Terug naar home
MijnSyntra
Horeca

Traiteur-banketaannemer

Binnen de horecasector stijgt het aandeel van de traiteur-banketaannemer/catering.
Meer en meer maken zowel particulieren als bedrijven gebruik van de diensten van de traiteur. Traiteurdienst thuis of mobiele catering is een snelgroeiende markt en is futureproof.
Dé sleutel voor een succesvolle traiteurzaak/cateringbedrijf is de praktijkgerichte vorming, waarin zowel de keukenpraktijk (gerechten klaarmaken en afwerken), verschillende concepten en service aan bod komen.
 
 

Info

Sint-Niklaas

Beginner icon

Beginner

Prijs vanaf 615,00 (incl. BTW)

Kies een opleidingsformule en bekijk alle details:

Waar en wanneer?

Locatie Tijdstip les Startdatum

Prijs

Locatie

Sint-Niklaas

Tijdstip les

avond

Startdatum

27/09/2022

Prijs

€615,00

Lessenrooster Nu inschrijven

Programma

Als cursist start je steeds met de basismodule horeca. 
Alleen in het geval je beschikt over een erkend getuigschrift  kok of hulpkok  ( TSO, BSO, leertijd ,volwassenonderwijs CVO )  kan je de basismodule overslaan.
Het traject bestaat vervolgens uit de modules: traiteur (diverse concepten), hygiëne en veiligheid, drankenkennis, wijn leren proeven, management en bedrijfsvoering, eindproef.
In deze opleiding wordt de theorie maximaal gekoppeld aan de praktijk.

Deze opleiding wordt georganiseerd op 2 jaar, er is steeds een vaste lesavond is en enkele bijkomende lesavonden. Na afloop van het tweejarig traject ontvang je – indien je geslaagd bent – een erkend getuigschrift ondernemerschapstraject traiteur-banketaannemer. 

 
 

eerste jaar

Basismodule horeca (112u – 28 sessies)

  • Kennismaking en introductie (1 sessie)
  • Hygiëne en veiligheid (1 sessie)
    • Basisprincipes m.b.t. persoonlijke hygiëne , werkinrichting in de keuken , basisregels opslagbeheer
  • Keukenbasissen (5 sessies)
    • technische woordenschat, snijwijzen, fonds, basissauzen, soepen,…
  • Keukenbasissen: uitbreidingen (3 sessies)
    • speciale fonds, afleiding van basissauzen, samengestelde boters, wereldsoepen,…
  • Warenkennis en praktijk (14 sessies)
    • fruit, zuivel, groenten, aardappelen, vlees, vis, deegwaren, kruiden en specerijen
  • Zaaltechnieken (3 sessies)
    • basisprincipes van de mastiek , basisprincipes van de mise en place , basisprincipes van de bediening ( de theorie wordt meteen aan de praktijk gekoppeld )
  • moduleproef (1 sessie, theorie en praktijk)

 module Hygiëne en veiligheid (24u – 6 sessies)

  • HACCP en voedselhygiëne
  • Onderhoud en reiniging
  • EHBO, milieu, brandbeveiliging en ergonomie
  • Bacteriologische en temperatuurbeheersing
  • moduleproef 
module- Drankenkennis  (36u – 9 sessies)
  • Bier 
  • Warme dranken  (Koffie en thee bereidingswijzen serveren)
  • Aperitieven en cocktails  (Sterke dranken aperitieven cocktails en digestieven bereidingswijzen serveren)
  • Waters en frisdranken  
  • Sterke dranken
  • moduleproef 

 

Tweede jaar   
 
 

module- Wijn leren proeven  (24u – 6 sessies ) (inclusief 6 degustatieglazen + proeverij)
  • Zintuigen en elementaire degustatiefiche  4u
    Omgevingsfactoren die de smaak beïnvloeden , types van glazen , de vijf zintuigen , degustatietechnieken , basisbegrippen .
  • Gustatieve fase en proces wijnen maken  4u
    De belangrijkste druivenrassen , inleiding in het productieproces van wijn maken , de degustatiefiche .
  • Degustatiefiches, blind proeven en quoteren  4u
    Bespreking afdronk ,grondig en correct hanteren van de fiche , gedetailleerd proeven .
  • Wijn en gerechten – wijnservice  4u
    Basisbegrippen van wijnservice , harmonie wijn – gerecht , combinatie van een aantal uitgesproken smaken .
  • Schuimwijn  6u
    Inleiding productieproces van schuimwijn , het glas , zintuiglijke waarneming , degustatie
  • Proef  2u
 
module traiteur (76u -19 sessies) met externe vakspecialisten
  • warme en koude buffetten
  • toonbankverkoop
  • koken aan huis
  • barbecue
  • basiscatering voor grote groepen
  • mobiele catering en events
  • trends in mobiele catering
  • moduleproef
Bedrijfsvoering en management (44u – 11 sessies)
  • BTW in de horeca  8u
    BTW – tarieven en toepassingsgebied , BTW – ontvangstbewijs , kasregister , BTW – verplichtingen
  • Prijszetting & omzetberekening  12u
    Kostenstructuur , winst , omzet , bepaling verkoopprijs van een gerecht , rendement grondstoffen
  • Personeelsbeheer en administratie 8u
    Aanwerving personeel , contracten, loonbarema’s , werkplanning , omgaan met personeel
  • Algemeen & commercieel beleid  12u
 
