11 januari 2024 Docentenpaspoort

Vijf vragen aan docenten friturist Sam en Dimi

docentenpaspoort

Naam: Sam Zahedi

Lesgever bij Syntra sinds: 1,5 jaar                                                                    

Opleiding: Friturist

Mogelijke formules: Dagopleiding en avondopleiding

Naast lesgeven bij Syntra… baat ik frituur ‘De Frietschap’ uit met Dimi en sta ik voor de klas als leerkracht economie 

Naam: Dimi (Dimitry) Vereecke

Lesgever bij Syntra sinds: Januari 2024 

Opleiding: Friturist

Formule: Dagopleiding en avondopleiding

Naast lesgeven bij Syntra… Sta ik met Sam aan het roer van ‘De Frietschap’ 

1. Hoe is je passie voor het vak ontstaan?

Sam: “Als jobstudent werkte ik in een frituur, daar is mijn liefde voor de stiel ontstaan en heb ik ook Dimi leren kennen. Ik merkte toen dat dit beroep mij ligt. De avonduren van in een frituur werken spraken mij ook aan. Dimi en ik zijn contact blijven houden. Met onze kennis en vriendschap die we hadden opgebouwd, hebben we onze eigen frituur geopend. Dat was in 2016. In 2017 openden we een tweede filiaal van De Frietschap.

Dimi: “Klopt, ik werkte al twee jaar vast in die frituur toen Sam erbij kwam als jobstudent. Zelf was ik er ook begonnen als student en sindsdien is mijn passie voor het vak nog niet weggegaan. Als friturist geef je mensen iets dat ze lekker vinden, je maakt mensen op een gemakkelijke manier blij.

Docent friturist Sam
Docent friturist Dimi

2. wat leer je in de opleiding friturist?

Dimi: “In mijn gedeelte, het praktijkgedeelte, leren we eerst alles over de aardappel. Dat is natuurlijk de basis van goede frietjes. Verder kijken we naar de oliën en vetten waarin je kan bakken en welke soorten snacks en sauzen er bestaan. Als je een frituur in een stad hebt, bijvoorbeeld, is het belangrijk om goed in te spelen op trends en een voldoende uitgebreid vegetarisch of vegan aanbod te hebben. Op logistiek vlak leren we hen welke uitrusting je nodig hebt, welke friteuses en hoe je dat alles goed onderhoudt. Hygiëne is hierbij ook heel belangrijk.”

Sam: “In het theoriegedeelte hebben we het eerst over de vijf soorten frituren: een mobiele frituur, een frituur in een vast kot, een frituur in een gehuurd of gekocht pand en een nieuwbouwfrituur. Ik leer de cursisten ook alles over zelfstandige zijn en alle verplichtingen die daarbij komen kijken. Verder hebben we het over personeel en dienstverlening zoals sabam, sociaal secretariaat, groothandelaar…”

3. Waarom ben je beginnen lesgeven bij syntra?

Dimi: “Ik had nood om het frietjes bakken af te wisselen met iets anders. Toen hoorde ik van Paul, de oude lesgever, dat hij zou stoppen en dat er een optie was dat ik het praktijkvak zou overnemen. Daar ben ik ten volle voor gegaan. Misschien is dit wel de aanzet om in de toekomst de volwaardige docent friturist te worden of in meerdere opleidingen les te geven.”

Sam: “Ik ben met dezelfde reden als Dimi begonnen als lesgever. Ik deed al zeven jaar hetzelfde en wou opnieuw meer iets met het hoofd doen. Zo ben ik terechtgekomen bij Syntra. Voordat ik begon als docent friturist, was ik docent van de Start Me Up-module van de opleiding slager-spekslager.”

4. wat vind je leuk aan lesgeven bij syntra?

Sam: “Het is leuk om samen te werken met mensen. Syntra is ook goed uitgerust met professionele materialen. Met Davy, onze begeleider bij Syntra, kan je goed praten. Hij zal het zeggen als er iets is en omgekeerd doen wij dat als docenten ook. Ik vind dat Syntra de docenten en cursisten goed begeleidt doorheen de opleiding. 

5. wat vind je boeiend aan de opleiding friturist bij syntra?

Sam: “De opleiding bereidt de cursisten perfect voor om een eigen frituur te starten. Als je de opleiding bij Syntra volgt, heb je minder kans op een faillissement. Toen wij onze zaak begonnen, moesten wij nog leren welke aardappel we het best gebruiken, welk vet de beste consistentie geeft enzovoort. Dat zijn details waar wij leergeld hebben voor moeten betalen. Wij geven nu onze kennis door aan onze cursisten zodat zij beter voorbereid en doordacht hun frituur kunnen beginnen.”

Dimi: “Het is een enorm voordeel voor de cursisten dat wij als docent ervaring hebben met een eigen frituur op te starten. Wij weten wat er belangrijk is en wat de valkuilen zijn en geven die kennis met plezier door aan onze cursisten.”

volg een opleiding over voeding bij syntra

Ook een passie voor lekkere voeding? Frietjes, taarten, kaas, vlees… Syntra leidt je op tot friturist, bakker-patissier, kaasmeester en slager. Gedoceerd door vakexperten, in professionele lokalen. Ben je al een voedingsprofessional, maar wil je je aanbod uitbreiden? Of nog net dat tikkeltje beter worden in je vak? Duik in ons ruim aanbod aan bijscholingen.

Deel dit artikel
Terug naar het overzicht