Bezig met het laden van Opleidingen

Paarden

Opleiding Paardenfokker (twee jaar)

Een paardenfokker is een ondernemer gespecialiseerd in het fokken van paarden. Met een bepaald fokdoel fokt hij op een verantwoorde manier paarden geschikt voor de dressuur-, spring-, eventing-, draf-, of rensport of fokt showrassen (Arabische volbloeden, trekpaarden). Een paardenfokker streeft naar het fokken van gezonde paarden die beschikken over de nodige kwaliteiten en een vriendelijk karakter. Naast de dagelijkse verzorging van een paard moet een paardenfokker goed op de hoogte zijn van de regelgeving (vergunningen, contracten,…), stamboeken, diergeneeskundige aspecten (bevruchting, geboorteproces, nazorg), omgang en verzorging, exterieurleer (incl. genetica), voeding, huisvesting, wetenschappelijke en sportspecifieke beschouwingen over de verbetering van de paardenfokkerij. Daarnaast zijn praktische vaardigheden zoals monsteren, toiletteren, vrij springen en longeren van belang. De Vlaamse paardenfokkerij staat aan de wereldtop. Vooral onze springpaarden en Arabische volbloedpaarden zijn succesvolle exportproducten om trots op te zijn.

De paardensport en randactiviteiten vormen een belangrijke economische activiteit.  Maneges, wedstrijdstallen, paardenhandel, hengstenhouderij, trailers, paardensporttoebehoren en instructie behoren zowat tot de klassieke beroepenwaaier.Daarnaast breekt het beroepsmatig uitbaten van een fokkerij, stoeterij of paardenhouderij ook in ons land meer en meer door. Het opzetten van een paardenhouderij is één zaak, ze rendabel maken en houden is weer een ander verhaal. Voor uitbaters of medeverantwoordelijken vormt deze opleiding dan ook een unieke kans.

Vanuit verschillende invalshoeken ontvang je een brede waaier aan theoretische kennis rond omgang en verzorging, exterieurleer, diergeneeskundig aspect richting fok, reglementering, voeding, huisvesting, …Daarnaast verwerf en oefen je praktische vaardigheden als monsteren, toiletteren, vrij springen en longeren.
Voor de meeste modules, speelt het niet echt een rol welk ras jouw eigen paard is: paarden zijn nu eenmaal …. paarden. Standaard is de warmbloed echter de ‘rode draad’ doorheen de opleiding, gezien hieronder de meeste rassen thuis horen.
Uiteraard gebeurt het dat de invulling van een (praktijk)module voor dat specifieke ras wat anders is. Je doet een Brabander of een Shetlander nu eenmaal weinig plezier door het in vrijheid te laten springen om deze vaardigheden te willen beoordelen. De docent houdt daar echter rekening mee en speelt telkens op dat specifieke fokdoel van dat specifieke ras in.

Het traject paardenfokker kan in één jaar of in twee jaar afgelegd worden.

Info

Sint-Niklaas

Prijs vanaf 545,00 (Incl. BTW)

Kies een opleidingsformule en bekijk alle details:

Waar en wanneer?

Locatie Startdatum Tijdstip les Prijs (Incl. BTW)
Locatie Startdatum Tijdstip les Prijs (Incl. BTW)
Sint-Niklaas
17/09/2024 Lessenrooster
avond €545

Nu inschrijven

hoge loonindexering opleiding belangrijk
Video: opleiding trainer paardensport in de Syntra-spotlights

Video: opleiding trainer paardensport in de Syntra-spotlights

Blog
hoge loonindexering opleiding belangrijk
Leerjongere in de kijker: Silke leeft haar paardendroom bij EQ Invest

Leerjongere in de kijker: Silke leeft haar paardendroom bij EQ Invest

Blog
brand element