Het geheime ingrediënt van onze wijnopleidingen
In gesprek met wijndocent Gudrun Huvelier
27 februari 2025 Wijnopleidingen
27 februari 2025 Wijnopleidingen
Van sprankelende ondernemersdromen en geprikkelde nieuwsgierigen tot oude rotten in het vak: wijnopleidingen bij Syntra Midden-Vlaanderen vallen in de smaak. Het geheime ingrediënt? Dat is een aroma van topkwaliteit, gegeven door een fantastisch docententeam met namen als Gianluca Di Taranto en een uniek certificaat van de Franse Université du Vin, dat je bij geen enkele andere wijnopleiding in België verkrijgt. Een van de hoofddocenten, Gudrun Huvelier, neemt ons mee op reis door onze unieke opleidingen, onze prachtige Belgische wijnen en hoe je die leert proeven.
Wie wijn wil leren proeven (of zijn of haar smaak wil bijschaven) zit bij Syntra Midden-Vlaanderen aan het goede adres. “Het is onze missie om échte professionals op te leiden”, steekt Gudrun van wal. “Als we kijken naar wie er bij ons aan de slag gaat en welke sterren ons traject verlaten, kunnen we besluiten dat dat lukt (lacht). Zo hebben we verschillende sommeliers die de titel ‘Beste Sommelier van België’ wonnen, ‘Wijnpersoonlijkheid van het Jaar‘ werden of bruisende zaken zoals wijnbar ONA en Wijnfaktorij startten.”
In onze wijnopleidingen vindt ieder zijn meug. “We hebben cursisten die reeds professioneel bezig zijn in de wijnsector, maar evengoed wijngepassioneerden die eerst een opleiding volgen alvorens ze in het ondernemerschap duiken”, vertelt Gudrun. “Doorheen de opleiding werken de cursisten aan een portfolio waarin ze een fictieve zaak uitwerken. Zo leren ze onmiddellijk commercieel denken en bereiden we ze optimaal voor op een job in het wijnlandschap. Onze opleidingen bestaan uit relatief korte modules, zodat ze beter behapbaar en combineerbaar zijn voor bijvoorbeeld cursisten die reeds een job in de horeca hebben. Al mag je de inhoud echt niet onderschatten. Het niveau ligt hoog en stevig studeren is de boodschap.”
En dat is broodnodig als je wil slagen voor het prestigieuze Sommelier-Conseil-examen. “Syntra Midden-Vlaanderen heeft een exclusief contract met L’Université du Vin in Frankrijk (Suze-La-Rousse, Z-Rhône), waar cursisten het examen voor de beschermde beroepstitel Sommelier-Conseil afleggen”, legt Gudrun uit. “Geen enkele andere opleidingsverstrekker – zelfs niet de andere Syntra – biedt dit aan in België. Het diploma is echt la crème de la crème in de wijnsector. Gedurende drie jaar leven de cursisten toe naar dit moment. Een hele week volgen ze les op de universiteit en ze leggen er examens af. Die examens bestaan uit een grote portie theorie, maar evengoed een technische degustatie, een examen ‘wijn en gerecht’, een case study… Het is een heel intense, maar memorabele week.”
Daarbij spreekt Gudrun uit ervaring. “Jaren geleden, toen ik zelf nog cursist was bij Syntra, legde ik ook het examen af”, vertelt Gudrun. “Mijn grootvader werkte bij een wijnhandelaar en als kind ging ik af en toe mee op ronde. Ik mocht steeds kleine beetjes proeven en zo kreeg ik de smaak te pakken (lacht). Ik trad in zijn voetsporen en verdiepte mij in de wijnwereld. Het examen was zwaar, maar ik blik er met zoveel liefde op terug. Ik had op voorhand goed gestudeerd, zodanig dat ik op het moment zelf ten volle kon genieten. Ondertussen geef ik zelf al acht jaar les bij Syntra Midden-Vlaanderen en ik begeleid sinds vier jaar de cursisten mee naar de Franse wijnuniversiteit.”
En zo start Gudrun binnenkort samen met Stefaan Goossens de nieuwe opleiding ‘Belgische wijnen’. “De opleiding Belgische wijnen is een kortlopende opleiding, verspreid over vier avonden”, gaat Gudrun verder. “Stefaan Goossens is eveneens een oud-cursist die ook een blog en podcast over Belgische wijnen heeft. Hij maakte er eveneens zijn eindwerk over. In de cursus leren we meer over rode, witte en mousserende wijnen van eigen bodem. Theorie komt aan bod, maar die verteren we aan de hand van degustaties. De laatste les zal doorgaan bij wijndomein Cruysem, gevolgd door een boeiende rondleiding en heerlijke degustaties.”
Dorst gekregen van al dat lezen over wijn? In de opleiding ‘Wijn leren proeven’ leer je in zes boeiende sessies de kunst van het proeven en de geheimen van verschillende wijnsoorten en degustatietechnieken kennen. “Wie niet kan wachten, geef ik graag nog enkele Belgische toppers mee”, sluit Gudrun af. “Chant d’Eole (Bergen) is een van onze beste Belgische schuimwijnen. Clos d’Opleeuw (regio Hasselt) en Domaine La Falize (Namen) zijn gerenommeerd voor hun chardonnay en zeker het proeven waard. Of voor zij die eerder fan zijn van een pinot noir, raad ik Wijndomein Aldeneyck (Maaseik) uit Limburg aan. Geniet ervan!”
Loopt de wijn – euh het water – je nu al in de mond? Ontdek hier onze wijnopleidingen. Zit je met vragen? Neem contact op met onze medewerkers. Zij staan je met veel plezier (en wie weet een glaasje wijn) te woord.
Gent, Aalst, Sint-Niklaas
16/09/2025 (+3 andere startmomenten)
Beginner
Gent, Aalst, Sint-Niklaas
23/04/2025 (+6 andere startmomenten)
Beginner
Gent
16/09/2025
Beginner