Accountancy
Opleiding Accountant (boekhouder)
Wat doet een accountant?
Als boekhouder, ook wel accountant genoemd, speel je een cruciale rol in het beheren van financiële gegevens, het bewaken van de financiële gezondheid van organisaties en het waarborgen van de naleving van fiscale en boekhoudkundige voorschriften.
Een van jouw belangrijkste taken als boekhouder is het nauwkeurig registreren van financiële transacties. Dit omvat het vastleggen van de inkomsten, uitgaven, aankopen, verkopen en andere financiële gebeurtenissen. De registraties worden vaak al ingevoerd in boekhoudsoftware. Als boekhouder houd je toezicht op alle financiële transacties die de organisatie binnenkomen en verlaten. Je doet controle op bankafschriften, verwerkt banktransacties en zorgt ervoor dat deze overeenkomen met de boekhouding.
Naast controle sta je ook in voor het opstellen van financiële overzichten zoals de balans, de resultatenrekening en kasstroomoverzichten. Daarnaast sta je ook in voor de belastingaangifte en zorg je ervoor dat jouw klant of organisatie aan alle belastingverplichtingen voldoet.
Als professional adviseer je jouw organisatie of klanten op gebied van fiscaliteit en help je bij het opstellen van budgetten, financiële prognoses en strategische beslissingen.
Wat leer je in de opleiding boekhouden?
In de praktijkgerichte opleiding leer je de kneepjes van het vak . Onze ervaren docenten werken steeds vanuit hun praktijkervaring. Hierbij geven ze hun kennis door en zullen ze jou de nodige nieuwe vaardigheden aanleren. Tijdens het eerste jaar van de opleiding boekhouden leer je een grondige basis, nadien kan je al als assistent boekhouder aan de slag in een boekhoudkantoor of als boekhouder in een bedrijf.
Na het afronden van de volledige opleiding ben je dus onmiddellijk inzetbaar en kan je kan je aan de slag bij ondernemingen, boekhoudkantoren of non-profitorganisaties. Wanneer je na het volgen van de opleiding liever als zelfstandig boekhouder wenst te werken, kan dit na het slagen van de ITAA-procedure.
Kies een opleidingsformule en bekijk alle details:
Blijf je graag op de hoogte van een nieuwe startdatum?
Laat dan hier je gegevens na.
Programma
- Accounting 1: Dagelijkse verrichtingen (80u)
- Accounting 1: Gevalstudie (44u)
- Burgerlijk recht (16u)
- Ondernemingsrecht (40u)
- Btw 1 (40u)
- Personenbelasting 1 (24u)
- Basis excel voor accountants (16u)
JAAR 2 (260u)
- Accounting 2: Resultaatsbepaling (72u)
- Accounting 2: Gevalstudie (40u)
- Btw 2 (36u)
- Personenbelasting 2 (32u)
- Softskills voor de accountant (16u)
- Sociale wetgeving (24u)
- Cost Accounting en budgetteren (40u)
JAAR 3 (256u)
- Accounting 3: Verdieping jaarrekening (44u)
- Accounting 3: Gevalstudie (28u)
- Vennootschapsbelasting 1 (24u)
- Vennootschapsbelasting 2 (64u)
- Toegepaste digitale transformatie voor de accountant (16u)
- Registratie en successie (24u)
- Financiële analyse en advies van de jaarrekening (32u)
- Eindwerkbegeleiding (24u)
Eindproef
Indien de inhoud van les zich er toe leent en de kwaliteit blijft (minstens) gegarandeerd, bestaat de kans dat enkele lessen online gegeven worden.
Voor wie
Deze opleiding is voor mensen die zich willen vestigen als volwaardig boekhouder in een boekhoudkantoor, of op de boekhoudkundige afdeling binnen een bedrijf.
Indien je enkel wat ondersteunende taken wenst te doen voor een bedrijf of je partner volg je beter de opleiding praktisch boekhouden voor zelfstandigen.
Specifieke toelatingsvoorwaarden
1. Je hebt minstens een diploma Hoger Secundair Onderwijs (6ASO, 6TSO, 6KSO of 7BSO).
EN
2. Je moet slagen voor de toelatingsproef (= SET-test). Deze proef vereist geen voorkennis en gaat na of je de nodige maturiteit en algemene basisvaardigheden bezit om de opleiding met succes te volgen en te beëindigen.
Indien je niet in bezit bent van een diploma secundair onderwijs kan je via een gemotiveerd schrijven en het slagen van de toelatingsproef alsnog toegelaten worden tot de opleiding.
Examens, getuigschrift / diploma en vrijstellingen
Na het succesvol beëindigen van de opleiding 'Boekhouder' heb je recht op het ondernemersdiploma 'Accountant', erkend door de Gemeenschap bevoegd voor Middenstands- en KMO-opleiding. Dit wordt afgeleverd door het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen (VLAIO).
Met het diploma 'Accountant', behaald bij SYNTRA, kom je ook in aanmerking om je aan te sluiten bij het ITAA en de procedures in te leiden die noodzakelijk zijn om het beroep van zelfstandig accountant te mogen uitoefenen.