26 januari 2024 Opleidingen

Wijnopleidingen bij Syntra Midden-Vlaanderen: "het neusje van de zalm"

Bart Dhondt, opleidingsverantwoordelijke voor de wijnopleidingen bij Syntra,  vertelt over unieke samenwerkingen, gedreven docenten en onze eigen Syntrawijn(gaard).

alles over champagne bij syntra midden-vlaanderen

“Ik ga beginnen met een nieuwtje”, vangt Bart Dhondt fier aan. “Binnenkort zullen we, als eerste opleidingscentrum in België, een uitgebreide cursus over Champagne aanbieden.” Die nieuwe Champagne-opleiding komt er dankzij een samenwerking met Le Comité Interprofessionnel du vin de Champagne. “Een paar van onze wijndocenten, onder wie Kristel  Balcaen, gaan eind deze maand naar Epernay voor een driedaagse scholing over Champagne. Die scholing wordt gegeven door Le Comité Interprofessionel du vin de Champagne. Na drie dagen les volgen, krijgen onze docenten een attest en kan de opleiding bij ons starten.”

Kroning tot Sommelier-conseil in l’Université du vin de Suze-la-Rousse

Een andere samenwerking waarover Bart zeer lovend is, is die met de Franse Wijnuniversiteit, l’Université du vin de Suze-la-Rousse. Sommelier-cursisten krijgen de kans om na hun opleiding bij Syntra een week lang les te volgen in de Wijnuniversiteit, en vervolgens examens te maken. Als ze slagen voor de examens ontvangen de cursisten het diploma Sommelier-Conseil. “Dat diploma is een fantastische aanvulling op het attest dat de cursisten krijgen bij Syntra. Zo’n diploma heeft een grote status en bewijst dat je de Franse wijnen volledig kent. Het is de kers op de taart van een sommelier-opleiding.” Vorig jaar trokken 35 cursisten naar Suze-la-Rousse. Iedereen was geslaagd en keerde terug met de titel Sommelier-Conseil.

Een uitgebreid scala aan wijnopleidingen

Met maar liefst elf klassen van telkens een vijftiental cursisten staat de opleiding sommelier aan de top van de wijnopleidingen bij Syntra. “Mijn droom is om tegen mijn pensioen twaalf klassen te hebben”, zegt Bart, “zo kan ik mijn Syntra-carrière mooi afsluiten.”  Maar niet alleen sommelier is een gegeerde opleiding bij Syntra, ook wijnbouwer is populair. “Heb je onze Syntrawijngaard in Gent al gezien? Onze cursisten wijnbouwer onderhouden die het hele jaar door. Ieder jaar produceren we zo’n tweehonderd flessen van onze eigen druiven. Tof, hé.” Tot slot biedt Syntra heel wat bijscholingen en specialisaties rond wijn aan, zoals Giro D’Italia of de Wijnrevolutie in Spanje. “Die bijscholingen hebben we vooral te danken aan onze fantastische docenten. Zij komen constant met nieuwe voorstellen.”

Professionele opleidingen gegeven door topdocenten

Wat maken de wijnopleidingen bij Syntra nu net zo bijzonder? “Onze opleidingen zijn zeer professioneel, en van een vrij hoog niveau”, zegt Bart overtuigd. “Bij examens moet je bijvoorbeeld zowel op de theorie als op de praktijk geslaagd zijn om je attest te kunnen behalen. Ook onze samenwerkingen met verschillende partners maken de wijnopleidingen bij Syntra net dat tikkeltje waardevoller. Maar het geheime ingrediënt van de Syntra-wijnopleidingen is ons docentenkorps. Wij gaan constant op zoek naar de beste docenten voor onze opleidingen. Zo hebben we voor volgend cursusjaar Gianluca Di Taranto kunnen strikken, sommelier bij The Jane. Hij zal lesgeven over Italiaanse wijnen.”