LEERJOBS

Syntra Midden-Vlaanderen is partner in het ESF-project Leerjobs

Om haar regisseursrol efficiënt en effectief te kunnen opnemen werkt VDAB in samenwerking met Syntrum / het Syntra-netwerk een EVC-aanpak uit om ervaring opgedaan in “lerende jobs” om te zetten in het behalen van een beroepskwalificatie voor individuen die

  • ofwel bij instroom in de werkloosheid nog geen beroepskwalificatie van minstens niveau 3 bezitten (in eerste instantie zijn dat jongeren).

  • ofwel als werkzoekende of werknemer geen mogelijkheid hebben om een beroepskwalificatie te behalen via een opleidingstraject omdat het ontwikkelen en inrichten van een beroepskwalificerend opleidingstraject maatschappelijk en economisch niet rendabel is.

  • ofwel als werknemer hun opgedane ervaring willen omzetten in een beroepskwalificatie.

Het project heeft als einddoel een zinvolle en haalbare aanpak te ontwikkelen zodat het Syntra-netwerk en de deelnemende sectoren gezamenlijk en onder de regie van VDAB experimentele beroepskwalificerende EVC-trajecten kunnen organiseren. De ‘lerende jobs’ die hiervoor ingezet worden noemen we Leerjobs.

Voor wie?

  • Ben je tussen de 20-29 jaar, en al twee jaar uit het middelbaar onderwijs, zonder diploma met directe arbeidsmarktfinaliteit? Of beschik je over een ASO-diploma maar ben je ongekwalificeerd uit het hoger onderwijs gestapt?
  • Ben je werkzoekend en op zoek naar een praktijkgerichte job (in een knelpuntberoep)?
  • Wil je een beroep leren op de werkvloer en zo je kansen op werk drastisch verhogen?

… dan is leerjobs mogelijk iets voor jou!

Op de werkplek

Het grootste deel van je traject doe je ervaring op door mee te draaien op de werkvloer. Je leert de kneepjes van het vak door er meteen in te vliegen. Hierbij begeleidt een mentor van de werkplek jou doorheen je opleiding. Tijdens het gehele traject kan je ook rekenen op de ondersteuning van een trajectbegeleider van Syntra.

Flexibel traject

Voor de zaken die je niet kan leren op de werkvloer, volg je lessen op een campus van Syntra. Zo vullen praktijk en theorie elkaar perfect aan. Jouw opleidingstraject wordt opgesteld op maat van jouw profiel en je kan flexibel instappen.

Praktijkgerichte proeven

Wanneer je er klaar voor bent, leg je een praktijkgerichte EVC-proef af. Tijdens die proef bewijs je of je klaar bent om de job uit te voeren. Dat vormt meteen ook het einde van je opleidingstraject.

Vergoedingen inbegrepen

Tot slot bouw je tijdens je opleiding sociale rechten op én heb je recht op een leervergoeding.

ESF 553_11648

Financiële steun: 

  • €1197398
  • Bijdrages: ESF 60%, VCF 12,6% en andere 27,4%
Deel dit artikel
Terug naar het overzicht