Terug naar home
MijnSyntra
Voeding

Opleiding Bakker - Patissier

Brood- en banketbakker is een beroep met grote toekomstmogelijkheden, het is bovendien een knelpuntberoep. In deze opleiding leren we je broden, taarten, banketproducten en zoveel meer bereiden onder begeleiding van een ervaren bakker. Uiteraard neem je na de les je zelfbereide lekkernijen gewoon mee naar huis, succes verzekerd.

Info

Sint-Niklaas

Beginner icon

Beginner

Prijs vanaf 575,00 (incl. BTW)

Kies een opleidingsformule en bekijk alle details:

Waar en wanneer?

Klassikale lessen

Locatie Startdatum Tijdstip les Prijs

Locatie

Sint-Niklaas

Startdatum

26/09/2023

Lessenrooster

Tijdstip les

avond

Prijs

€575,00

Nu inschrijven

Locatie

Sint-Niklaas

Startdatum

10/01/2024

Lessenrooster

Tijdstip les

avond

Prijs

€575,00

Nu inschrijven

Programma

Deze opleiding bestaat uit een basistraject en 2 apart te volgen verdiepingstrajecten.

 

Het basistraject medewerker brood- en banketbakker vormt het eerste jaar van je opleiding en omvat volgende modules:

  • basis brood- en banketbakker 16u
  • basis gistdegen 32u
  • basis beslagen, vullingen en crèmes 20u
  • basis vet-, kook- en bladerdegen 20u
  • basis hygiëne en veiligheid 24u
  • praktijkproef

Na afloop van het eerste jaar kan je kiezen welk verdiepingstraject je aanvat (brood)bakker en/of banketbakker.

 

finaliteit broodbakker duurt 1 cursusjaar en omvat volgende modules:

  • degen 40u
  • luxe degen 48u
  • praktijkproef  

 

 De finaliteit banketbakker duurt 1 cursusjaar en omvat:  

  • beslagen en taarten 44u
  • luxe banketproducten 40u
  • basis chocolade 32u
  • praktijkproef

 

Na het basisjaar kan je doorstromen naar volgende trajecten die recht geven op een getuigschrift:

  • (brood)bakker
  • banketbakker (patissier)

 

 

Je kan er ook voor kiezen om modules uit de 2 finale trajecten te combineren. Neem hiervoor contact op zodat we je een traject kunnen aanbieden op maat.

 

 

 

 

 

Materiaal en extra kosten

Iedereen die actief is in de voedingssector, moet de hygiënevoorschriften naleven.- Gedurende een praktijkles draagt iedereen de aangepaste beroepskledij. 

Informatie i.v.m. verplichte kledij cursisten bakker-banketbakker
De uniforme outfit voor cursisten bestaat uit een witte slagersvest met SYNTRA Midden-Vlaanderen logo, 1 zwarte bavetschort, 1 koksbroek, 1hoofddeksel en een paar witte afwasbare schoenen met stalen neus.
De outfit kan rechtstreeks besteld worden bij onze partnerleverancier. Er zijn pasmodellen ter beschikking op campus tijdens les 1 of 2. De totale prijs bedraagt ongeveer € 170 en wordt bij bestelling rechtstreeks aan de leverancier betaald.

Informatie i.v.m. gereedschap
Je dient te beschikken over basismaterialen (messen, spatels, klopper, bakborstel, spuitzak, spuitmonden, deegkrabber,…) Deze kan je vrij aankopen of samenstellen met materiaal dat je al bezit. Welke materialen je nodig hebt wordt toegelicht tijdens de eerste les.

 

Examens, getuigschrift / diploma en vrijstellingen

Na afloop van het traject medewerker brood- en banketbakker ontvang je een attest (KMO-medewerker).

Na het basisjaar kan je kiezen welke traject je volgt

  • (brood)bakker
  • banketbakker

Beide specialisaties leiden tot een getuigschrift.

 

Wie slaagt voor de examens en de eindproef, ontvangt een getuigschrift. Als je daarnaast ook voor de cursus ondernemerschap (SMU + projectmodule) slaagt, behaal je een ondernemerschapsdiploma in plaats van een getuigschrift. Getuigschriften en diploma's zijn officieel erkend door het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen.

Eindproeven en examens die 8u omvatten zullen worden georganiseerd vanaf 14u tot 22u of gespreid worden over 2 lesavonden.  Hou vooral rekening met die eerste, waarbij je verwacht wordt je reeds overdag vrij te maken. Examens worden ver op voorhand vastgelegd waardoor je voldoende tijd hebt om dit te regelen met bv. je werkgever.

 

Info

Sint-Niklaas

Beginner icon

Beginner

Prijs vanaf 575,00 (incl. BTW)

Heb je een vraag over deze opleiding?

Stel een vraag

Deze opleidingen vind je misschien ook interessant:

Bekijk meer opleidingen

Uitbater kleinschalig logies

Sint-Niklaas

education type icon

Avondopleiding

Beginner icon

Beginner

Medewerker bakkerij

Sint-Niklaas

education type icon

Werkplekleren

Beginner icon

Beginner

ijsbereider

Sint-Niklaas

education type icon

Avondopleiding

Beginner icon

Beginner

Chocolatier

Sint-Niklaas

education type icon

Avondopleiding, Dagopleiding

Beginner icon

Beginner

ijsbereider

Sint-Niklaas

education type icon

Avondopleiding

Beginner icon

Beginner

Medewerker slagerij

Gent

education type icon

Werkplekleren

Beginner icon

Beginner

Masterclass patisserie: drooggebak

education type icon

Bijscholingen en specialisaties

Gevorderd icon

Gevorderd

dieetijs en alternatieve ijsbereidingen

Sint-Niklaas

education type icon

Avondopleiding

Beginner icon

Beginner

Friturist

Sint-Niklaas

education type icon

Avondopleiding, Dagopleiding

Beginner icon

Beginner

Stef_pikaflor_card
Steffen maakte de sprong van hobbybrouwer naar microbrouwer

Steffen maakte de sprong van hobbybrouwer naar microbrouwer

Ondernemen

Blog
Den-eeuwigen-beenhouwer-1
Duurzame productie, van boer tot bord

Duurzame productie, van boer tot bord

Ondernemen

Blog
An-Sofie Dhaenens_card
An-Sofie laat filmwereld links liggen en opent bakkerij

An-Sofie laat filmwereld links liggen en opent bakkerij

Een nieuw (bij)beroep

Blog
brand element