3 dimensionale dromen zijn geen bedrog 

Opleiding 3D print productdesigner

4 juli 2024 Getuigenissen cursisten

Van tandkronen naar stijlvolle kaars– en juwelenhouders, voor Emma Imschoot (25) is het een kleine stap. Want naast tandtechnicus is ze ook 3D print productdesigner. Na een opleiding bij Syntra raakte ze helemaal verslingerd aan de technologie en riep ze Atelier.3D in het leven.

3D print productdesign, dat is een hele mondvol, maar tandtechniekers zoals Emma weten er wel raad mee. “Ik leerde 3D-design en –printing kennen tijdens mijn studies. Tegenwoordig kan je CAD (Computer-aided design) niet meer wegdenken uit een tandtechnisch labo. Ik vroeg me af hoe je dezelfde technieken kon toepassen in andere sectoren. Ik droomde er bijvoorbeeld altijd al van om mijn eigen juwelen te ontwerpen. 

Dromen en doen

Maar Emma is meer doener dan dromer en koos voor een avondopleiding 3D print productdesigner. “Ik zocht een opleiding die het volledige pakket aanbood met een praktijkgerichte aanpak. Aanvankelijk overwoog ik een opleiding goudsmid, maar de veelzijdigheid van een 3D-printer sprak me ook enorm aan. Je moet bijvoorbeeld geen grote productie opstarten of een minimumaantal kopen. De exacte kleur, het ontwerp en de hoeveelheid heb ik allemaal zelf in handen. Zo begon ik mijn eigen interieuritems te ontwerpen. De positieve reacties hierop motiveerde om mijn eigen zaak op te richten.”

Voor elk niveau

Als Emma niet in het laboratorium zit, ontwerpt ze juwelenhouders, –doosjes, vazen en nog veel meer onder de naam Atelier.3D. “Ondernemen zit in het bloed, mijn vader is namelijk ook zelfstandig. De vrijheid van een eigen zaak intrigeerde me altijd al, maar de opleiding bij Syntra gaf het nodige vertrouwen en de juiste richtlijnen om te starten. Ik wist weinig over het technisch luik, laat staan programma’s zoals Rhino en Fusion360. Dat schrok eerst wat af, maar voorkennis is echt niet nodig. Al het noodzakelijk komt aan bod.

En dat is heel wat: van software, productietechnieken tot materiaalsoorten. “Klinkt complex, maar de docenten maken het toegankelijk voor iedereen”, zegt Emma. Ik zat in de les met onder meer een toneelbouwer, architect en bankbediende. Sector of leeftijd maakt niet uit, de lessen worden afgestemd op elk niveau. Ik vond het een echte verrijking om te ontdekken hoe iedereen in de groep 3D-printer inzet op zijn eigen manier.”

Opleiding 3D print product designer - Atelier.3D

Alles is mogelijk

Het gaat Emma duidelijk voor de wind. Flair België omschreef Atelier.3D zelfs als een ideaal alternatief voor het traditionele doosje suikerbonen. Voor gepersonaliseerde producten zoals doopsuikerverpakking werk ik samen met een vriendin onder de naam Studio Pippa. Weer iets helemaal anders. Ook hier maken we volop gebruik van alle voordelen die 3D-printen heeft. We kunnen het ontwerp aanpassen volgens budget, kleur en thema. Nu lijkt het alsof alles vanzelf gaat, maar alle technieken onder de knie krijgen duurt even. Uiteindelijk bepaal je zelf hoeveel tijd je investeert, maar volg vooral je eigen tempo. En minstens zo belangrijk: doe waar je zin in hebt, want met 3D-technologie is echt alles mogelijk is.”