneer?
Klassikale lessen
Locatie | Startdatum | Tijdstip les | Prijs | |
Locatie Sint-Niklaas |
Startdatum 26/09/2023 Lessenrooster |
Tijdstip les avond |
Prijs €575,00 |
Nu inschrijven |
Locatie Sint-Niklaas |
Startdatum 10/01/2024 Lessenrooster |
Tijdstip les avond |
Prijs €575,00 |
Nu inschrijven |
Programma
Deze opleiding bestaat uit een basistraject en 2 apart te volgen verdiepingstrajecten.
Het basistraject medewerker brood- en banketbakker vormt het eerste jaar van je opleiding en omvat volgende modules:
- basis brood- en banketbakker 16u
- basis gistdegen 32u
- basis beslagen, vullingen en crèmes 20u
- basis vet-, kook- en bladerdegen 20u
- basis hygiëne en veiligheid 24u
- praktijkproef
Na afloop van het eerste jaar kan je kiezen welk verdiepingstraject je aanvat (brood)bakker en/of banketbakker.
finaliteit broodbakker duurt 1 cursusjaar en omvat volgende modules:
- degen 40u
- luxe degen 48u
- praktijkproef
De finaliteit banketbakker duurt 1 cursusjaar en omvat:
- beslagen en taarten 44u
- luxe banketproducten 40u
- basis chocolade 32u
- praktijkproef
Na het basisjaar kan je doorstromen naar volgende trajecten die recht geven op een getuigschrift:
- (brood)bakker
- banketbakker (patissier)
Je kan er ook voor kiezen om modules uit de 2 finale trajecten te combineren. Neem hiervoor contact op zodat we je een traject kunnen aanbieden op maat.
Materiaal en extra kosten
Iedereen die actief is in de voedingssector, moet de hygiënevoorschriften naleven.- Gedurende een praktijkles draagt iedereen de aangepaste beroepskledij.
Informatie i.v.m. verplichte kledij cursisten bakker-banketbakker
De uniforme outfit voor cursisten bestaat uit een witte slagersvest met SYNTRA Midden-Vlaanderen logo, 1 zwarte bavetschort, 1 koksbroek, 1hoofddeksel en een paar witte afwasbare schoenen met stalen neus.
De outfit kan rechtstreeks besteld worden bij onze partnerleverancier. Er zijn pasmodellen ter beschikking op campus tijdens les 1 of 2. De totale prijs bedraagt ongeveer € 170 en wordt bij bestelling rechtstreeks aan de leverancier betaald.
Informatie i.v.m. gereedschap
Je dient te beschikken over basismaterialen (messen, spatels, klopper, bakborstel, spuitzak, spuitmonden, deegkrabber,…) Deze kan je vrij aankopen of samenstellen met materiaal dat je al bezit. Welke materialen je nodig hebt wordt toegelicht tijdens de eerste les.
Examens, getuigschrift / diploma en vrijstellingen
Na afloop van het traject medewerker brood- en banketbakker ontvang je een attest (KMO-medewerker).
Na het basisjaar kan je kiezen welke traject je volgt
- (brood)bakker
- banketbakker
Beide specialisaties leiden tot een getuigschrift.
Wie slaagt voor de examens en de eindproef, ontvangt een getuigschrift. Als je daarnaast ook voor de cursus ondernemerschap (SMU + projectmodule) slaagt, behaal je een ondernemerschapsdiploma in plaats van een getuigschrift. Getuigschriften en diploma's zijn officieel erkend door het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen.
Eindproeven en examens die 8u omvatten zullen worden georganiseerd vanaf 14u tot 22u of gespreid worden over 2 lesavonden. Hou vooral rekening met die eerste, waarbij je verwacht wordt je reeds overdag vrij te maken. Examens worden ver op voorhand vastgelegd waardoor je voldoende tijd hebt om dit te regelen met bv. je werkgever.