
Voeding
Opleiding Voltijdse dagopleiding Medewerker slagerij
In deze versnelde prakijkopleiding van 15 weken komen al veel facetten van het beroep aan bod. Zo leer je het uitsnijden, uitbenen en winkelklaar maken van varken, rund en kalf. Je maakt vleesbereidingen en je leert het versnijden van gevogelte en konijn. Je leert basischarcuterie maken en de courantste verkoopklare gerechten. Je leert zowel in de campus als op de werkplek.
Programma
Deze voltijdse dagopleiding duurt 15 weken met gemiddeld 2 lesdagen op campus aangevuld met 3 dagen werkplekleren.
- module basis slagerij (27u inclusief e-content)
- module basis hygiëne en veiligheid (26u inclusief e-content)
module vers vlees basis (28u) - module vleesbereidingen (16u)
- module gehaktbereidingen (12u)
- module vleesproducten basis (28u)
- module koude verkoopklare gerechten (16u)
- module werkplekleren (350u)
- Haccp
- Brandveiligheid
- EHBO
- Allergenen
- theoretisch examen
- introductie in het beroep en de sector (e-content)
- structuur opleiding, PBM en klein materiaal
- materiaal en grondstoffen
- bewaring en opslag
- kwaliteitsvereisten van slachtdieren (e-content)
- anatomie van slachtdieren (e-content)
- theoretisch examen
Module vers vlees basis (28u)
- ingangscontrole en opslag vers vlees
- verpakken en etiketteren van vers vlees
- verwerken van karkassen varkensvlees onder begeleiding
- verwerken van karkassen rundvlees onder begeleiding
- verwerken van karkassen schaapvlees onder begeleiding
- Uitsnijden/uitbenen en winkelklaar maken
- theoretisch examen over de technische delen en het rode organenpakket
- praktisch examen: het uitbenen/uitsnijden van een varkensschouder en buik
Module vleesbereidingen (16u)
- Gepaneerde vleesbereidingen (schnitzel, cordon bleu,...)
- gemarineerde vleesbereidingen (brochettes,...)
- gyros, pita, wokschotels,...
- vleesschotels samenstellen en presenteren (type steengrill, tepanyaki)
- vullen en opbinden (orlofgebraad, ardeens varkenshaasje,...)
- praktisch examen: het samenstellen, maken en presenteren van een vleesschotel
Module gehaktbereidingen (12u)
- voedselveilig werken met de vleesmolen
- Wettelijke voorschriften voor werken met gehakt
- gehakt, américain, préparé,...
- worsten en vinken
- burgers, boomstammetjes en vleesbrood
- vleeschotels (type gourmet, fondue)
- praktisch examen: het correct vermalen van gehakt en verwerken tot een afgewerkte worst en hamburger
Module vleesproducten basis (28u)
- kennismaking met en bereiden van basisrecepten:
- zouterijproducten
- kookworsten en vleesbroden
- droge worst
- bloedbereidingen
- geleibereidingen
- leverbereidingen
- Permanente evaluatie op het toepassen van de juiste technieken en hygiënisch werken (2/3 aanwezigheid vereist om te kunnen slagen)
Module koude verkoopklare gerechten (16u)
- Koude basissausen en afleidingen
- salades
- koude schotels en eenvoudig buffet
- belegde broodjes
- eenvoudige desserten
- praktisch examen: de cursist wordt geëvalueerd op het bereiden van 1 salade op basis van vlees of vis, 1 koude schotel en 1 afgeleide saus op basis van mayonaise
Voor wie
Iedereen die professioneel aan de slag wil in de slagerijsector en via deze weg wil kennismaken met het beroep. Smaakt dit naar meer? Dan kan je verder leren op de werkvloer of een extra opleiding volgen uit ons aanbod.
Deze opleiding is geschikt voor wie op zoek is naar een korte, maar intensieve opleiding.
Examens, getuigschrift / diploma en vrijstellingen
Elke module wordt afgesloten door een moduleproef, wie slaagt voor alle modules en het werkplekleren ontvangt het getuigschrift medewerker slagerij.
Over het beroep
Een medewerker slagerij is in staat om op een veilige manier zich te verplaatsen in een slagersatelier of uitsnijderij. Deze is in staat om de slager bij te staan en onder begeleiding taken uit te voeren.
Materiaal en extra kosten
In deze opleidingen zit 1 fysieke handboek inbegrepen in je inschrijvingsgeld.
- vers vlees
Iedereen die actief is in de voedingssector, moet de hygiënevoorschriften naleven.- Gedurende een praktijkles draagt iedereen de aangepaste beroepskledij.
Informatie i.v.m. verplichte kledij cursisten bakker-banketbakker
De uniforme outfit voor cursisten bestaat uit een witte koksvest met SYNTRA Midden-Vlaanderen logo, 1 zwarte bavetschort en een paar witte afwasbare schoenen met stalen neus.
De outfit kan rechtstreeks besteld worden bij onze partnerleverancier. Er zijn pasmodellen ter beschikking op campus tijdens les 1 of 2. De totale prijs bedraagt ongeveer € 170 en wordt bij bestelling rechtstreeks aan de leverancier betaald.
Informatie i.v.m. gereedschap
Syntra voorziet in een basispakket aan klein materiaal om de lessen te kunnen volgen. Het klein materiaal blijft eigendom van Syntra en mag niet mee naar huis genomen worden.
Grondstoffen
Gebruik van grondstoffen zijn inbegrepen in je inschrijvingsgeld. Je kan geregeld producten mee naar huis nemen om je omgeving te laten meegenieten. Af en toe organiseren we op campus een verkoopmoment om grondstofkosten te recupereren en een didactische winkel te simuleren.