Horeca
Opleiding Restauranthouder-kok
De horecasector, met meer dan 32 000 KMO’s en meer dan 200 000 werknemers en werkgevers, heeft meer dan ooit nood aan goed opgeleide ondernemers en professioneel geschoold personeel. Een eigen restaurant of cateringbedrijf is voor vele Belgen een droom. Mits een goede voorbereiding kan ook jij die droom succesvol waarmaken.
Ontdek je culinaire passie en ontketen het ondernemerstalent in jou met de professionele opleiding Restauranthouder-Kok bij Syntra Midden-Vlaanderen! Deze unieke cursus biedt een integrale benadering, waarbij je niet alleen de kunst van het koken perfectioneert, maar ook de essentiële vaardigheden verwerft om een succesvolle restauranthouder te worden.
Waarom kiezen voor de opleiding Restauranthouder-Kok bij Syntra Midden-Vlaanderen?
-
Dubbele expertise: Leer niet alleen de fijne kneepjes van het koksvak, maar verwerf ook de onmisbare kennis en vaardigheden om een eigen restaurant te runnen. Deze opleiding omvat zowel de culinaire als zakelijke aspecten van de horeca.
-
Praktijkgerichte aanpak: Werk in moderne keukens en simulatierestaurants, waar je onder begeleiding van ervaren professionals hands-on ervaring opdoet. Van het creëren van smaakvolle gerechten tot het beheren van de keuken en het restaurant, alles komt aan bod.
-
Ondernemerschapstraining: Ontwikkel een ondernemingsplan, leer over financieel beheer, marketingstrategieën en personeelsmanagement. Je verwerft de inzichten en tools die cruciaal zijn voor het succesvol runnen van een eigen restaurant.
-
Actuele kennis: Profiteer van up-to-date lesmateriaal en praktijkgerichte benaderingen die inspelen op de laatste trends en ontwikkelingen in de culinaire wereld en de horeca-industrie.
-
Erkend diploma: Na succesvolle afronding ontvang je een erkend diploma dat deuren opent in zowel de keuken als de zakelijke kant van de horeca.
Kies een opleidingsformule en bekijk alle details:
Blijf je graag op de hoogte van een nieuwe startdatum?
Laat dan hier je gegevens na.
Programma
1ste jaar Restauranthouder- kok (horecamedewerker)
Basismodule introductie in de horeca (20u)
Hygiëne en veiligheid (25u)
Warenkennis en keukenpraktijk (52u)
Basis zaal (21u)
basis keukentechnologie (20u)
evaluatie praktijk horecamedewerker (8u)
2de jaar Restauranthouder- kok
Gevorderde keukenpraktijk (48u)
Gevorderde warenkennis en praktijk: gastronomische keuken (48u)
Serviceverlening (20u)
Gevorderde zaaltechnieken (20u)
Wijn leren proeven (24u)
Drankenkennis (36u)
Eindproef praktijk kok en kelner (16u)
Voor wie
Deze opleiding staat open voor iedereen die ambitie heeft om professioneel aan de slag te gaan in de horecasector.
Specifieke toelatingsvoorwaarden
Je bent minstens 18 jaar.
Voor jongeren vanaf 15 jaar bieden we deze opleiding ook aan in Duaal Leren.
Examens, getuigschrift / diploma en vrijstellingen
Wie slaagt, ontvangt het getuigschrift van beroepskennis Restauranthouder, erkend door VLAIO (agentschap innoveren en ondernemen).
Volg je daarnaast succesvol 'Start Me Up' ontvang je een ondernemerschapsdiploma.
Over het beroep
De horecasector, met meer dan 32 000 KMO’s en meer dan 200 000 werknemers en werkgevers, heeft meer dan ooit nood aan goed opgeleide ondernemers en professioneel geschoold personeel. Een eigen restaurant of cateringbedrijf is voor vele Belgen een droom. Mits een goede voorbereiding kan ook jij die droom succesvol waarmaken.
Materiaal en extra kosten
Iedereen die actief is in de voedingssector, moet de hygiënevoorschriften naleven. Gedurende een praktijkles draagt iedereen de aangepaste beroepskledij.
Informatie i.v.m. verplichte kledij cursisten kok
De uniforme outfit voor cursisten bestaat uit een witte slagersvest met SYNTRA Midden-Vlaanderen logo, 1 zwarte bavetschort, 1 koksbroek, 1 hoofddeksel en een paar witte afwasbare schoenen met stalen neus.
De outfit kan rechtstreeks besteld worden bij onze partnerleverancier. Er zijn pasmodellen ter beschikking op de campus tijdens les 1 of 2. De totale prijs bedraagt ongeveer € 190 en wordt bij bestelling rechtstreeks aan de leverancier betaald.
Informatie i.v.m. gereedschap
Je dient te beschikken over een basis messenset bestaande uit minstens een demi-chefmes, dunschiller, fileermes, aanzetstaal en een officemes. Deze kan je vrij aankopen of samenstellen met materiaal dat je al bezit.
Onze organisatie streeft naar een duurzame en milieuvriendelijke manier van werken. Om die reden bieden wij al onze cursussen en lesmateriaal (instructievideo’s, oefeningen, …) digitaal aan op ons leerplatform. Wil je toch graag jouw cursussen afdrukken? Dan sta je zelf in voor het drukken en de bijhorende kost.