Wout en remco een handje helpen als wielerverzorger

Opleiding wielerverzorger

13 juni 2024 Docent in de kijker

John Delbecque heeft meer dan 40 jaar ervaring als wielerverzorger. Tijdens de de Mapei-gloriedagen vertrouwde Patrick Lefevere hem goudhaantjes als Museeuw en Ballerini toe. Tegenwoordig is hij paramedisch assistent bij Belgian Cycling, daarnaast geeft hij les bij Syntra Midden-Vlaanderen. Kortom, John is nog lang niet uitgebold.  

Wat hebben baanwielrennen, veldrijden en mountainbike met elkaar gemeend? Naast twee wielen en een stuur, welteverstaan. Een tekort aan gediplomeerde wielerverzorgers. Maar dat valt enkel op als je zoals John midden in het veld staat.

“Ik ben zelf gaan aankloppen bij Syntra met de vraag om een specifieke opleiding te creëren”, vertelt hij. Wielrennen bestaat uit zoveel facetten dat een algemeen programma niet volstaat. De opleiding wielerverzorger is in de eerste plaats een specialisatiejaar, maar ook ouders van aspirante wielrenners, met minder ervaring, zijn meer dan welkom.” 

KOERSBIJBEL ​

Wielrennen is meer dan ‘stoempe en rije, dat weet John als geen ander. Alle relevante ontwikkelingen binnen de sport komen dan ook aan bod in zijn lessen. “De opleiding loopt gelijk met het verhaal van de moderne wielrennerEn dat gaat verder dan paramedische begeleiding.” 

Ook voedingsleer, mentale coaching en communicatie in de volgauto staan op het programma. John: “Ik neem er zelfs het roadbook bij, beter bekend als de bijbel van elke koers. Daardoor ben je goed voorbereid op een wedstrijd en weet je waar en wanneer de renners passeren. Essentieel, want als wielerverzorger moet je altijd paraat staan.” 

John Delbecque, docent wielerverzorger bij Syntra Midden-Vlaanderen
John Delbecque, docent wielerverzorger bij Syntra Midden-Vlaanderen

toekomst bij een topploeg

Die veelzijdig aanpakt loont. Jaarlijks verwelkomt John alsmaar meer cursisten. “België is een wielerland en gediplomeerde wielerverzorgers zijn gegeerd op de arbeidsmarkt. Tijdens een stageperiode van 60 uur maak je deel uit van de wielerwereld en begeleid je de renners van dichtbij.” 

Wie zijn diploma haalt, start doorgaans ook in hoofd- of bijberoep als verzorger. “En niet bij de minste ploegen”, zegt John. “Sommigen zijn aan de slag bij Team Visma-Lease a Bike of Lotto Dstny en anderen als freelancer bij Belgian CyclingDat is de verdienste van het ganse team. De kwaliteit van deze opleiding is dat veel ervaren docenten zich engageren om hun kennis te delen met de volgende generatie wielerverzorgers.”