Paarden
Opleiding Manegehouder
Door de Vlaamse vormingscentra wordt sinds jaren een opleiding voor aspirant-manegehouders georganiseerd. Met deze ondernemersopleiding beoogt men de erkenning en bescherming van deze beroepstak én een kwalitatieve beroepsopleiding door een doorgedreven niet-schoolse cursus. Zo wil men vakmensen vormen die later zelfstandig een bedrijf kunnen runnen. Als manegehouder begeleid je recreatieruiters of beginnende wedstrijdruiters in hun sportieve ambities. Niet elkeen heeft echter de intentie of de mogelijkheid een manege uit te baten. Daarom richten we ons eveneens tot hen die binnen de hippische sector instructie willen verzorgen of paarden correct willen aanrijden, als ondernemende werknemer of op zelfstandige basis.
Ben jij gepassioneerd door paarden en wil je van jouw passie jouw beroep maken? Dan is de opleiding tot manegehouder jouw springplank naar succes! Wij vormen vakmensen in de paardensector die op zelfstandige basis een bedrijf kunnen runnen, instructie paardrijden geven, paarden verzorgen en berijden. Je leert lesgeven en werkt aan jouw eigen rijtechnische kennis en vaardigheden.
In al onze hippische opleidingen vormt paardenwelzijn de rode draad doorheen de opleiding. Je leert de betekenis van ‘een gelukkig paard’ door kennis te creëren over de natuurlijke behoeftes en gedragingen van het paard gebaseerd op wetenschappelijk gefundeerde onderzoeken, hoe je dit duurzaam kan realiseren op gebied van gezondheid, training, wedstrijden, huisvesting, omgeving en management.
Kies een opleidingsformule en bekijk alle details:
Blijf je graag op de hoogte van een nieuwe startdatum?
Laat dan hier je gegevens na.
Programma
o Module Oriëntatie in de paardensector (8u)
o Module Omgang en gedrag i.f.v. paardenwelzijn (20u)
o Module Gezondheid van paarden (44u)
o Module Verzorging en grooming (36u)
o Module Logistiek en organisatie binnen het hippisch bedrijf (21u)
o Stage Medewerker in de Paardensector (40u)
o Module Rijvaardigheid startniveau manegehouder (32u)
o Module Start2Coach (28u)
o Module Oriëntatie manegehouder (8u)
o Module Sporttechnische aspecten initiator paardrijden (40u)
o Module lesgeven paardrijden (40u)
o Module Rijvaardigheid dressuur initiatieniveau (32u)
o Module Rijvaardigheid springen initiatieniveau (32u)
o Module Rijvaardigheid dressuur niveau manegehouder (32u)
o Module Rijvaardigheid springen niveau manegehouder (32u)
o Module Voeding van het paard (20u)
o Module Toegepaste bedrijfsvoering voor de hippische ondernemer (56u)
o Module Begeleiding Eindproef (8u)
o Stage Manegehouder (120u)
o Eindproef Manegehouder
Voor wie
Deze opleiding richt zich tot ieder die professioneel actief is, of zich wil professionaliseren, in de paardensector.
Je beschikt over een rijvaardigheidsniveau minimaal gelijk aan beginnelingenniveau springen (parcours 85cm) en dressuur (paard nageeflijk kunnen rijden binnen een eenvoudige dressuurproef).
Op het einde van de eerste module rijvaardigheid behaal je ROZET 5 van Paardensport Vlaanderen, tenzij je over een B brevet dressuur EN springen beschikt dan ben je vrijgesteld voor deze module.
Je bent of wordt 18 jaar in de loop van het kalenderjaar waarin de cursus start.
Examens, getuigschrift / diploma en vrijstellingen
Wie slaagt voor de examens en de eindproef ontvangt een getuigschrift. Als je daarnaast ook voor de cursus ondernemerschap slaagt, behaal je een diploma (Start Me Up apart inschrijven via website) . Getuigschriften en diploma's zijn officieel erkend door het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen (VLAIO). Moduleattesten zijn verkrijgbaar op aanvraag. Daarnaast ontvang je ook het diploma Initiator Paardrijden van de Vlaamse Trainersschool.
Materiaal en extra kosten
Alle cursisten volgen de praktijklessen met aangepaste uitrusting voor ruiters (rijcap, rijbroek en rijlaarzen).
Er is een uniform van de school, bestaande uit een polo en een fleece, deze zijn niet inbegrepen in de kostprijs van de opleiding.
Onze organisatie streeft naar een duurzame en milieuvriendelijke manier van werken. Om die reden bieden wij al onze cursussen en lesmateriaal (instructievideo’s, oefeningen, …) digitaal aan op ons
leerplatform. Wil je toch graag jouw cursussen afdrukken? Dan sta je zelf in voor het drukken en de bijhorende kost.
Voor de praktijklessen voorzie je een geschikt paard (een eigen paard of een paard dat je mag trainen van een eigenaar, jouw stagementor, kennis of familie).
In uitzonderlijke situaties kunnen schoolpaarden gehuurd worden.