6 september 2022 Bijscholingen en specialisaties

MAAK VAN JOUW OPLEIDING EEN VOLTREFFER MET DEZE TIPS

September is de maand waarin veel mensen starten met een opleiding. Jong en oud, iedereen is in staat om nieuwe dingen te leren. Of je het nu doet vanuit professionele overwegingen, voor het plezier of omdat je nieuwe vaardigheden wil verwerven: met deze tips maak je van jouw opleiding een succes

1) KIES EEN OPLEIDING DIE BIJ JE PAST 

First things first: je opleiding start met het kiezen van een opleiding die bij jou past. Wat doe je graag? Waar liggen je interesses? Welke dingen kun je écht goed en wat minder? Wat wil je bereiken met een opleiding? Probeer een match te vinden tussen jezelf en de opleiding. Zelfreflectie en jezelf informeren zijn daarom belangrijke voorbereidende stappen bij het maken van de juiste keuze. 

2) KEEP THE DREAM ALIVE 

Jezelf blijven ontwikkelen is de beste investering die je kan doen. Vol enthousiasme begin je aan je opleiding. Maar geleidelijk aan, wanneer het ‘nieuwe’ ervan af is, ga je misschien wat slabakken. Dat is menselijk.

Gemotiveerd blijven is de sleutel tot succes. Om gemotiveerd te blijven houd je best een duidelijk doel voor ogen. Dat kan je vrij letterlijk nemen door je ambities ‘visueel’ te maken met een visionboard dat bestaat uit illustraties, foto’s, beelden en andere knipsels die jouw professionele droom weerspiegelen. Hang je kunstwerk in je studieruimte binnen je gezichtsveld, zodat je altijd weet (en ziet) waarom je het allemaal doet. 💪 

3) ZORG VOOR EEN GOEDE PLANNING 

Naast motivatie is een goede planning een andere bepalende factor voor jouw slaagkansen. Zeker als je naast je opleiding nog een job, gezinsleven en/of hobby hebt.

Plannen is meer dan deadlines in je agenda zetten. Om planmatig te werk te gaan, breng je de verschillende cursusactiviteiten die je moet uitvoeren (zoals lessen volgen en opdrachten maken) en de hoeveelheid beschikbare tijd die je hebt in kaart. Daarna kan je al je activiteiten (inclusief je job, vrije tijd, … enzoverder) gelijkmatig verdelen over een tijdlijn. Op die manier breng je een overzichtelijke structuur in je agenda en zorg je ervoor dat de opleiding deel gaat uitmaken van je routine. 

✅ Bonustip 1: raadpleeg MijnSyntra voor o.a. je lessenrooster, studieactiviteiten en examenrooster.

✅ Bonustip 2: voorzie in je planning ook voldoende ruimte voor ontspanning. All work and no play is nooit een goed idee 😊.

4) STEEK JE HANDEN UIT DE MOUWEN 

De opleidingen bij Syntra hebben een praktijkgerichte focus. Dat betekent dat je actief aan de slag gaat met de materie die tijdens de lessen op de campus aan bod komt.

Beperk je echter niet tot de lesuren en blijf ook in het dagelijks leven en/of op de werkvloer oefenen, zodat je je vakdomein sneller onder de knie krijgt. #practicemakesprogress.

✅ Bonustipmaak nota’s tijdens de praktijklessen, zodat je de ‘theorie’ goed absorbeert en het vlot kan omzetten in de praktijk.

5) SCHAKEL EEN HULPLIJN IN 

Iedere cursist verkiest een andere aanpak. Aarzel niet om alle hulpmiddelen en tools in te zetten die jou kunnen helpen. Heb je het soms lastig, zit je met vragen over de modules, weet je soms niet goed hoe je alles moet combineren? Gebruik je privé en professioneel netwerk als vangnet.

Je kan bijvoorbeeld: 

  • afstemmen of afspreken met familie en vrienden wanneer je een oppepper kan gebruiken; 

  • bij je medecursisten terecht, om te sparren over de lessen en om af te toetsen hoe zij hun opleiding aanpakken. Nu we weer vaker fysiek samenkomen op de campus, kunnen we elkaar nog beter ondersteunen.

  • de leerstof bespreken met je docent(en). Want zeg nu zelf: wie kent de leerstof beter dan onze fantastische lesgevers? 

  • beroep doen op onze leercoaches, wanneer je studieproblemen ervaart en/of nood hebt aan extra ondersteuning. 

Hoe dan ook: bij Syntra zetten we alles op alles om van jouw opleiding een voltreffer te maken. 🎯 
We wensen jou véél succes in het nieuwe cursusjaar! 🍀📚 

Deel dit artikel
Terug naar het overzicht