Terug naar home
MijnSyntra
Grafische vormgeving

Opleiding 3D Print Productdesigner

3D-printen is hot! Er gaat geen week voorbij of het 3D-printen haalt de media met eindeloos veel toepassingen. Of het nu gaat over het afdrukken van een op maat gemaakte prothese of telefoonhoesje, zolang je een uitgetekend 3D-model hebt, zijn de mogelijkheden eindeloos. Ben je creatief en wil je 3D-printproducten bedenken? Dan is dit de opleiding voor jou!

Info

Sint-Niklaas

Beginner icon

Beginner

Prijs vanaf 1.317,75 (incl. BTW)

Kies een opleidingsformule en bekijk alle details:

Waar en wanneer?

Locatie Tijdstip les Startdatum

Prijs

Locatie

Sint-Niklaas

Tijdstip les

overdag

Startdatum

30/01/2023

Prijs

€1.317,75

Lessenrooster Nu inschrijven

Programma

Je kan deze opleiding in twee formules volgen: als 2-jarige avondopleiding of als dagopleiding gedurende anderhalf jaar. Kies je voor de avondopleiding, dan volg je 2 avonden les per week, en dit gedurende 2 cursusjaren op een vaste lesavond. Kies je voor de dagopleiding, dan volg je één dag per week (voor- en namiddag) les op een vaste lesdag, en dit gedurende anderhalf jaar. In dit geval betaal je meteen de prijs voor de volledige opleiding. De modules en de volgorde waarin je de modules volgt, zijn identiek in de dag- en avondopleiding.

Module basis concept en 3D design

In deze module krijg je de basisprincipes van 3D concept design mee. Je leert de principes van materiaalkeuze, techniek en basis 3D design met productdesign software Rhino.

Module basis 3D printing – digitaal tekenen en animatie

Je leert hoe je in 3D volumes kan creëren, combineren en parametrisch kan aanpassen. Hiervoor wordt Autodesk Fusion 360 aangeleerd, hiermee kan je technische stukken met precieze maten uitteken zodat deze achteraf ook makkelijk en snel aan te passen vallen. Ideaal om tijdens de ontwerpfase je 3D-geprinte prototypes snel bij te sturen. Er wordt doelgericht gewerkt naar 3D modelleren en afwerking voor 3D-printing.

Module gevorderd concept en 3D design

In deze module legt men de gevorderde principes uit van 3D concept design. Je leert de principes van materiaalkeuze, techniek en gevorderd 3D design met productdesign software Rhino.

Module gevorderd 3D printing – digitaal tekenen en animatie

Je leert hoe je organische ‘freeform’ 3D-modellen virtueel kan kneden op basis van meerdere referentieaanzichten. Hier komt na het technische aspect ook het vormgeeflijke en creatieve aspect aan bod. Met behulp van Subdivision Modeling in Fusion 360 sculpteer je de behuizingen van producten met vrije vormen zoals een kruimeldief, een haardroger, een hoofdtelefoon,… en kan je achteraf ook alle technische onderdelen met de juiste afmetingen op de juiste plaats in je model positioneren en uitsparen. Je werkt hier opnieuw doelgericht naar het 3D-modelleren en afwerken van een zowel functionele als esthetische 3D-print. Je werkt doelgericht naar 3D modeleren en animatie en afwerking voor 3D printing.

Module toegepaste bedrijfsvoering en eindproefbegeleiding

 • Begeleiding eindproef-opdrachten
 • Analyse van de markt
 • Commercieel beleid
 • Marketing & communicatie
 • Kwaliteitsbeleid, werkorganisatie en administratief beheer

Module expert concept en 3D design

In deze module legt men de meest doorgedreven principes uit van 3D concept design en druktechnisch klaar te maken voor 3D printing. Je leert de principes van materiaalkeuze, techniek en gevorderd 3D design met productdesign software Rhino, alsook de functie van de Grasshopper parametrische tool toepassen.

Module expert 3D printing – digitaal tekenen en animatie

In de module expert 3D printing zit een verzameling van allerlei softwaretools en diverse prototype technieken die interessant kunnen zijn om 3D-modellen om te zetten naar fysieke prototypes. Zoals bvb:

 • Shape optimization: techniek om 3D-modellen zo licht mogelijk te maken op basis van een sterkteberekening simulatie in Fusion.
 • Slicer For Fusion: 3D objecten omzetten naar 2D ‘puzzel’ stukken die met een lasersnijder kunnen uitgesneden worden en achteraf terug samen gepuzzeld worden tot een 3D-geheel.
 • Automated modeling: Opstap naar generative design, waarbij een algoritme op basis van artificiële intelligentie automatisch 3D-koppelstukken voor verschillende 3D-objecten genereert.

Eindproef 3D print productdesigner

Bij de start van de module ‘Toegepaste bedrijfsvoering en eindproefbegeleiding’ krijg je uitleg bij de eindproefopdrachten:

 • Het afleveren van printklare digitale bestanden van het  3D-ontwerp zoals die aan het 3D-printcenter geleverd zouden worden, bijv. STL-file(s), en de CAD data (in STEP of IGES formaat) van het ontwerp, die bruikbaar moeten zijn voor eventuele serieproductie. Indien financieel haalbaar: het 3D-geprint object (eventueel op schaal) volgens de opgegeven opdracht, en een geprinte 2D-afbeelding van het object op papier.
 • Een commerciële, aantrekkelijke digitale visualisatie/ product presentatie van het ontwerp waarbij eventuele functionaliteiten in beeld worden gebracht (bijv. het object moet kunnen afgesloten worden, of dient als verbindingsstuk van 2 andere elementen). Je kan je presentatie mondeling toelichten en professioneel omgaan met vragen of kritiek van de klant.
 • Het presenteren van een begeleidend dossier waarin de volgende items uitgewerkt zijn:
  • Offerte (prijszetting) voor het realiseren van het ontwerp
  • Offerte (prijszetting) voor de printservice, met name voor het geven van de opdracht & follow-up van het 3D-printdossier bij een printcenter waarbij je
  • Ingevuld modelcontract dat in praktijk gehanteerd kan worden

