Kaasmeester Ann Keymeulen leert je alles over kaas

In gesprek met docente Ann Keymeulen

22 januari 2025 Belgian Cheese Awards

Als er iemand kaas gegeten heeft van… wel ja, kaas, dan is het docente Kaasmeester  Ann Keymeulen wel. Verleid door de heerlijke smaken, brengt Ann al 30 jaar kaasliefhebbers samen. Dat doet ze met enorm veel goesting en gedrevenheid voor haar vak. Zo organiseert Ann voor het eerst de Belgian Cheese Awards. Hoog tijd voor een gesprek met deze bijzondere dame!

De klok slaat kaas

Ten huize Keymeulen is er geen ontsnappen aan het hele kaasgebeuren. “Van kaasopleidingen tot kaastrainingen, workshops, teambuildings, tastings en The Cheese Box… ik ben echt bezeten door kaas”, lacht Ann. “De laatste tijd nog meer dan normaal, want de Belgian Cheese Awards staan voor de deur. Dat is een evenement waar ik, als initiatiefnemer en bedenker, Belgische kaasproducten en consumenten samenbreng door middel van een wedstrijd, workshops en een netwerkevent.”

"Wij Belgen mogen gerust chauvinistischer zijn over onze topkazen."
Opleiding kaasmeester
Ann Keymeulen
Docente kruidenstempel en coldstone massage

De Belgian Cheese Awards

In samenwerking met vier gedreven studenten van de Arteveldehogeschool en enthousiaste Syntra ‘Kaasmeester’-cursisten die vrijwillig meehelpen, geniet je op 23 februari 2025 van een dag vol lekkernijen. “Doorheen mijn carrière bouwde ik genoeg expertise op om nu zelf een groot kaasevent te organiseren”, vertelt Ann. “We hebben zulke prachtige Belgische kazen, die wil ik met dit event extra in de kijker zetten. Deelnemen of bezoeken kan trouwens nog steeds. Je leest er hier alles over.”

Prestigieus jurylid

Als Maître-Fromager de la Guilde Internationale des Fromagers en jurylid bij diverse prestigieuze kaaswedstrijden, zijn kaaswedstrijden geen nieuw gegeven voor Ann. “Ik jureer bijvoorbeeld ook op de World Cheese Awards”, gaat ze verder. “Daar beoordelen we meer dan 4000 kazen uit meer dan 40 verschillende landen. Ik heb een zekere credibiliteit opgebouwd die ik hoog wil houden. De Belgian Cheese Awards vormen dus ergens wel een professioneel risico, moest er iets fout lopen… Maar ik heb het volste vertrouwen in het team en dat alles goed verloopt (lacht).”

“De Kunst van Kaas”

Wil je zelf meer weten over kaas? Dan is Ann’s boek “De Kunst van Kaas” een goede start. “Wij Belgen mogen gerust chauvinistischer zijn over onze topkazen”, vertelt Ann. “Daarom schreef ik een boek, voor jong én oud, met onze mooiste producten in. Je leest er mijn reis doorheen België naar verschillende kaasmakers en hun passie en verhaal voor het vak. Echt prachtig.”

Word kaasmeester bij Syntra

Wil je het liever zelf maken? Leer dan in de praktijk van the master herself met de opleiding Kaasmeester. Ontdek hier ons aanbod!