Eindproef 1u
  • verdediging van de monografie over de opstart van je eigen traiteurzaak/cateringbedrijf. 
 

Voor wie

Deze opleiding staat open voor iedereen die een professionele loopbaan in de horecasector beogen.

Specifieke toelatingsvoorwaarden

- je bent minstens 18 jaar
- je hebt aan de leerplicht voldaan

 

Materiaal en extra kosten

Iedereen die in de voedingssector werkt, dient de hygiënevoorschriften na te leven.
Gedurende de praktijkles draag je de aangepaste beroepskledij.
Voor de praktijklessen dien je over persoonlijk gereedschap te beschikken. Je degusteert zelf de bereide gerechten die tijdens de praktijklessen zijn klaargemaakt.

In deze opleiding is er een outfit keuken. Deze kan besteld worden tegen een scherpe prijs bij een leverancier die in de tweede lesweek ter plaatse komt. Je bent als cursist niet verplicht om al deze zaken (m.u.v. de koksvest) in de les aan te kopen, dat mag gerust elders.
De betaling gebeurt aan de leverancier bij bestelling, de levering volgt ongeveer twee weken nadien.
De outfit keuken bestaat uit een witte keukenvest met SYNTRA Midden-Vlaanderen logo, een zwarte koksbroek, 1 witte voorbinder en een paar witte afwasbare schoenen met stalen neus.
De totale prijs is ong. € 170. Tijdens de praktijklessen wordt een wegwerpmutsje gratis ter beschikking gesteld.

Informatie i.v.m. gereedschap:
Je dient te beschikken over een messenset bestaande uit: demi-chefmes, dunschiller, fileermes, aanzetstaal en aardappelmesje. Wij raden onze cursisten aan een messenzak of messenschede aan te kopen. De totale kostprijs voor de volledige set bedraagt ongeveer  € 135. De leverancier komt langs tijdens de tweede les, bestelling en betaling gebeurt ter plaatse. Betaling kan via bancontact of cash.

 

 

Examens, getuigschrift / diploma en vrijstellingen

Na iedere module wordt een proef afgelegd: wie hierin slaagt, krijgt een module - attest. Wie slaagt in het eindexamen, ontvangt een erkend getuigschrift ' traiteur - banketaannemer ' of een diploma ( voor wie ook het traject succesvol ondernemer volgde).

 

Het getuigschrift traiteur-banketaannemer heeft dezelfde waarde als het getuigschrift restauranthouder.

Info

Sint-Niklaas

Beginner icon

Beginner

Prijs vanaf 615,00 (incl. BTW)

Heb je een vraag over deze opleiding?

Stel een vraag

Deze opleidingen vind je misschien ook interessant:

Bekijk meer opleidingen
education type icon

Bijscholingen en specialisaties

Beginner icon

Beginner

Sint-Niklaas

education type icon

Bijscholingen en specialisaties

Beginner icon

Beginner

Dendermonde

education type icon

Bijscholingen en specialisaties

Gevorderd icon

Gevorderd

Sint-Niklaas

education type icon

Avondopleiding

Beginner icon

Beginner

education type icon

Bijscholingen en specialisaties

Beginner icon

Beginner

Gent

education type icon

Bijscholingen en specialisaties

Gevorderd icon

Gevorderd

Gent

education type icon

Avondopleiding

Beginner icon

Beginner

Gent

education type icon

Avondopleiding

Beginner icon

Beginner

Stef_pikaflor_card
Steffen maakte de sprong van hobbybrouwer naar microbrouwer

Steffen maakte de sprong van hobbybrouwer naar microbrouwer

Ondernemen

Blog
Den-eeuwigen-beenhouwer-1
Duurzame productie, van boer tot bord

Duurzame productie, van boer tot bord

Ondernemen

Blog
AB9E0C30-0A80-44D7-8FD1-48DB9F1DCE86
Ontmoet Elise Nys, creatieve cateraar

Ontmoet Elise Nys, creatieve cateraar

Een nieuw (bij)beroep

Blog
brand element