Van wijnliefhebber naar wijnexpert in drie jaar tijd? Voor Sandra Declercq werd het werkelijkheid dankzij de opleiding Sommelier Conseil bij Syntra Midden-Vlaanderen. Vandaag runt ze met veel enthousiasme haar mobiele wijnbar ‘Cuvée Canon’ en geeft ze workshops aan beginnende wijndrinkers. Haar verhaal is het perfecte bewijs dat een passie voor wijn kan rijpen tot een professioneel avontuur.
Van interesse naar expertise
Zonder ervaring aan de opleiding Sommelier Conseil beginnen? Dat kan, maar het tempo ligt meteen stevig aan de lippen. “De opleiding Sommelier Conseil bij Syntra is een driejarig wijnverhaal dat niet te onderschatten valt”, vangt Sandra aan. “Je leert proeven, analyseren en beschrijven, maar ook alles over vinificatie, wijnstijlen, en zelfs een klein beetje wijnbouw kennen. De klemtoon ligt op Frankrijk, maar ook de minder voor de hand liggende wijnlanden krijgen aandacht. Heel boeiend om te zien hoe wijnbouw wereldwijd evolueert. En ja, zelfs bier kwam eventjes aan bod! Dat vond ik best verfrissend, letterlijk en figuurlijk (lacht).”
Laat het smaken
Naar de les neem je best een flinke dosis dorst mee. “De lessen zijn heel goed opgebouwd”, gaat Sandra verder. “Eerst krijg je een theoretisch stuk en daarna proef je klassikaal de wijnen die aansluiten bij het thema van de les. Dat is zó waardevol: je proeft, vergelijkt, bespreekt en leert van elkaar. Het niveau ligt best hoog, dus je moet echt mee zijn. Maar het is net dat wat me aantrok: geen oppervlakkige cursus, maar een volwaardige opleiding. Iedere les koppelden we onmiddellijk de informatie die we net zagen aan het proeven van de wijnen. Doorheen het cursusjaar zijn er ook heel wat examens. Die zorgen ervoor dat je continu mee bent met de materie. Op die manier verdrink je aan het einde van het jaar niet in een stevige kuip wijninformatie.”
Een verfrissend portfolio
Tijdens de opleiding leer je niet alleen wat er in een glas zit, maar ook wat je ermee doet. “Je ontwikkelt niet alleen kennis, je werkt aan je toekomst”, legt Sandra uit. “Het portfolio in het derde jaar is écht goud waard. Je schrijft een eigen project uit dat klaar is voor de markt. Voor mij was dat de start van Cuvée Canon, mijn mobiele wijnbar. Ik wou workshops geven aan mensen die nauwelijks iets van wijn kennen, zodat zij ook met vertrouwen een fles kunnen kiezen in een restaurant. In het portfolio werkte ik alles uit: doelpubliek, prijzen, logistiek, leveranciers… Het dwong me om heel concreet te worden. Het vervolgtraject Start Me Up zet daarbij de puntjes op de i. En kijk, een paar jaar later rij ik met mijn wijnbar het land door!”
Stage aan Université du Vin: een hoogtepunt om van te nippen
Vol lof blikt Sandra terug op de sommelieropleiding. “De prestigieuze stage aan Université du Vin in Suze-La-Rousse was voor mij de absolute kers op de taart”, sluit Sandra af. “Die samenwerking bestaat alleen met Syntra Midden-Vlaanderen. Het was intens, uitdagend en onvergetelijk. Een week lang kregen we intensieve lessen en examens, zoals het opstellen van een wijnkaart. Het was spannend, er kwam wat stress bij kijken, maar tegelijk was het ongelofelijk leerrijk. We proefden unieke wijnen, leerden van topdocenten en bouwden onvergetelijke herinneringen op met de groep. Die ervaring zal me altijd bijblijven. Ik raad het dan ook iedereen aan!”
Wil jij ook een opleiding tot sommelier volgen in Vlaanderen?
Ben jij gepassioneerd door wijn en wil je er professioneel mee aan de slag? Dan is de opleiding Sommelier Conseil bij Syntra Midden-Vlaanderen exact wat je zoekt. Deze driejarige avondopleiding combineert diepgaande theorie met praktijkgerichte lessen, een inspirerend portfolio en een unieke buitenlandse stage. Schrijf je hier in, want de cursus gaat razend snel. Enkel in Sint-Niklaas en Aalst zijn er nog een paar plekjes over! Bijkomende vragen? Stel ze hier.
Opleidingen
Bekijk meer opleidingenSommelier (Avondopleiding)
Gent, Aalst, Sint-Niklaas
16/09/2025 (+3 andere startmomenten)
Beginner
wijn leren proeven (Avondopleiding)
Aalst, Gent, Sint-Niklaas
30/09/2025 (+5 andere startmomenten)
Beginner