Van Syntra naar de Olympische spelen

Opleiding manegehouder

17 april 2024 Getuigenissen cursisten

Topsporten en studeren, geen vanzelfsprekende combinatie. Ook niet in de paardenwereld. Vraag maar aan eventruiter Jarno Verwimp. Al sinds zijn 16de draait hij mee op het hoogste niveau. Maar hoe groot je talent ook is, met een extra diploma speel je op veilig. 

Jarno’s carrière samenvatten op een drafje? Moeilijk, want op 23-jarige leeftijd kan hij al indrukwekkend palmares voorleggen. Onlangs bekroonde Paardensport Vlaanderen hem nog met de titel van Talent van het Jaar 2023. Momenteel heeft hij al een volgende uitdaging in het vizier: de Olympische Spelen in Parijs. En tussendoor voltooide hij met succes de opleiding manegehouder en instructeur paardrijden.

Op twee paarden wedden

Is Jarno een organisatorisch wonder of studeert hij zo graag als hij op een paard zit? Hij steekt het antwoord niet onder stoelen of banken. “Stilzitten is echt niet mijn ding. En je studies combineren met wedstrijden en trainingen is een uitdaging. Maar dat is geen excuus om je droom blind na te jagen.”

In Jarno’s geval is dat een succesvolle carrière uitbouwen als eventruiter. Met een medaille op zijn eerste EK maakte hij meteen een vliegstart. Toch besloot hij erna om op meerdere euh paarden te wedden. “Na mijn middelbare opleiding volgde ik twee opleidingen bij Syntra. Zo heb ik iets achter de hand, voor mocht het toch anders uitdraaien dan verwacht. En de praktijkgerichte aanpak bij Syntra ligt me gewoon beter.”

(lees verder onder de foto)

Parijs is niet meer ver

Het teamticket voor de Olympische Spelen is alvast binnen. Een ploegprestatie waarin Jarno een belangrijke bijdrage leverde. Toch is hij nog niet zeker van een plek. “De plaatsen zijn duur. Slechts drie rijders mogen effectief deelnemen. Mijn selectie zal afhangen van mijn prestaties in het voorjaar. Meedoen in Parijs is al een droom, maar als ons team een plek in de top 8 haalt, wordt het pas echt een onvergetelijk parcours.”