Human Resources
Opleiding Adviseur payroll en sociale wetgeving
Wat doet een adviseur payroll en sociale wetgeving?
Als adviseur payroll en sociale wetgeving ben je gespecialiseerd in het beheer van payroll processen en heb je de nodige kennis van de sociale wetgeving en arbeidsvoorwaarden. Je zal ervoor zorgen dat organisaties voldoen aan alle wettelijke vereisten met betrekking tot loonadministratie en sociale zekerheid. Vanuit jouw expertise zorg je voor kwalitatieve personeels-en loon administratie: je staat in voor de maandelijkse voorbereiding en afwerking van de salarisadministratie, conform de wetgeving en interne procedures. Als adviseur verzorg je een klantgerichte dienstverlening en ben je het aanspreekpunt voor de medewerkers en het management van jouw klant of onderneming.
Wat leer je in de opleiding payroll en sociale wetgeving?
In deze praktijkgerichte opleiding leren onze ervaren docenten jou de actuele informatie op vlak van payroll en sociaal recht. Je leert alles over thema’s als arbeidsrecht, welzijnswetgeving en sociale zekerheid. Vervolgens maak je kennis met de basisprincipes van loons- en personeelsadministratie.
Na het volgen van de opleiding ben je een echte professional en kan je, zowel als werknemer of als zelfstandig consultant, aan de slag bij een sociaal secretariaat of bij de personeelsdienst van een bedrijf.
Payroll medewerker is bovendien een knelpuntberoep, deze opleiding biedt dan ook volop mogelijkheden op de arbeidsmarkt
Programma
De avondopleiding duurt 1 jaar, met gemiddeld 2 avonden les per week.
Module: Arbeidsrecht (84u)
- Individueel arbeidsrecht
- Collectief arbeidsrecht
Module: Sociaal zekerheidsrecht (80u)
- RSZ wetgeving
- Vakantiewetgeving
- Statuut zelfstandige
- Werkloosheid
- Pensioenen
- Ziekte en invaliditeit
Module: Welzijnswetgeving en arbeidsongevallen (24u)
Module: Loonadministratie (48h)
Module: Personeelsadministratie (20u)
Module: Eindwerkbegeleiding (12u)
Eindproef
Bovenstaand programma verwijst naar de klassikale lessen, deze opleiding bevat ook enkele vakken in de vorm van e-content die je thuis op eigen tempo kan doornemen. Voor de vakken met afstandsleren kan je uiteraard rekenen op de nodige sturing en begeleiding. Meer informatie hierover ontvangt u bij de start van de opleiding.
Voor wie
Deze intensieve opleiding is bestemd voor iedereen die het beroep wenst uit te oefenen als adviseur payroll en sociale wetgeving. En wenst te werken, als werknemer of zelfstandige, voor een personeelsdienst, sociaal secretariaat, kinderbijslagfonds, ziekenfonds, pensioenfonds, adviesbureau, interimkantoor, …
Specifieke toelatingsvoorwaarden
Je bent/wordt minstens 18 jaar in de loop van het kalenderjaar waarin de opleiding start.
Houder zijn van een getuigschrift hoger secundair onderwijs, ASO 6e jaar of TSO 6e jaar.
Examens, getuigschrift / diploma en vrijstellingen
Wie slaagt voor alle modules ontvangt een getuigschrift. Combineer deze opleiding met Start Me Up en maak van je getuigschrift een diploma. Getuigschriften en diploma's zijn officieel erkend door het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen.
Droom je van een toekomst als ondernemer of wil je je vaardigheden als ondernemende werknemer bijschaven? In ons ondernemersprogramma ondersteunen ervaren beroepsexperten én onze eigen gecertificeerde ondernemerscoach jou in het concretiseren van jouw professionele dromen.
- Praktische toepassingen en haalbaarheidsstudie
- Flexibel leerpad via een mix van leervormen
- In groep leren en individuele coaching
Maak je keuze uit een van onze verschillende opleidingsformules om het traject te kiezen dat het best bij jouw situatie past.
Wanneer je denkt in aanmerking te komen voor vrijstellingen bezorg je ons tijdig het ingevulde vrijstellingsformulier met de nodige bewijsstukken. Neem contact met ons op voor verdere informatie.
Materiaal en extra kosten
Wij hechten veel waarde aan duurzaamheid en milieuvriendelijk werken. Daarom bieden we al onze cursussen en lesmateriaal, zoals instructievideo’s en oefeningen, digitaal aan via ons leerplatform. Als je ervoor kiest om de cursussen te printen, ben je zelf verantwoordelijk voor het drukken en de bijbehorende kosten. Zo heb je de vrijheid om jouw studiemateriaal op de manier te gebruiken die voor jou het beste werkt, terwijl we samen een positieve impact op het milieu behouden.
Een handboek dien je zelf nog aan te kopen (max. 60 euro). Details hierover ontvang je tijdens de eerste les. Als je je handboek aankoopt via onze Student Shop geniet je van de groepskorting.
Extra info
Onze lessen gaan door in een full-hybride lokaal op onze campus. Door onze hybride opstelling kan er gekozen worden tussen een fysieke aanwezigheid op de campus, waar men kan genieten van de interactie en energie van een klassikale omgeving, of een online deelname. Hou er wel rekening mee dat bepaalde activiteiten fysiek plaatsvinden op de campus.
Tijdens de hybride lessen hanteren we volgende richtlijnen:
- Introductielessen en examens zijn altijd fysiek op de campus
- Als je thuis les volgt, zet dan je camera aan uit respect voor de docenten en medecursisten
- Zorg dat je beschikt over een computer met webcam, geluid en internetverbinding