
Accountancy
Opleiding Voltijdse dagopleiding Accountant (boekhouder)
Wat doet een accountant?
Als boekhouder, ook wel accountant genoemd, speel je een cruciale rol in het beheren van financiële gegevens, het bewaken van de financiële gezondheid van organisaties en het waarborgen van de naleving van fiscale en boekhoudkundige voorschriften.
Een van jouw belangrijkste taken als boekhouder is het nauwkeurig registreren van financiële transacties. Dit omvat het vastleggen van de inkomsten, uitgaven, aankopen, verkopen en andere financiële gebeurtenissen. De registraties worden vaak al ingevoerd in boekhoudsoftware. Als boekhouder houd je toezicht op alle financiële transacties die de organisatie binnenkomen en verlaten. Je doet controle op bankafschriften, verwerkt banktransacties en zorgt ervoor dat deze overeenkomen met de boekhouding.
Naast controle sta je ook in voor het opstellen van financiële overzichten zoals de balans, de resultatenrekening en kasstroomoverzichten. Daarnaast sta je ook in voor de belastingaangifte en zorg je ervoor dat jouw klant of organisatie aan alle belastingverplichtingen voldoet.
Als professional adviseer je jouw organisatie of klanten op gebied van fiscaliteit en help je bij het opstellen van budgetten, financiële prognoses en strategische beslissingen.
Wat leer je in de opleiding boekhouden?
In de praktijkgerichte opleiding leer je de kneepjes van het vak . Onze ervaren docenten werken steeds vanuit hun praktijkervaring. Hierbij geven ze hun kennis door en zullen ze jou de nodige nieuwe vaardigheden aanleren. Tijdens het eerste jaar van de opleiding boekhouden leer je een grondige basis, nadien kan je al als assistent boekhouder aan de slag in een boekhoudkantoor of als boekhouder in een bedrijf.
Na het afronden van de volledige opleiding ben je dus onmiddellijk inzetbaar en kan je kan je aan de slag bij ondernemingen, boekhoudkantoren of non-profitorganisaties. Wanneer je na het volgen van de opleiding liever als zelfstandig boekhouder wenst te werken, kan dit na het slagen van de ITAA-procedure.
Kies een opleidingsformule en bekijk alle details:
Programma
- Accounting 1: Dagelijkse verrichtingen (80u)
- Geïntegreerde gevalstudie: accounting 1 (44u)
- Burgerlijk recht (16u)
- Ondernemingsrecht (40u)
- Btw (76u)
- Ondernemerschap en soft skills voor de accountant (16u)
- Accounting 2: Tussentijds resultaat en jaarafsluitingen (72u)
- Geïntegreerde gevalstudie: accounting 2 (40u)
- Personenbelasting 1: aangifte deel 1 (28u)
- Personenbelasting 2: aangifte deel 2 (28u)
- Sociale wetgeving (24u)
- Cost Accounting en budgetteren (40u)
- Basis Excel voor accountants (16u)
- Accounting 3: Verdieping jaarrekening (44u)
- Toegepaste digitale transformatie voor de accountant (16u)
- Geïntegreerde gevalstudie: accounting 3 (28u)
- Vennootschapsbelasting 1 (24u)
- Vennootschapsbelasting 2 (64u)
- Registratie en successie (24u)
- Geïntegreerde gevalstudie (begeleiding) (28u)
- Financiële analyse en advies van de jaarrekening (32u)
- Stage (480u - tussen juli 2026 en oktober 2026)
- Coaching werkplekleren (4u)
- Eindproef (1u)
Voor wie
Ben je geïnteresseerd in boekhouding en wil je werken in een KMO of boekhoudkantoor? De opleiding Accountant (Boekhouder) biedt de kennis en vaardigheden die je nodig hebt om de boekhouding te voeren en financieel beheer te ondersteunen. Deze opleiding is ideaal voor mensen die hun carrière willen starten in de boekhoudsector of zich als zelfstandig boekhouder (na het slagen van de ITAA procedure) willen vestigen.
📚 Erkend opleidingstraject richting een knelpuntberoep
Deze opleiding leidt op tot het beroep van accountant, een erkend knelpuntberoep met sterke tewerkstellingskansen op de arbeidsmarkt.
Dankzij de erkenning door VDAB kan deze opleiding volledig terugbetaald worden, op voorwaarde dat je aan de volgende criteria voldoet:
- Je bent momenteel werkloos, én
- Je bent ingeschreven bij VDAB als werkzoekende
Indien je aan deze voorwaarden voldoet, neem je best rechtstreeks contact op met VDAB voor meer informatie over de terugbetalingsprocedure.
