Terug naar home
MijnSyntra
Horeca

Opleiding kok - restauranthouder

De horecasector, met meer dan 32 000 KMO’s en meer dan 200 000 werknemers en werkgevers, heeft meer dan ooit nood aan goed opgeleide ondernemers en professioneel geschoold personeel. Een eigen restaurant of cateringbedrijf is voor vele Belgen een droom. Mits een goede voorbereiding kan ook jij die droom succesvol waarmaken.

Info

Beginner icon

Beginner

Kies een opleidingsformule en bekijk alle details:

Waar en wanneer?

Jammer, op dit moment is deze opleiding nog niet beschikbaar.

Voorlopig staat deze opleiding nog niet ingepland. Blijf je graag op de hoogte wanneer je kunt inschrijven voor deze opleiding? Laat dan je gegevens na.

Hou me op de hoogte

Programma

Deze opleiding bestaat uit 2 jaar:
 

1ste jaar Restauranthouder- kok

Basismodule restauranthouder (28 sessies)

  • Kennismaking en introductie (1 sessie)
  • Hygiëne en veiligheid (1 sessie)
    • Basisprincipes m.b.t. persoonlijke hygiëne , werkinrichting in de keuken , basisregels opslagbeheer
  • Keukenbasissen (5 sessies)
    • technische woordenschat, snijwijzen, fonds, basissauzen, soepen,…
  • Keukenbasissen: uitbreidingen (3 sessies)
    • speciale fonds, afleiding van basissauzen, samengestelde boters, wereldsoepen,…
  • Warenkennis en praktijk (14 sessies)
    • fruit, zuivel, groenten, aardappelen, vlees, vis, deegwaren, kruiden en specerijen
  • Zaaltechnieken (3 sessies)
    • basisprincipes van de mastiek , basisprincipes van de mise en place , basisprincipes van de bediening ( de theorie wordt meteen aan de praktijk gekoppeld )
  • moduleproef (1 sessie, theorie en praktijk)

 Hygiëne en veiligheid (6 sessies)

  • HACCP en voedselhygiëne
  • Onderhoud en reiniging
  • EHBO, milieu, brandbeveiliging en ergonomie
  • Bacteriologische en temperatuurbeheersing
  • moduleproef 

2de jaar Restauranthouder- kok

 Specialisatie kok (19 sessies)

  • Gevorderde keukenpraktijk (4 sessies)
    • een kaart kunnen samenstellen, prijszetting, seizoensgebonden aanbod, timing en variatie, diverse dresseertechnieken, afwerking en netheid                                                                
  • Warenkennis en praktijk (14 sessies) 
    • verfijnde menu’s, voorraad- en stockbeheer
  • Examen (1 sessie)
    • bereiding van een gastronomisch 4-gangen menu:   wachtbordje + koud voorgerecht + warm voorgerecht/soep + hoofdgerecht + dessert + koffiekoekjes. De menu wordt samengesteld volgens de besschikbaarheid en seizoen.

Wijn leren proeven (6 sessies)

  • degustatietechnieken
  • de druif als basis
  • witte, rode en schuimwijnen
  • combineren van wijn en gerecht
  • moduleproef (theorie/praktijk)

Drankenkennis (9 sessies)

  • Bier
  • Frisdranken en waters 
  • Distillaten, aperitieven, cocktails en mocktails
  • Warme dranken
  • Examen 

 

Voor wie

Deze opleiding staat open voor iedereen die ambitie heeft om professioneel aan de slag te gaan in de horecasector.

Specifieke toelatingsvoorwaarden

 

 

Over het beroep

 

 

Materiaal en extra kosten

Iedereen die in de voedingssector werkt, dient de hygiënevoorschriften na te leven.

Gedurende de praktijkles draag je de aangepaste beroepskledij.

Voor de praktijklessen dien je over persoonlijk gereedschap te beschikken. Je degusteert zelf de bereide gerechten die tijdens de praktijklessen zijn klaargemaakt.

 

Onze organisatie streeft naar een duurzame en milieuvriendelijke manier van werken. Om die reden bieden wij al onze cursussen en lesmateriaal (instructievideo’s, oefeningen, …) digitaal aan op ons leerplatform. Wil je toch graag jouw cursussen afdrukken? Dan sta je zelf in voor het drukken en de bijhorende kost.

 

Examens, getuigschrift / diploma en vrijstellingen

Wie slaagt, ontvangt het getuigschrift van beroepskennis  'KMO-medewerker kok'.

Info

Beginner icon

Beginner

Heb je een vraag over deze opleiding?

Stel een vraag

Deze opleidingen vind je misschien ook interessant:

Bekijk meer opleidingen

Kaasmeester

education type icon

Avondopleiding

Beginner icon

Beginner

dieetijs en alternatieve ijsbereidingen

Sint-Niklaas

education type icon

Avondopleiding

Beginner icon

Beginner

Theesommelier

education type icon

Avondopleiding

Beginner icon

Beginner

Barista Advanced

Dendermonde

education type icon

Bijscholingen en specialisaties

Gevorderd icon

Gevorderd

Barista Basic

Sint-Niklaas

education type icon

Bijscholingen en specialisaties

Beginner icon

Beginner

Traiteur-banketaannemer

education type icon

Avondopleiding

Beginner icon

Beginner

Fermenteren met dranken

education type icon

Bijscholingen en specialisaties

Beginner icon

Beginner

Horeca booster

Gent

education type icon

Dagopleiding

Beginner icon

Beginner

Stef_pikaflor_card
Steffen maakte de sprong van hobbybrouwer naar microbrouwer

Steffen maakte de sprong van hobbybrouwer naar microbrouwer

Ondernemen

Blog
Den-eeuwigen-beenhouwer-1
Duurzame productie, van boer tot bord

Duurzame productie, van boer tot bord

Ondernemen

Blog
An-Sofie Dhaenens_card
An-Sofie laat filmwereld links liggen en opent bakkerij

An-Sofie laat filmwereld links liggen en opent bakkerij

Een nieuw (bij)beroep

Blog
brand element