Bij de eindproef is het de bedoeling dat je een volledige productontwikkelingcyclus doorloopt, van idee tot afgewerkt eindproduct. De proef begint met het afbakenen van de opdrachtstelling: voor welk probleem ga je op zoek naar een zo goed mogelijke oplossing?
Daarna ga je creatief aan de slag: schetsen maken, prototypes knutselen, … een hoop dingen proberen en testen, kijken welk resultaat dat geeft en met wat je daaruit leert probeer je je ontwerp iteratief te optimaliseren. Je modelleert deze prototypes uiteindelijk in 3D zodat je ze ook kan printen en uittesten. Op het einde van het traject presenteer je je product voor een professionele jury.

Voor wie

Deze opleiding richt zich tot iedereen die aan de slag wenst te gaan met 3D Printing.

Materiaal en extra kosten

BYOD – De cursist dient zelf een laptop met besturingssysteem Windows of iOS/Mac mee te brengen. Je wacht best met een eventuele aankoop tot na de eerste les waarin je toelichting krijgt.

De aanbevolen specificaties kan je hieronder alvast raadplegen:

https://knowledge.autodesk.com/support/fusion-360/learn-explore/caas/sfdcarticles/sfdcarticles/System-requirements-for-Autodesk-Fusion-360.html

 

 Deze opleiding ‘3D Print Productdesigner’ wordt georganiseerd met de steun van Flame3D vzw – www.flam3d.be. Flanders Additive Manufacturing and 3D Printing Ecosystem – is het onafhankelijk Vlaams platform voor alle belanghebbenden actief in 3D/AM in Vlaanderen. 3D-printing is noch een hype, noch een bedreiging: het kan een bijzondere aanvulling betekenen op traditionele technologieën. Flam3D vzw wil kennis over 3D-printing helpen verspreiden en actief mee bouwen aan slimmere waardenketens. Zo zorgen ze ervoor dat Vlaanderen een voortrekkersrol kan blijven spelen in de ontwikkeling van 3D-printing.

Flam3D werd opgericht in juni 2015 door KULeuven, Materialise NV, rsprint, SIRRIS, T&M Solutions, Tenco DDM, UGent, Vamac en Xeikon Prepress, met de steun van het Agentschap Ondernemen. Sinds de start van de activiteiten op 1 oktober 2015 sloten meer dan 70 bedrijven en organisaties zich aan bij het platform.

Onze organisatie streeft naar een duurzame en milieuvriendelijke manier van werken. Om die reden bieden wij al onze cursussen en lesmateriaal (instructievideo’s, oefeningen, …) digitaal aan op ons leerplatform. Wil je toch graag jouw cursussen afdrukken? Dan sta je zelf in voor het drukken en de bijhorende kost.

 

Examens, getuigschrift / diploma en vrijstellingen

Wie slaagt voor de examens en de eindproef, ontvangt een getuigschrift. Als je daarnaast ook voor de cursus ondernemerschap slaagt, behaal je een diploma in plaats van een getuigschrift. Getuigschriften en diploma's zijn officieel erkend door de Vlaamse Gemeenschap.

Info

Sint-Niklaas

Beginner icon

Beginner

Prijs vanaf 1.317,75 (incl. BTW)

Heb je een vraag over deze opleiding?

Stel een vraag

Deze opleidingen vind je misschien ook interessant:

Bekijk meer opleidingen

SketchUp

education type icon

Bijscholingen en specialisaties

Beginner icon

Beginner

Adobe Photoshop - gevorderden

education type icon

Bijscholingen en specialisaties

Gevorderd icon

Gevorderd

Grafisch vormgever BYOD

education type icon

Avondopleiding

Beginner icon

Beginner

Adobe InDesign - basis

Gent

education type icon

Bijscholingen en specialisaties

Beginner icon

Beginner

Adobe Illustrator - basis

Gent

education type icon

Bijscholingen en specialisaties

Beginner icon

Beginner

Grafisch vormgever

education type icon

Avondopleiding, Voltijdse dagopleiding

Beginner icon

Beginner

Analoge fotografie: vind je weg in de donkere kamer

education type icon

Bijscholingen en specialisaties

Beginner icon

Beginner

Adobe Photoshop - basis

Gent

education type icon

Bijscholingen en specialisaties

Beginner icon

Beginner

Adobe InDesign - gevorderden

education type icon

Bijscholingen en specialisaties

Gevorderd icon

Gevorderd

Jens Van Compernolle - card
Jens volgde de opleiding full stack developer en werkt nu bij FOD Financiën

Jens volgde de opleiding full stack developer en werkt nu bij FOD Financiën

Een nieuw (bij)beroep

Blog
team digitale leeroplossingen syntra nxtpro 8
Op de koffie bij: Team digitale leeroplossingen

Op de koffie bij: Team digitale leeroplossingen

Teams

Blog
296A0217
Op de koffie bij: Team CreaDigi

Op de koffie bij: Team CreaDigi

Teams

Blog
brand element