van hobby-fotograaf tot internationaal gegeerde videograaf

Opleiding Video Content Creator

21 mei 2024 Getuigenissen cursisten

Fotograaf, video content creator, student en ondernemer. Pablo Naert (24) kan veel kwijt op zijn visitekaartje. Nachtraven kennen hem dan vooral als koldaq. In die hoedanigheid maakt hij video content voor dj’s en ander muzikaal talent. De kneepjes van het vak leerde hij bij Syntra Midden-Vlaanderen.  

Voor Pablo door het leven ging als koldaq, trok hij met zijn camera naar concertzalen en muziekfestivals. Een ervaring die hem zo beviel dat hij spontaan artiesten aansprak en zijn diensten als fotograaf aanbood. Positieve reacties volgden en Pablo bereidde zijn portfolio uit. Maar één antwoord zorgde pas echt voor een grote ommezwaai.  

“Eén van de artiesten raadde me aan om te stoppen met fotografie”, vertelt Pablo. Niet omwille van de kwaliteit, maar gewoon omdat er volgens hem meer viel te verdienen met video content. Daar zat wel iets in, dacht ik. Artiesten gebruiken TikTok en Instagram om hun muziek en shows te promoten, maar vooral met korte, dynamische video’s. Op dat moment was ik nog geen doorgewinterd fotograaf. Ik had genoeg ruimte om me te verdiepen in andere disciplines.” 

YouTube vs mentor

Geprikkeld door het verrassende advies onderwees Pablo zichzelf via YouTube. Maar de hele tijd naar een scherm staren is niet alles. “Er ontbrak structuur en tijd vrijmaken werd een opgave. Daarom volgde ik de avondopleiding Video Content Creator bij Syntra. Door er wekelijks mee bezig te zijn ontwikkelde ik snel nieuwe vaardigheden. Dankzij de praktijkgerichte aanpak kon ik die meteen testen. Een heuse verbetering. Ervoor keek ik soms 10 uur lang YouTubefilmpjes, om er vervolgens twee weken lang niets mee te doen. 

Lees verder onder de video.

Vorig jaar kreeg Pablo de kans om Patrick Mason zijn optreden te filmen op Dour. 

Tijdens zijn opleiding bij Syntra besloot Pablo om de sprong te wagen als ondernemer. Slim, want als student-zelfstandige geniet hij sociale en fiscale voordelen. “Door die voordelen heb ik letterlijk niets te verliezen. Maar de goede begeleiding bij Syntra speelde ook een belangrijke rol. Ik kon het bijzonder goed vinden met een van de docenten. Zat ik met twijfels, dan kon ik bij hem terecht. Dat gaf me veel vertrouwen. Specifieke vragen over de juiste witbalans in een nachtclub of prijszetting vind je niet snel op het internet.” 

Zelf initiatief nemen

Ondertussen zijn die twijfels weggewerkt. Pablo klokte vorig jaar af met welgeteld 47 projecten als videograaf, verspreid over 9 landen. Ook deze zomer is zijn agenda weer goed gevuld. “Qua opdrachten heb ik niet te klagen. Maar het is ook een sector waar content creators enorm gegeerd zijn. Dat is mijn tip aan toekomstige ondernemers. Leer een vak, bijvoorbeeld bij Syntra, en neem vervolgens zelf initiatief. Laat van je horen en bied jezelf aan. Dan komen er sowieso mooie dingen op je pad. De artiesten waar ik in het begin mee samenwerkte, schakelen me nog steeds in. Het verschil: ik krijg er nu geld voor.”