Terug naar home
MijnSyntra
Wijn

Opleiding Wijnbouwer-wijnmaker

Tijdens de unieke opleiding Wijnbouwer - Wijnmaker leer je alles over de druiventeelt, wijnbouw en het proces van wijn maken. Je doet de nodige kennis op van de specifieke druiven, de aanleg en het onderhoud van de wijngaard maar ook alles over wijn maken. Van druif tot fles, het wordt je haarfijn uitgelegd. Naast een gedegen theoretische kennis wordt de opleiding ook met de nodige praktijk ingevuld: je zal daarbij niet alleen in de wijngaard aan de slag kunnen maar ook het proces van wijn maken praktisch mogen toepassen. Tenslotte sturen we je niet zomaar het bos (in dit geval de wijngaard) in, we geven je bovendien de nodige bagage mee waar je op professioneel vlak allemaal rekening mee moet houden: vestigingsreglementering, specifieke wetgeving maar ook hoe zet je de wijngaard op de www-kaart? Kortom, na deze opleiding kan je jouw attest 'Wijnbouwer - Wijnmaker' met succes oogsten! Belangrijk is ook dat je, als Wijnbouwer - Wijnmaker, kennis hebt van smaken en wijn proeven. Daarom start deze opleiding met de module Wijn leren proeven.

Info

Beginner icon

Beginner

Kies een opleidingsformule en bekijk alle details:

Waar en wanneer?

Jammer, op dit moment is deze opleiding nog niet beschikbaar.

Voorlopig staat deze opleiding nog niet ingepland. Blijf je graag op de hoogte wanneer je kunt inschrijven voor deze opleiding? Laat dan je gegevens na.

Hou me op de hoogte

Programma

Deze opleiding is opgebouwd uit onderstaande modules:

– Technisch wijn leren proeven (24 uur – 6 lestijden)

– Wijngaardwerk deel I (40 uur – 10 lestijden + 8 uur afstandsleren)

– Vinificatie basis (36 uur – 9 lestijden)

– Wijngaardpraktijk (28 uur – 7 lestijden + 8 uur afstandsleren)

– Vinificatie gevorderd (44 uur – 11 lestijden)

– Toegepaste praktijk – praktijkmodule wijngaard- wijn maken (28 uur – 7 lestijden)

– Wijngaardwerk deel 2; vervolg deel 1 – theoretische module (40 uur- 10 lestijden + 8 uur afstandsleren)

– Duurzaam beleid en oenotoerisme (40 uur – 10 lestijden)

– Uitbaten van een wijngaard (maakt deel uit van eindproef 40 uur – 10 lestijden)

– Fytolicentie P2

 

Fytolicentie (17 sessies)

Deze module kan bij te weinig deelnemers ook op een andere lesplaats georganiseerd worden. Dit in overleg met het NAC en de andere Syntra – koepels.

De Europese richtlijn inzake het ‘duurzaam gebruik van bestrijdingsmiddelen’ verplicht alle professionele gebruikers, verdelers en voorlichters van gewasbeschermingsmiddelen een kenniscertificaat van fytolicentie te behalen. Een fytolicentie bestaat uit een unieke cijfercode vergelijkbaar met een BTW nummer.

TOXOCOLOGIE:

  • Wetgeving op pesticiden en fytofarmaceutische producten
  • Algemene begrippen over fytofarmacie
  • Kennis herbiciden, fungiciden, insecticiden
  • Schadelijke nawerkingen op mens en huisdier
  • Omgaan met chemische en biologische bestrijdingsmiddelen
  • Veiligheidsaspecten, beschermde werkkledij
  • Symptomen van vergifing
  • Ecologische en alternatieve middelen

ZIEKTEN EN PLAGEN:

