
Horeca
Opleiding Traiteur-banketaannemer
Binnen de horecasector stijgt het aandeel van de traiteur-banketaannemer/catering.
Meer en meer maken zowel particulieren als bedrijven gebruik van de diensten van de traiteur. Traiteurdienst thuis of mobiele catering is een snelgroeiende markt en is futureproof.
Dé sleutel voor een succesvolle traiteurzaak/cateringbedrijf is de praktijkgerichte vorming, waarin zowel de keukenpraktijk (gerechten klaarmaken en afwerken), verschillende concepten en service aan bod komen.
Jammer, op dit moment is deze opleiding nog niet beschikbaar.
Vermoedelijk zal deze op de planning komen in het najaar van 2024.
Blijf je graag op de hoogte van een nieuwe startdatum?
Laat dan hier je gegevens na.
Programma
Als cursist start je steeds met de basismodule horeca.
Alleen in het geval je beschikt over een erkend getuigschrift kok of hulpkok ( TSO, BSO, leertijd ,volwassenonderwijs CVO ) kan je de basismodule overslaan.
Het traject bestaat vervolgens uit de modules: traiteur (diverse concepten), hygiëne en veiligheid, drankenkennis, wijn leren proeven, management en bedrijfsvoering, eindproef.
In deze opleiding wordt de theorie maximaal gekoppeld aan de praktijk.
Deze opleiding wordt georganiseerd op 2 jaar, er is steeds een vaste lesavond is en enkele bijkomende lesavonden. Na afloop van het tweejarig traject ontvang je - indien je geslaagd bent - een erkend getuigschrift ondernemerschapstraject traiteur-banketaannemer.
In deze opleiding wordt de theorie maximaal gekoppeld aan de praktijk.
Deze opleiding wordt georganiseerd op 2 jaar, er is steeds een vaste lesavond is en enkele bijkomende lesavonden. Na afloop van het tweejarig traject ontvang je - indien je geslaagd bent - een erkend getuigschrift ondernemerschapstraject traiteur-banketaannemer.
eerste jaar
Basismodule horeca (112u - 28 sessies)
- Kennismaking en introductie (1 sessie)
- Hygiëne en veiligheid (1 sessie)
- Basisprincipes m.b.t. persoonlijke hygiëne , werkinrichting in de keuken , basisregels opslagbeheer
- Keukenbasissen (5 sessies)
- technische woordenschat, snijwijzen, fonds, basissauzen, soepen,...
- Keukenbasissen: uitbreidingen (3 sessies)
- speciale fonds, afleiding van basissauzen, samengestelde boters, wereldsoepen,...
- Warenkennis en praktijk (14 sessies)
- fruit, zuivel, groenten, aardappelen, vlees, vis, deegwaren, kruiden en specerijen
- Zaaltechnieken (3 sessies)
- basisprincipes van de mastiek , basisprincipes van de mise en place , basisprincipes van de bediening ( de theorie wordt meteen aan de praktijk gekoppeld )
- moduleproef (1 sessie, theorie en praktijk)
module Hygiëne en veiligheid (24u - 6 sessies)
- HACCP en voedselhygiëne
- Onderhoud en reiniging
- EHBO, milieu, brandbeveiliging en ergonomie
- Bacteriologische en temperatuurbeheersing
- moduleproef
module- Drankenkennis (36u - 9 sessies)
- Bier
- Warme dranken (Koffie en thee bereidingswijzen serveren)
- Aperitieven en cocktails (Sterke dranken aperitieven cocktails en digestieven bereidingswijzen serveren)
- Waters en frisdranken
- Sterke dranken
- moduleproef
Tweede jaar
module- Wijn leren proeven (24u - 6 sessies ) (inclusief 6 degustatieglazen + proeverij)
- Zintuigen en elementaire degustatiefiche 4u
Omgevingsfactoren die de smaak beïnvloeden , types van glazen , de vijf zintuigen , degustatietechnieken , basisbegrippen . - Gustatieve fase en proces wijnen maken 4u
De belangrijkste druivenrassen , inleiding in het productieproces van wijn maken , de degustatiefiche . - Degustatiefiches, blind proeven en quoteren 4u
