Bezig met het laden van Opleidingen

(Groene) Energie

Opleiding Verborgen parels uit de Balkan – New York : Riesling en andere ontdekkingen

Hoewel we relatief weinig wijnen uit de Balkan in wijnhandels en supermarkten vinden heeft de wijnbouw in de Balkan een zeer lange traditie. In de 5e eeuw voor Christus werd door de Illyrische stammen reeds wijn gemaakt in een gebied dat nu Albanië, Montenegro en Zuid-Dalmatië beslaat. Door de Grieken en later de Romeinen werden ook in de meer noordelijke regio’s (Istrië, Slovenië, Slavonië) druiven aangeplant.

In termen van volume is de Balkan een eerder bescheiden speler : Croatië heeft zo’n 33.000 ha wijngaard, Slovenië +/- 22.000 ha. Typerend is wel de relatief kleine schaal van de bedrijven : Croatië telt 17.000 ha wijnhuizen, Slovenië zelfs 28.000. Deze versnippering verklaart meteen deels de lage aanwezigheid op onze markt : de meeste producenten zijn te klein om met een supermarkt in zee te kunnen gaan. Anderzijds staat de kleinschaligheid wel garant voor typiciteit en grote kwaliteitszorg wat voor cavisten dan weer ideaal is.

In de 2 eerste avonden komt Croatië aan bod : de eerste avond is gewijd aan het Noorden met het schiereiland Istrië en het Continentaal deel van Croatië : Medimurje, Slavonië en de Baranja. Noord-Croatië (en zeker het binnenland) zijn vooral een verhaal van witte wijn (met druiven als Grasevina en Malvazija Istarkska). 

De 2e avond gaan we naar het Zuiden (met Dalmatië en de talrijke eilanden waar topwijn wordt gemaakt). In dit warme mediterrane klimaat domineert de rode wijn en dan meer specifiek de Plavac Mali druif, de afstammeling van Zinfandel en Primitivo.

 De 3e avond focussen we op 2 kleinere wijnlanden : Slovenië in het Noorden en Bosnië-Herzegovina in het Zuiden. Slovenië heeft op zijn beperkte oppervlakte (+/- België) heel wat klimaatzones en dus ook typologiën van geschikte druiven.  Naast vooral de Franse gekende rassen heeft men enkele autotochtone druiven (Pinela, Rebula, Zelen, …)

Bosnië-Herzegovina (en dan quasi uitsluitend het katholieke Herzegovina) is een mini-wijnlandje dat zich sterk profileert met zijn autochtone druiven Zilavka, Blatina en Vranac.

De focus ligt hier zeer zwaar op originaliteit en kwaliteit. 

De 4e avond bespelen we een compleet ander thema : wijn uit de staat New York.

Enige gelijkenis met de vorige regio’s is het nichekarakter op de Belgische markt.

Ook hier is wijnbouw geen recent fenomeen : reeds in de 17e eeuw werden door de Nederlandse kolonisten wijnstokken gepland op wat nu Manhattan is…

De wijnindustrie kende vele tegenslagen : Phyloxera (die de ingevoerde europese vitis vinifera trof), de Burgeroorlog van 1861 tot 1865, de 1e W.O., de Drooglegging van 1920 tot 1933, de 2e W.O., de oorlogen in Korea en Vietnam. Pas in de jaren ’70 kwam de wijnbouw in een stroomversnelling terecht waaardoor er vandaag in de staat New York een 400-tal wineries zijn die samen +/- 17.000 ha bewerken. Vooral cool-climate druiven als Riesling, Cabernet Franc en Blaufränkisch zijn hier succesvol.

Jammer, op dit moment is deze opleiding nog niet beschikbaar.
Blijf je graag op de hoogte van een nieuwe startdatum?

Laat dan hier je gegevens na.

Deze opleidingen vind je misschien ook interessant:

Bekijk meer opleidingen
hoge loonindexering opleiding belangrijk
Syntra-cursisten getuigen: hoe helpt Syntra je professionele droom waar te maken?

Syntra-cursisten getuigen: hoe helpt Syntra je professionele droom waar te maken?

Blog
hoge loonindexering opleiding belangrijk
Leerbedrijf Slagerij Serry over duaal leren: "Onze stiel maakt een goede beurt"

Leerbedrijf Slagerij Serry over duaal leren: "Onze stiel maakt een goede beurt"

Blog
hoge loonindexering opleiding belangrijk
Van Syntra naar de Olympische Spelen

Van Syntra naar de Olympische Spelen

Blog
brand element

Infodag op 25 mei van 9u tot 12u

X