💡 Let op:
Ben je een uitkeringsgerechtigde werkzoekende? Bespreek dit eerst met je VDAB bemiddelaar of dit het best passende en haalbare traject naar werk is voor jou.
Specifieke toelatingsvoorwaarden
Toelatingsvoorwaarden
Om te starten met de opleiding Accountant moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:
- Je bent minstens 18 jaar of wordt 18 in het kalenderjaar waarin de opleiding start.
- Je beschikt over een diploma Hoger Secundair Onderwijs (6ASO, 6TSO, 6KSO of 7BSO).
- Je slaagt voor de toelatingsproef (SET-test).
Heb je geen diploma secundair onderwijs? Dan kun je alsnog toegelaten worden tot de opleiding door een gemotiveerd schrijven in te dienen én te slagen voor de toelatingsproef.
De toelatingsproef
De toelatingsproef vereist geen specifieke voorkennis. Het doel van de proef is om te beoordelen of je over de nodige maturiteit en basisvaardigheden beschikt om de opleiding met succes te volgen. Er wordt onder andere gekeken naar je kennis van het Nederlands en je cijfermatig inzicht. De proef bestaat uit meerkeuzevragen en duurt ongeveer 2 uur. Vergeet zeker niet je rekenmachine mee te nemen!
De toelatingsproef is volledig kosteloos en het resultaat blijft één jaar geldig. Je kunt de proef afleggen op campus Sint-Niklaas of campus Gent.
- Campus Gent: zaterdag 6 september 2025 van 9u tot 12u
- Campus St-Niklaas: zaterdag 06 september 2025 van 9u tot 12u
Heb je een voorkeur voor een ander moment? Geen probleem! Extra sessies kunnen worden toegevoegd. Alle ingeschreven deelnemers voor de opleiding Accountant worden persoonlijk gecontacteerd om een geschikt moment te plannen.
Examens, getuigschrift / diploma en vrijstellingen
Na het succesvol beëindigen van deze opleiding heb je recht op het ondernemersdiploma 'Accountant'. Getuigschriften en diploma's zijn officieel erkend door het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen (VLAIO).
Met het diploma 'Accountant', behaald bij SYNTRA, kom je in aanmerking om je aan te sluiten bij het ITAA en de procedures op te starten die nodig zijn om het beroep van zelfstandig accountant uit te mogen oefenen.
Materiaal en extra kosten
Handboeken
De handboeken dien je zelf aan te kopen. Tijdens de eerste les ontvang je een lijst met de benodigde handboeken. Als je deze via onze Student Shop aanschaft, profiteer je van een aantrekkelijke groepskorting.
Laptop (BYOD)
Deze opleiding wordt georganiseerd volgens het BYOD-principe ('Bring Your Own Device'). Dit betekent dat je een eigen laptop nodig hebt om de lessen te volgen. We raden een Windows-laptop aan, uitgerust met Microsoft Office (inclusief MS Excel). Daarnaast krijg je tijdens het cursusjaar toegang tot het boekhoudprogramma dat in de opleiding wordt gebruikt.
Lesmateriaal en duurzaamheid
Wij hechten veel belang aan duurzaamheid en milieuvriendelijk werken. Daarom wordt al het lesmateriaal, zoals cursussen, instructievideo’s en oefeningen, digitaal aangeboden via ons leerplatform. Wil je liever een papieren versie? Dan ben je zelf verantwoordelijk voor het printen en de bijbehorende kosten. Zo heb je de vrijheid om jouw studiemateriaal te gebruiken op een manier die bij jou past, terwijl we samen een positieve impact op het milieu behouden.
Extra info
📚 Erkend opleidingstraject richting een knelpuntberoep
Deze opleiding leidt op tot het beroep van accountant, een erkend knelpuntberoep met sterke tewerkstellingskansen op de arbeidsmarkt.
Dankzij de erkenning door VDAB kan deze opleiding volledig terugbetaald worden, op voorwaarde dat je aan de volgende criteria voldoet:
- Je bent momenteel werkloos, én
- Je bent ingeschreven bij VDAB als werkzoekende
Indien je aan deze voorwaarden voldoet, neem je best rechtstreeks contact op met VDAB voor meer informatie over de terugbetalingsprocedure.
💡 Let op:
Ben je een uitkeringsgerechtigde werkzoekende? Bespreek dit eerst met je VDAB bemiddelaar of dit het best passende en haalbare traject naar werk is voor jou.