  • Ziekten en plagen in de tuin
  • Ziekten en plagen bij bomen/heesters/vaste planten
  • Inspecteren van de plant op aanwezigheid van ziekte/parasieten/knaagdieren
  • Analyseren van de vaststellingen
  • Toepassen biologische bestrijdingsmiddelen
  • Actualiteit/tendensen volgen
  • Link met bodemkennis
  • Preventief onkruid bestrijden

 

Eindproef wijnbouwer- wijnmaker

 

 

 

 

Voor wie

Deze opleiding richt zich tot ieder die gepassioneerd met wijnen en vooral de productie van wijnen bezig is en de kennis hieromtrent wil uitdiepen. Meer specifiek richt de opleiding zich op:

  • Bestaande wijnbouwers die hun kennis willen uitdiepen
  • Startende wijnbouwers die hun kennis willen uitdiepen
  • Sommeliers, wijnconsulenten, wijnhandelaars, …
  • Personen actief in de tuinbouw en fruitteelt die overwegen een wijngaard aan te leggen

Specifieke toelatingsvoorwaarden

  • Minimum 18 jaar zijn.
  • Aan de leerplicht hebben voldaan.
  • Ondernemend zijn.

Over het beroep

Na de opleiding kan je:

  • een eigen wijngaard aanleggen en een keuze maken uit het meest geschikte plantgoed
  • de nodige technieken van het snoeien en beperken van het rendement toepassen, teneinde tot een kwalitatief product te komen
  • een gepaste remedie toepassen m.b.t. een ziektebeeld van de plant
  • zelf wijn maken en de nodige ingrepen doen om de wijn te optimaliseren

Materiaal en extra kosten

Onze organisatie streeft naar een duurzame en milieuvriendelijke manier van werken. Om die reden bieden wij al onze cursussen en lesmateriaal (instructievideo’s, oefeningen, …) digitaal aan op ons leerplatform. Wil je toch graag jouw cursussen afdrukken? Dan sta je zelf in voor het drukken en de bijhorende kost. 

Examens, getuigschrift / diploma en vrijstellingen

Wie slaagt voor de examens en de eindproef, ontvangt een getuigschrift. Als je daarnaast ook voor de cursus ondernemerschap slaagt, behaal je een diploma in plaats van een getuigschrift. Getuigschriften en diploma's zijn officieel erkend door het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen. 

 

Info

Beginner icon

Beginner

Neem deel aan onze infosessies

Bekijk het overzicht

Heb je een vraag over deze opleiding?

Stel een vraag

Deze opleidingen vind je misschien ook interessant:

Bekijk meer opleidingen

Is er meer dan Sancerre alleen?

education type icon

Bijscholingen en specialisaties

Gevorderd icon

Gevorderd

Giro D' Italia

Gent

education type icon

Bijscholingen en specialisaties

Gevorderd icon

Gevorderd

Een nieuwe visie op de oude kaas- en wijnavond

education type icon

Bijscholingen en specialisaties

Beginner icon

Beginner

Jeneverkenner

education type icon

Bijscholingen en specialisaties

Beginner icon

Beginner

Belgische wijnen

education type icon

Bijscholingen en specialisaties

Beginner icon

Beginner

Mixologie: Hoe maak ik de perfecte cocktail

Aalst, Sint-Niklaas

education type icon

Bijscholingen en specialisaties

Beginner icon

Beginner

Klimaatverandering en wijn

education type icon

Bijscholingen en specialisaties

Gevorderd icon

Gevorderd

Stef_pikaflor_card
Steffen maakte de sprong van hobbybrouwer naar microbrouwer

Steffen maakte de sprong van hobbybrouwer naar microbrouwer

Ondernemen

Blog
Den-eeuwigen-beenhouwer-1
Duurzame productie, van boer tot bord

Duurzame productie, van boer tot bord

Ondernemen

Blog
An-Sofie Dhaenens_card
An-Sofie laat filmwereld links liggen en opent bakkerij

An-Sofie laat filmwereld links liggen en opent bakkerij

Een nieuw (bij)beroep

Blog
brand element