Bespreking afdronk ,grondig en correct hanteren van de fiche , gedetailleerd proeven . - Wijn en gerechten - wijnservice 4u
Basisbegrippen van wijnservice , harmonie wijn - gerecht , combinatie van een aantal uitgesproken smaken . - Schuimwijn 6u
Inleiding productieproces van schuimwijn , het glas , zintuiglijke waarneming , degustatie - Proef 2u
module traiteur (76u -19 sessies) met externe vakspecialisten
- warme en koude buffetten
- toonbankverkoop
- koken aan huis
- barbecue
- basiscatering voor grote groepen
- mobiele catering en events
- trends in mobiele catering
- moduleproef
Bedrijfsvoering en management (44u - 11 sessies)
- BTW in de horeca 8u
BTW - tarieven en toepassingsgebied , BTW - ontvangstbewijs , kasregister , BTW - verplichtingen - Prijszetting & omzetberekening 12u
Kostenstructuur , winst , omzet , bepaling verkoopprijs van een gerecht , rendement grondstoffen - Personeelsbeheer en administratie 8u
Aanwerving personeel , contracten, loonbarema's , werkplanning , omgaan met personeel - Algemeen & commercieel beleid 12u
Eindproef 1u
- verdediging van de monografie over de opstart van je eigen traiteurzaak/cateringbedrijf.
Voor wie
Deze opleiding staat open voor iedereen die een professionele loopbaan in de horecasector beogen.
Specifieke toelatingsvoorwaarden
- je bent minstens 18 jaar
- je hebt aan de leerplicht voldaan
- je hebt aan de leerplicht voldaan
Examens, getuigschrift / diploma en vrijstellingen
Na iedere module wordt een proef afgelegd: wie hierin slaagt, krijgt een module - attest. Wie slaagt in het eindexamen, ontvangt een erkend getuigschrift ' traiteur - banketaannemer ' of een diploma (voor wie ook succesvol ondernemer met vrucht heeft gevolgd).
Het getuigschrift traiteur-banketaannemer heeft dezelfde waarde als het getuigschrift restauranthouder.
Materiaal en extra kosten
Iedereen die in de voedingssector werkt, dient de hygiënevoorschriften na te leven.
Gedurende de praktijkles draag je de aangepaste beroepskledij.
Voor de praktijklessen dien je over persoonlijk gereedschap te beschikken. Je degusteert zelf de bereide gerechten die tijdens de praktijklessen zijn klaargemaakt.
In deze opleiding is er een outfit keuken verplicht. Deze kan rechtstreeks besteld worden tegen een scherpe prijs bij onze partnerleverancier.
De outfit keuken bestaat uit een witte keukenvest met SYNTRA Midden-Vlaanderen logo, een zwarte koksbroek, 1 zwarte bavetschort, een koksmuts en een paar witte afwasbare schoenen met stalen neus.
De totale prijs is ong. € 170 incl. BTW.
Informatie i.v.m. gereedschap:
Je dient elke praktijkles te beschikken over een messenset bestaande uit: demi-chefmes, dunschiller, fileermes, aanzetstaal en aardappelmesje. Wij raden onze cursisten aan een messenzak of messenschede aan te kopen. Deze set kan je vrij aankopen of samenstellen met materiaal dat je reeds bezit.
In deze opleiding is er een outfit keuken verplicht. Deze kan rechtstreeks besteld worden tegen een scherpe prijs bij onze partnerleverancier.
De outfit keuken bestaat uit een witte keukenvest met SYNTRA Midden-Vlaanderen logo, een zwarte koksbroek, 1 zwarte bavetschort, een koksmuts en een paar witte afwasbare schoenen met stalen neus.
De totale prijs is ong. € 170 incl. BTW.
Informatie i.v.m. gereedschap:
Je dient elke praktijkles te beschikken over een messenset bestaande uit: demi-chefmes, dunschiller, fileermes, aanzetstaal en aardappelmesje. Wij raden onze cursisten aan een messenzak of messenschede aan te kopen. Deze set kan je vrij aankopen of samenstellen met materiaal dat je reeds bezit.