Opleiding Kok - restauranthouder
Kies een opleidingsformule en bekijk alle details:
Waar en wanneer?
Klassikale lessen
Locatie | Startdatum | Tijdstip les | Prijs | |
Locatie Gent |
Startdatum 26/09/2023 Lessenrooster |
Tijdstip les avond |
Prijs €595,00 |
Nu inschrijven |
Programma
1ste jaar Restauranthouder- kok
Basismodule restauranthouder (28 sessies)
- Kennismaking en introductie (1 sessie)
- Hygiëne en veiligheid (1 sessie)
- Basisprincipes m.b.t. persoonlijke hygiëne , werkinrichting in de keuken , basisregels opslagbeheer
- Keukenbasissen (5 sessies)
- technische woordenschat, snijwijzen, fonds, basissauzen, soepen,…
- Keukenbasissen: uitbreidingen (3 sessies)
- speciale fonds, afleiding van basissauzen, samengestelde boters, wereldsoepen,…
- Warenkennis en praktijk (14 sessies)
- fruit, zuivel, groenten, aardappelen, vlees, vis, deegwaren, kruiden en specerijen
- Zaaltechnieken (3 sessies)
- basisprincipes van de mastiek , basisprincipes van de mise en place , basisprincipes van de bediening ( de theorie wordt meteen aan de praktijk gekoppeld )
- moduleproef (1 sessie, theorie en praktijk)
Hygiëne en veiligheid (6 sessies)
- HACCP en voedselhygiëne
- Onderhoud en reiniging
- EHBO, milieu, brandbeveiliging en ergonomie
- Bacteriologische en temperatuurbeheersing
- moduleproef
2de jaar Restauranthouder- kok
Specialisatie kok (19 sessies)
- Gevorderde keukenpraktijk (4 sessies)
- een kaart kunnen samenstellen, prijszetting, seizoensgebonden aanbod, timing en variatie, diverse dresseertechnieken, afwerking en netheid
- Warenkennis en praktijk (14 sessies)
- verfijnde menu’s, voorraad- en stockbeheer
- Examen (1 sessie)
- bereiding van een gastronomisch 4-gangen menu: wachtbordje + koud voorgerecht + warm voorgerecht/soep + hoofdgerecht + dessert + koffiekoekjes. De menu wordt samengesteld volgens de besschikbaarheid en seizoen.
Wijn leren proeven (6 sessies)
- degustatietechnieken
- de druif als basis
- witte, rode en schuimwijnen
- combineren van wijn en gerecht
- moduleproef (theorie/praktijk)
Drankenkennis (9 sessies)
- Bier
- Frisdranken en waters
- Distillaten, aperitieven, cocktails en mocktails
- Warme dranken
- Examen
Voor wie
Deze opleiding staat open voor iedereen die ambitie heeft om professioneel aan de slag te gaan in de horecasector.
Specifieke toelatingsvoorwaarden
Over het beroep
Materiaal en extra kosten
Iedereen die in de voedingssector werkt, dient de hygiënevoorschriften na te leven.
Gedurende de praktijkles draag je de aangepaste beroepskledij.
Voor de praktijklessen dien je over persoonlijk gereedschap te beschikken. Je degusteert zelf de bereide gerechten die tijdens de praktijklessen zijn klaargemaakt.
Onze organisatie streeft naar een duurzame en milieuvriendelijke manier van werken. Om die reden bieden wij al onze cursussen en lesmateriaal (instructievideo’s, oefeningen, …) digitaal aan op ons leerplatform. Wil je toch graag jouw cursussen afdrukken? Dan sta je zelf in voor het drukken en de bijhorende kost.
Examens, getuigschrift / diploma en vrijstellingen
Wie slaagt, ontvangt het getuigschrift van beroepskennis 'KMO-medewerker kok'.