Code 95
Opleiding Rationeel rijden met de vrachtwagen
Tijdens deze module ligt de focus op veilig rijden en op economisch en milieubewust rijden met de vrachtwagen. Als chauffeur leert u een aangepaste rijstijl en u ontdekt hoe u de mogelijkheden van de vrachtwagen optimaal benut.
De praktijk (3,5 uur) in deze opleiding is een individuele rit op de weg onder begeleiding van de docent/coach met de vrachtwagen van de deelnemer.
Deze praktijk is niet voor iedereen op dezelfde lesdag als de theorie. De datum van de individuele rit wordt afgesproken in samenspraak.
Deze module is erkend voor 7 kredietpunten en is een combinatie van thema 1 en 3.
Volgt u liever een andere module? Bekijk het overzicht van alle nascholingen vakbekwaamheid (code 95).
Blijf je graag op de hoogte van een nieuwe startdatum?
Laat dan hier je gegevens na.
Programma
Inhoud theorie
Krachtoverbrenging, technische kenmerken en werking van de veiligheidsvoorzieningen, economisch en milieuvriendelijk rijden
- Ongevalstatistieken
- Behaviour Based Safety (BBS) - veilig rijgedrag
- Mijn voertuig (verlichting en richtingaanwijzers, staat van de banden, ruiten en spiegels, stand spiegels en luchtleidingen
- Snelheid, afstand en kinetische energie en volgafstand
- Wat kan ik zelf doen ?
- Aspecten van zuinig rijden (ecodrive)
Praktijkoefening
Tijdens een rit op de openbare weg wordt een veilig en economisch rijgedrag aangeleerd, met aandacht voor alle onderwerpen die tijdens de theorie besproken zijn.
De individuele begeleiding van de kandidaat zorgt voor een aanpak op maat.
De praktijkrit wordt voorzien met het reglementair en gekeurd voertuig van de opdrachtgever
Voor wie
Deze module is bedoeld voor alle vrachtwagenchauffeurs (rijbewijs C/CE) die zich in orde willen stellen met de verplichte nascholing vakbekwaamheid CODE 95.
Specifieke toelatingsvoorwaarden
Om de nascholing te kunnen volgen dient u op uw rijbewijs over de CODE 95 te beschikken. Dit kan u controleren in kolom 12 op de achterzijde van uw rijbewijs.
Examens, getuigschrift / diploma en vrijstellingen
Elke module van 7u levert u een attest met 7 kredietpunten op. In totaal hebt u over een periode van 5 jaar 35 kredietpunten nodig om uw CODE 95 (vakbekwaamheid) te kunnen vernieuwen op uw rijbewijs.
Er is geen examen verbonden aan de opleidingen, maar er is wel een aanwezigheid van 100% vereist. Dat betekent dat het start- en einduur van de opleiding strikt dient gerespecteerd te worden.
Zoals hoger vermeld is er vanaf de 2de nascholingscyclus ook de verplichting voor elke chauffeur om tijdens de 35u nascholing ook minimaal 3u effectief te rijden op de openbare weg.
Materiaal en extra kosten
Wij zijn een door de Overheidsdienst Mobiliteit erkend opleidingscentrum met het nummer OCF-086.
Chauffeurs die reeds een rijbewijs C/CE/CE1 bezaten voor 10 september 2009 moesten ten laatste op 9 september 2016 de vereiste 35u opleiding gevolgd hebben om de CODE 95 (vakbekwaamheid) op hun rijbewijs te kunnen vernieuwen.
Voor de chauffeurs die hun rijbewijs D/DE/DE1 behaalden voor 10 september 2008 gold die verplichting tegen 10/9/2015.
Wat na 9 september 2016 ?
Vanaf de 2de nascholingscyclus dien je bij de nascholing vakbekwaamheid (CODE 95) rekening te houden met volgende verplichtingen.
Er zijn 3 verplichte thema’s waaruit je tijdens de 35u nascholing een opleiding moet gevolgd hebben:
- Thema 1 Nascholing in rationeel rijden: modules ecodrive, ladingzekering
- Thema 2 Toepassen van de voorschriften: module Rij- en rusttijden en digitale tachograaf of de module Rij- en rusttijden, digitale tachograaf + CMR
- Thema 3 Gezondheid, verkeers- en milieuveiligheid, dienstverlening en logistiek: EHBO en noodsituaties, Ergonomie, fit & gezond, Attitudetraining, Wegcode, Ongevalsaangifte,…
Combinatie van thema’s
Sommige opleidingen zijn een combinatie van meerdere thema’s. Deze opleidingen leveren natuurlijk een attest op van 7u of 7 kredietpunten, maar tellen niet mee voor het behalen van de verplichte thema’s.
Voorbeelden van gecombineerde thema’s
- Defensief rijden: thema 1 + 3
- Rationeel rijden: thema 1 + 3
- Ladingzekering en CMR: thema 1 + 2
- CMR en ongevalsaangifte: thema 2 + 3
Nieuw is ook de verplichting voor elke chauffeur om tijdens de 35u nascholing ook minimaal 3u effectief te rijden (praktijk achter het stuur). Via o.a. de module rationeel rijden kan je voldoen aan deze verplichting.
Klik hier voor meer info over deze reglementering.
Sectorpremies
Voor bedienden tewerkgesteld onder het Paritair Comité 226 (bedienden uit de internationale handel, het vervoer en de logistiek) kunt u voor deze opleiding een aanvraag tot subsidiëring indienen bij het Vormingsfonds LOGOS. Kijk op de website van LOGOS voor de regelgeving.
Het Sociaal Fonds voor Transport en Logistiek (SFTL) kent jaarlijks een opleidingsbudget toe aan elke werkgever uit de sector transport en logistiek. Dit budget kan de werkgever aanwenden om opleidingen te bekostigen voor zijn arbeiders die hij bij de RSZ in de categorie 083 aangeeft.
Deze opleiding is erkend door het Fonds voor Vakopleiding in de Bouwsector (FVB/Constructiv). Voor arbeiders uit PC124 kan u aanspraak maken op zowel een tussenkomst in de opleidingskost als de loonkost van de arbeider. Meer info via www.fvb.constructiv.be
Erkenningen
Wenst u meerdere personen in te schrijven voor een opleiding uit ons open aanbod, neem dan contact met ons op via contacteer ons.
Informeer ook naar onze pakketformule waarbij u onmiddellijk kan intekenen op 5 modules aan een voordeelprijs.
Extra info
Om misverstanden te vermijden, kregen wij graag een kopie van uw rijbewijs bij inschrijving. Op basis daarvan kunnen wij u met zekerheid informeren welke modules u dient te volgen en of u in aanmerking komt voor deze opleiding.