Zorg
Opleiding Medisch secretaresse / secretaris (avondopleiding)
Als medisch secretaris / secretaresse ben je de administratieve spil van dokterspraktijken, ziekenhuizen, mutualiteiten en gezondheidscentra. Je hebt ook op sociaal vlak een belangrijke rol: patiënten onthalen, vertegenwoordigers ontvangen, enz.
In deze opleiding krijg je een sterke secretariaatsopleiding, krijg je inzicht in het beroep en leer je de beroepsgebonden medische terminologie kennen.
Ook de noodzakelijke sociale vaardigheden en wetgeving komen aan bod.
Tenslotte wordt ook in diverse vakken aandacht besteed aan talenkennis, die toegepast wordt op het medische secretariaat.
Kies een opleidingsformule en bekijk alle details:
Blijf je graag op de hoogte van een nieuwe startdatum?
Laat dan hier je gegevens na.
Programma
De avondopleiding medisch secretaresse / secretariaat duurt 1 jaar, met gemiddeld twee avonden les per week.
Medical Management Assistant
- Anatomie, fysiologie, pathologie en hygiëne – 54u
- Organisatie van het medisch secretariaat en deontologie – 44u
- Medische terminologie en instrumentarium – 32u
- Riziv- reglementering, gezondheidszorg en medische registratie – 32u
- Digitale trends en ontwikkeling in de zorgsector – 20u
- Frans en Engels voor het medisch secretariaat – 20u
- Eindwerkbegeleiding Medical management assistant- 8u
- Werkplekleren: 160u
- Eindproef
Voor wie
*De opleiding richt zich naar mensen die reeds een opleiding 'office assistent' gevolgd hebben bij Syntra of die na het secundair onderwijs dit beroep willen aanleren én naar al diegenen die zich gemotiveerd naar dit beroep willen omscholen. Ook wie geen medische achtergrond heeft, maar zich administratief in deze branche wil omscholen, vindt hier zeker een antwoord.
Specifieke toelatingsvoorwaarden
Je bent in het bezit van een bachelor- of masterdiploma, niet ouder dan 5 jaar, waarin de verschillende aspecten uit de opleiding Office Assistant aan bod kwamen.
of
Je hebt reeds een getuigschrift/diploma Office Assistant behaald bij Syntra of een andere onderwijsinstelling waarvan de leerdoelen gelijkwaardig zijn met de onze.
Examens, getuigschrift / diploma en vrijstellingen
Wie slaagt voor alle modules ontvangt een getuigschrift. Combineer deze opleiding met Start Me Up en maak van je getuigschrift een diploma. Getuigschriften en diploma's zijn officieel erkend door het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen.
Droom je van een toekomst als ondernemer of wil je je vaardigheden als ondernemende werknemer bijschaven? In ons ondernemersprogramma ondersteunen ervaren beroepsexperten én onze eigen gecertificeerde ondernemerscoach jou in het concretiseren van jouw professionele dromen.
- Praktische toepassingen en haalbaarheidsstudie
- Flexibel leerpad via een mix van leervormen
- In groep leren en individuele coaching
Maak je keuze uit een van onze verschillende opleidingsformules om het traject te kiezen dat het best bij jouw situatie past.
Wanneer je denkt in aanmerking te komen voor vrijstellingen bezorg je ons tijdig het ingevulde vrijstellingsformulier met de nodige bewijsstukken. Neem contact met ons op voor verdere informatie.
Over het beroep
De tewerkstelling is ruim:
- Ziekenhuis of ziekenhuisdienst
- Dokterspraktijk
- Woonzorgcentrum
- Mutualiteiten
- Gezondheidscentra
- Medisch labo
- ...
Tewerkstelling kan via een bediendecontract, maar aangezien de module ‘Ondernemerschap’ is opgenomen in de opleiding ben je ook gewapend om als zelfstandige tewerkgesteld te worden en hiermee een antwoord te bieden aan de veranderingen in de sector.
Materiaal en extra kosten
Extra kosten
Onze organisatie streeft naar een duurzame en milieuvriendelijke manier van werken. Om die reden bieden wij al onze cursussen en lesmateriaal (instructievideo’s, oefeningen, …) digitaal aan op ons leerplatform. Wil je toch graag jouw cursussen afdrukken? Dan sta je zelf in voor het drukken en de bijhorende kost. Voor deze opleiding zal je een aantal handboeken moeten aankopen. De richtprijs hiervoor bedraagt tussen 150 en 200 euro.
Bij voorkeur beschik je over een eigen computer met Windows besturingssysteem waarop je de module informatica van thuis kan afwerken. Wie hier niet over beschikt kan met de campus afspraken maken om de computers ter plekke te gebruiken voor dit vak.
Extra info