Terug naar home
MijnSyntra
Voeding

Opleiding Bakker - Patissier

Brood- en banketbakker is een beroep met grote toekomstmogelijkheden, het is bovendien een knelpuntberoep. In deze opleiding leren we je broden, taarten, banketproducten en zoveel meer bereiden onder begeleiding van een ervaren bakker. Uiteraard neem je na de les je zelfbereide lekkernijen gewoon mee naar huis, succes verzekerd.

Info

Sint-Niklaas

Beginner icon

Beginner

Prijs vanaf 520,00 (incl. BTW)

Kies een opleidingsformule en bekijk alle details:

Waar en wanneer?

Locatie Tijdstip les Startdatum

Prijs

Locatie

Sint-Niklaas

Tijdstip les

avond

Startdatum

23/11/2022

Prijs

€520,00

Lessenrooster Nu inschrijven

Programma

Deze opleiding bestaat uit een basistraject en 2 apart te volgen verdiepingstrajecten.

 

Het basistraject medewerker brood- en banketbakker vormt het eerste jaar van je opleiding en omvat volgende modules:

  • basis brood- en banketbakker 16u
  • basis gistdegen 32u
  • basis beslagen, vullingen en crèmes 20u
  • basis vet-, kook- en bladerdegen 20u
  • basis hygiëne en veiligheid 24u
  • praktijkproef

Na afloop van het eerste jaar kan je kiezen welk verdiepingstraject je aanvat (brood)bakker en/of banketbakker.

 

finaliteit broodbakker duurt 1 cursusjaar en omvat volgende modules:

  • degen 40u
  • luxe degen 48u
  • praktijkproef  

 

 De finaliteit banketbakker duurt 1 cursusjaar en omvat:  

  • beslagen en taarten 44u
  • luxe banketproducten 40u
  • basis chocolade 32u
  • praktijkproef

 

Na het basisjaar kan je doorstromen naar volgende trajecten die recht geven op een getuigschrift:

  • (brood)bakker
  • banketbakker (patissier)

 

 

 

 

 

Materiaal en extra kosten

Iedereen die actief is in de voedingssector, moet de hygiënevoorschriften naleven. In praktijklessen draagt iedereen aangepaste beroepskledij.

Informatie i.v.m. verplichte kledij cursisten bakker-banketbakker
De uniforme outfit voor cursisten bestaat uit een witte bakkersvest (met logo SMVL), een zwarte broek, 1 witte voorbinder en een paar witte afwasbare schoenen met stalen neus. De outfit kan besteld worden bij een leverancier die op de tweede lesavond ter plaatse komt. De totale prijs bedraagt ongeveer € 150,00 en wordt bij bestelling rechtstreeks aan de leverancier betaald. Tijdens de praktijklessen wordt ook een hoofddeksel gedragen. Dit is een wegwerpmutsje dat door SYNTRA Midden-Vlaanderen gratis ter beschikking wordt gesteld.

Informatie i.v.m. gereedschap
Je dient te beschikken over basismaterialen (messen, spatels, klopper, bakborstel, spuitzak, spuitmonden, deegkrabber,…) De totale kostprijs is ongeveer €150,00. De leverancier komt langs tijdens de tweede lesavond, u bestelt en betaalt rechtstreeks aan de leverancier. Dit kan via bancontact of gewoon cash. Je bent niet verplicht om de materialen in de les te kopen.

 

Examens, getuigschrift / diploma en vrijstellingen

Na afloop van het traject medewerker brood- en banketbakker ontvang je een attest (KMO-medewerker).

 

Na het basisjaar kan je kiezen welke traject je volgt

  • (brood)bakker
  • banketbakker

Beide specialisaties leiden tot een getuigschrift.

 

Info

Sint-Niklaas

Beginner icon

Beginner

Prijs vanaf 520,00 (incl. BTW)

Neem deel aan onze infosessies

Bekijk het overzicht

Heb je een vraag over deze opleiding?

Stel een vraag

Deze opleidingen vind je misschien ook interessant:

Bekijk meer opleidingen

Ambachtelijke chocoladebewerking: thema Pasen

education type icon

Bijscholingen en specialisaties

Gevorderd icon

Gevorderd

Uitbater kleinschalig logies

education type icon

Avondopleiding

Beginner icon

Beginner

Slager

Gent

education type icon

Avondopleiding, Werkplekleren, Duaal leren

Beginner icon

Beginner

Masterclass patisserie: drooggebak

Sint-Niklaas

education type icon

Bijscholingen en specialisaties

Gevorderd icon

Gevorderd

Basis barbecue

education type icon

Bijscholingen en specialisaties

Beginner icon

Beginner

Mattentaarten

education type icon

Bijscholingen en specialisaties

Beginner icon

Beginner

Veggie voor beginners

education type icon

Bijscholingen en specialisaties

Beginner icon

Beginner

Kaasmeester

education type icon

Avondopleiding

Beginner icon

Beginner

Stef_pikaflor_card
Steffen maakte de sprong van hobbybrouwer naar microbrouwer

Steffen maakte de sprong van hobbybrouwer naar microbrouwer

Ondernemen

Blog
Den-eeuwigen-beenhouwer-1
Duurzame productie, van boer tot bord

Duurzame productie, van boer tot bord

Ondernemen

Blog
An-Sofie Dhaenens_card
An-Sofie laat filmwereld links liggen en opent bakkerij

An-Sofie laat filmwereld links liggen en opent bakkerij

Een nieuw (bij)beroep

Blog
brand element