Horeca
Opleiding De wijnrevolutie in Spanje: innovatie, terroir en gastronomie
Deze lessenreeks brengt een verrassende en nieuwe kijk op Spaanse wijn. We vergeten de oubollige wijnen met te veel hout lagering, alcohol en concentratie en we gaan op zoek naar de echte terroir wijnen van Spanje, waar originaliteit, evenwicht en gastronomische inzetbaarheid troef zijn.
Blijf je graag op de hoogte van een nieuwe startdatum?
Laat dan hier je gegevens na.
Programma
Deze avondopleiding van 6 lesweken met 1 lesavond per week behandelt onderstaande thema's:
Het hete Zuiden
Andalusië, Murcia, la Mancha en Alicante staan garant voor kracht en concentratie. Dank zij een aantal koelere microklimaten vinden we een aantal pareltjes in een wijnzee van massaproductie. Druivenrassen zoals monsatrell, bobal, tintilla en petit verdot komen hier pas tot volle rijping. Een regio in volle ontwikkeling.
Catalaanse koppigheid
Met regio’s als Priorat en Montsant staat Catalonië aan de top van de Spaanse wijnbouw. Toch zijn er een aantal ontbekende regio’s en druivenrassen zoals de morenillo in Terra Alta die zeker zullen verrassen. Uiteraard mag ook de Cava niet ontbreken. We maken meteen komaf met het imago van cava als banale schuimwijn en proeven een aantal artisanale pareltjes van kleine producenten.
De power van de hoogvlakte
Met ronkende namen zoals Rioja, Ribera del Duero en Toro staan we hier aan de top van de rode wijnen in Spanje. Tempranillo in al zijn kracht & glorie, van de Portugese grens tot in de bergen van Soria. Uiteraard vergeten we de frisse verdejo uit Rueda niet als vertegenwoordigers van de witte wijnen in deze regio.
De terugkeer naar het terroir in Rioja
Waar Rioja vroeger gedomineerd was door een paar zeer grote massaproductie bodega's heeft men sinds een paar jaar de kaart getrokken van het terroir. Het inroepen van gemeentelijke wijnen (vino de pueblo) en single Vineyard (vino de pago) heeft een grote zichtbaarheid gegevens aan een groot aantal prachtige wijngaarden die nu super crus voortbrengen.
Atlantische elegantie: Galicië, Baskenland en de Canarische Eilanden
Uiteraard zijn we allemaal op zoek naar wijnen met elegantie, complexiteit en vooral… minder alcohol. De meeste regio’s in Spanje scoren op dat vlak niet zo goed. Toch zijn er een aantal ontluikende regio’s die een zeer verrassend antwoord geven op deze nood. Waar de albariños uit de Rias Baixas in Galicië het meest bekende voorbeeld zijn, is de Txacoli uit Baskenland en de cold climate Garnacha uit de Sierra de Gredos zeker een fenomenaal alternatief. De Canarische eilanden zijn zowaar nog een grotere verrrassing met wijnen uit een subtropische klimaat met de fraîcheur van een doorsnee Loirewijn op de 28ste breedtegraad! Exotische druivenrassen op een vulkanische bodem met heel verrassende resultaten door Luis Gutierrez (Parker) de hemel in geprezen.
De zilte mineraliteit van de wijnen van Jerez
In de 19de eeuw behoorden de wijnen uit Jerez tot de wereldtop in witte wijn. De finos uit Macharnudo van Augustin Blazquez uit de jaren 20 van de 20ste eeuw zijn nog altijd bijzonder levendig en complex. Helaas is de complexiteit van het terroir verloren gegaan in de Jaren 60 / 70 van de 20ste eeuw waardoor we sherry’s jammer genoeg kennen als een “industrieel” product. Een aantal producenten (onder de naam van Territorio Albariza) brengen terug het terroir van Jerez de la Frontera en Sanlucar de Barrameda tot leven met vinificatie technieken uit de 19 de eeuw en met respect voor de verschillende pagos (wijngaarden). Hiermee sluit Jerez opnieuw aan tot de wereld top, zonder zijn eigenheid te verliezen.
Specifieke toelatingsvoorwaarden
- vanaf 18 jaar
- basiskennis wijn leren proeven
Materiaal en extra kosten
Breng zelf je set glazen mee.
Extra info
Verdiepingsmodule voor sommeliers en wijnhandelaren.