Voeding
Opleiding Brood – en banketbakker
Welkom bij Syntra Midden-Vlaanderen, waar we jouw passie voor het bakkersambacht willen omzetten in een veelbelovende carrière als brood- en banketbakker. Onze opleiding biedt niet alleen een grondige verkenning van de ambachtelijke wereld van brood- en banketbakken, maar belicht ook de aanzienlijke toekomstmogelijkheden binnen dit knelpuntberoep. Onder leiding van ervaren vakmensen leer je de fijne kneepjes van het vak, van het ambachtelijk bereiden van broden en taarten tot het vervaardigen van verrukkelijke banketproducten en nog veel meer. Na elke boeiende les ga je niet alleen naar huis met een schat aan nieuwe kennis, maar ook met zelfgemaakte lekkernijen die jouw groei als bakker symboliseren. Ontdek bij Syntra Midden-Vlaanderen de heerlijke wereld van brood- en banketbakken en geef je carrière een smakelijke start!
Kies een opleidingsformule en bekijk alle details:
Blijf je graag op de hoogte van een nieuwe startdatum?
Laat dan hier je gegevens na.
Programma
Deze avondopleiding bestaat uit een basistraject en 2 apart te volgen verdiepingstrajecten.
Het basistraject medewerker brood- en banketbakker vormt het eerste jaar van je opleiding en omvat volgende modules:
- basis brood- en banketbakker 16u
- basis gistdegen 32u
- basis beslagen, vullingen en crèmes 20u
- basis vet-, kook- en bladerdegen 20u
- basis hygiëne en veiligheid 24u
- praktijkproef
Na afloop van het eerste jaar kan je kiezen welk verdiepingstraject je aanvat (brood)bakker en/of banketbakker.
finaliteit broodbakker duurt 1 cursusjaar en omvat volgende modules:
- degen 40u
- luxe degen 48u
- praktijkproef
De finaliteit banketbakker duurt 1 cursusjaar en omvat:
- beslagen en taarten 44u
- luxe banketproducten 40u
- basis chocolade 32u
- praktijkproef
Na het basisjaar kan je doorstromen naar volgende trajecten die recht geven op een getuigschrift:
- (brood)bakker
- banketbakker (patissier)
Je kan er ook voor kiezen om modules uit de 2 finale trajecten te combineren. Neem hiervoor contact op zodat we je een traject kunnen aanbieden op maat.
Voor wie
Deze professionele opleiding is gericht op volwassenen van 18 jaar en ouder die hun vaardigheden willen ontwikkelen in de kunst van het bakken. Voor ambitieuze jongeren vanaf 15 jaar bieden we tevens een bakkersopleiding aan via duaal leren, waarmee ze een solide professionele basis kunnen leggen in deze smaakvolle industrie. Ontdek de ambachtelijke wereld van het bakken en investeer in een veelbelovende carrière als bakker met onze hoogwaardige opleidingsprogramma's.
Examens, getuigschrift / diploma en vrijstellingen
Na afloop van het traject medewerker brood- en banketbakker ontvang je een attest (KMO-medewerker).
Na het basisjaar kan je kiezen welke traject je volgt
- (brood)bakker
- banketbakker
Beide specialisaties leiden tot een getuigschrift.
Eindproeven en examens die 8u omvatten zullen worden georganiseerd vanaf 14u tot 22u of gespreid worden over 2 lesavonden. Hou vooral rekening met die eerste, waarbij je verwacht wordt je reeds overdag vrij te maken. Examens worden ver op voorhand vastgelegd waardoor je voldoende tijd hebt om dit te regelen met bv. je werkgever.
Combineer deze opleiding met Start Me Up en maak van je getuigschrift een diploma. Getuigschriften en diploma's zijn officieel erkend door het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen.
Droom je van een toekomst als ondernemer of wil je je vaardigheden als ondernemende werknemer bijschaven? In ons ondernemersprogramma ondersteunen ervaren beroepsexperten én onze eigen gecertificeerde ondernemerscoach jou in het concretiseren van jouw professionele dromen.
- Praktische toepassingen en haalbaarheidsstudie
- Flexibel leerpad via een mix van leervormen
- In groep leren en individuele coaching
Maak je keuze uit een van onze verschillende opleidingsformules om het traject te kiezen dat het best bij jouw situatie past.
Wanneer je denkt in aanmerking te komen voor vrijstellingen bezorg je ons tijdig het ingevulde vrijstellingsformulier met de nodige bewijsstukken. Neem contact met ons op voor verdere informatie.
Materiaal en extra kosten
Iedereen die actief is in de voedingssector, moet de hygiënevoorschriften naleven.- Gedurende een praktijkles draagt iedereen de aangepaste beroepskledij.
Informatie i.v.m. verplichte kledij cursisten bakker-banketbakker
De uniforme outfit voor cursisten bestaat uit een witte koksvest met SYNTRA Midden-Vlaanderen logo, 1 zwarte bavetschort, 1 koksbroek, 1hoofddeksel en een paar witte afwasbare schoenen met stalen neus.
De outfit kan rechtstreeks besteld worden bij onze partnerleverancier. Er zijn pasmodellen ter beschikking op campus tijdens les 1 of 2. De totale prijs bedraagt ongeveer € 170 en wordt bij bestelling rechtstreeks aan de leverancier betaald.
Je dient minstens 2 handboeken aan te kopen.
Informatie i.v.m. gereedschap
Je dient te beschikken over basismaterialen (messen, spatels, klopper, bakborstel, spuitzak, spuitmonden, deegkrabber,...) Deze kan je vrij aankopen of samenstellen met materiaal dat je al bezit. Welke materialen je nodig hebt wordt toegelicht tijdens de eerste les.