4 april 2024 Opleidingen

Docent Nele over de vastgoedsector: “Het is veel meer dan alleen huizen verkopen”

In 2016 maakt Nele D’hondt een carrièreswitch. Samen met haar zus Eefje start ze het vastgoedkantoor Immo d’Hondt. Naast gedreven zaakvoerder, ontplooit ze zich vooral als expert in het syndicschap. Met al haar praktijkervaring en kennis over de vastgoedsector, trekt ze naar de campus van Syntra Midden-Vlaanderen. Daar doceert Nele sinds een jaar over het beheer van gebouwen in de vastgoedopleidingen. 

Welke beroepen kan je uitoefenen in de vastgoedsector?

“Het meest voor de hand liggende beroep is dat van vastgoedmakelaar. Kort gezegd sta je als makelaar in voor de verkoop en verhuur van woningen. Je bent de persoon tussen koper of huurder en verkoper of verhuurder. Binnen Immo d’Hondt neemt mijn zus Eefje, die trouwens al vier jaar lesgeeft bij Syntra, die rol het meest op zich. Ikzelf werk voornamelijk voor de syndicafdeling van ons kantoor. Als syndicus sta je in voor het beheer van mede-eigendommen, dat zijn meestal appartementsgouwen. Je ben verantwoordelijk voor het technisch, administratief en financieel beheer van het gebouw.”

"Vastgoed draait niet enkel om verkopen. Vaak hangt er een emotioneel verhaal vast aan het gebouw. Dat maakt deze job zo boeiend en uitdagend"
De vastgoedsector. Nele D'hondt vertelt erover.
Nele D'hondt
Docent en zaakvoerder Immo D'hondt

“Dan heb je nog het beroep van vastgoedexpert. Die voert onderzoek uit in de vastgoedsector en houdt zich bezig met de waardebepaling van gebouwen. Hij kijkt ook naar alle verplichte attesten die een pand moet bezitten, zoals het EPC-certificaat en asbestattest, en maakt plaatsbeschrijvingen op. Verder kan je ook nog aan de slag als rentmeester. Dan neem je het beheer van een woning over van de eigenaar. Je zorgt ervoor dat het vastgoed op lange termijn rendeert en het in goede staat blijft. Dan is er ook nog het beroep van projectontwikkelaar. Die gaat actief op zoek naar gronden om te kopen en werkt nadien samen met een architect om te kijken wat hij met die grond kan doen.

“En tot slot kan je nog heel wat randberoepen uitoefenen in de vastgoedsector. Denk aan vastgoedfotograaf of stylist. Het is een hele boterham, hé.” 

Welke opleidingen kan je bij Syntra volgen? En Wat zijn de verschillen?

De opleiding vastgoedmakelaar is de basisopleiding. Het is een brede opleiding van twee jaar. Hiermee kan je in het werkveld nog alle kanten op. Het accent van de opleiding ligt op verkoop en verhuur, maar je maakt ook kennis met het beroep syndicus, leert omgaan met klanten en ziet de belangrijkste wetgeving rond vastgoed. Bovendien is de opleiding erkend door het BIV (Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars), wat wil zeggen dat je een erkenningsnummer ontvangt na de opleiding. Met dat erkenningsnummer kan je aan de slag als stagiaire-vastgoedmakelaar in een stagekantoor naar keuze. Vervolgens leg je een bekwaamheidsproef af. Als je hierop slaagt, ben je een erkend vastgoedmakelaar.”

De opleiding vastgoedbediende is een kortere opleiding, van één jaar, en is niet erkend door het BIV. Als vastgoedbediende werk je in een vastgoedkantoor aan het onthaal en ben je de rechterhand van de vastgoedmakelaar.” 

“De opleidingen vastgoedexpert en vastgoedpromotor, zijn nog specifieker. De cursisten krijgen relevante vakken aangeleerd in functie van beide beroepen.” 

Opleiding vastgoed bij Syntra MVL

Wat vind je boeiend aan de vastgoedsector?

“Het is een heel brede en gevarieerde sector. In de vastgoedwereld gaat het niet enkel om het verkopen van een huis. Nee, vaak hangt er een emotioneel verhaal aan vast, zoals een overlijden of een scheiding. Daarvoor heb je empathie nodig. Je komt ook mensen tegen uit alle lagen van de bevolking. Dat maakt de job heel boeiend, maar tegelijkertijd ook uitdagend. Ook hier is inlevingsvermogen een must. Als je in de vastgoedsector werkt, weet je veel. Je moet van alle aspecten op de hoogte zijn, dat kan gaan van het bouwtechnische naar het financiële of sociale aspect. Hierdoor weet je veel van de wereld en sta je sterk in je schoenen, ook buiten je job. 

Welke evoluties zie je in de vastgoedsector?

“Heel veel. De wereld is constant in verandering, en die veranderingen hebben een grote invloed op de vastgoedsector. Als je een job in het vastgoed beoefent, heb je eigenlijk constant bijscholing nodig. Je moet je inlezen, opleidingen volgen, weten wat er speelt in de wereld. Dat levenslang leren vind ik misschien wel het boeiendste aan de sector. Elk jaar kenmerkt zich door een andere trend. Tijdens de coronaperiode, bijvoorbeeld, zagen we dat mensen sterk boven de vraagprijs boden. Dat zien we nu minder. De rente is gestegen dus de mensen moeten een stapje terug zetten. Vandaag de dag is het eerste wat mensen vragen wat de energiescore van het gebouw is, dat was enkele jaren geleden nog niet zo. Verder heeft een woning steeds meer attesten nodig of moet aan steeds meer normen voldoen eer die verkocht mag worden, denk maar aan de asbestattesten, dakisolatienormen, elektrische keuring, EPC-normen enzovoort. Daarnaast heb je nog de steden en gemeenten die specifieke adviezen geven. En ook de politiek heeft zijn inmenging in de sector.