4 december 2023 Duaal leren

Geen duaal leren zonder leerbedrijven

Maar liefst 315 leerlingen startten dit schooljaar een duale opleiding bij Syntra Midden-Vlaanderen. Slechts één dag per week volgen de leerlingen les op de campus. De overige vier dagen leren ze op de werkvloer. Al doende en omringd door vakexperten. Lang leve leerbedrijven!

De onmisbare schakel van duaal leren

“Als leerbedrijf leid je iemand op in je organisatie of onderneming. Je geeft als het ware jouw vakmanschap door aan onze leerlingen en brengt hen de nodige expertise bij. En dat vier dagen per week. Zo vormen leerbedrijven de onmisbare schakel van duaal leren”, aldus Larissa, competentiecoach bij Syntra Midden-Vlaanderen.

Meer dan 100 leerbedrijven

De leerbedrijvenfamilie van Syntra Midden-Vlaanderen bestaat al uit meer dan honderd leerbedrijven. Die zijn actief binnen een uitgebreid scala aan sectoren zoals de gezondheidssector, verkoop, personenverzorging, horeca, bouw… Syntra Midden-Vlaanderen werkt zowel samen met lokale zaken zoals Restaurant ‘t Vijfde Seizoen (Aalter), Garage De Mulder (Zwijndrecht) en Faye Instituut (Oudenaarde) als grotere bedrijven met verschillende vestigingen zoals AD Delhaize en JBC. “Eigenlijk kan elk bedrijf een leerbedrijf worden en staan we altijd open voor nieuwe bedrijven”, vat Larissa samen.

Competentiecoaches, de lijm tussen leerling en leerbedrijf

De leerbedrijven staan er uiteraard niet alleen voor. De competentiecoaches van Syntra bieden hen ondersteuning gedurende de volledige opleiding. “Wij zijn de lijm tussen leerling, werkplek en campus”, verduidelijkt Larissa. “Wij gaan langs bij de leerbedrijven om hen te helpen met de administratie en zij kunnen altijd bij ons terecht voor vragen en klachten. Vanuit Syntra Midden-Vlaanderen vinden wij het belangrijk om een nauw contact te onderhouden met onze leerbedrijven.”

Een alternatieve vorm van rekruteren

Als leerbedrijf geef je je passie en vakkennis door aan leergierige jongeren. Zij absorberen wat je doet en doen het vervolgens zelf. Een volgende generatie vaklieden is verzekerd. Dankzij jou.

“Het leerbedrijf baseert zich op het opleidingsplan van Syntra, maar tegelijkertijd kan het zijn eigen klemtonen leggen. Op die manier kan je werkplekleren zien als een alternatieve vorm van rekruteren“, legt Larissa uit. “De leerjongere is al vertrouwd met jouw bedrijf en de competenties die daar belangrijk zijn. Veel van onze leerlingen gaan dan ook achteraf aan de slag in het leerbedrijf als volwaardige medewerker. Zowel een win voor het leerbedrijf als voor de leerjongere dus.”

Inge van EQ Invest is trotse mentor van Silke

Elk leerbedrijf duidt een mentor aan voor de duale leerling. Die onderhoudt het contact met Syntra Midden-Vlaanderen en is het eerste aanspreekpunt voor de leerling. Inge Balliauw van leerbedrijf EQ Invest is trotse mentor van Silke.

“Wij zijn gestart als leerbedrijf om aan jonge mensen onze liefde voor paarden door te geven. En dat lijkt goed te lukken. Silke is heel gemotiveerd en onze samenwerking gaat super. Ook het contact met Syntra Midden-Vlaanderen verloopt vlot. EQ Invest doet al twee jaar dienst als leerbedrijf voor duale leerlingen in hippische opleidingen. En we gaan dat in de toekomst zeker blijven doen. Eigenlijk zou elk bedrijf leerbedrijf moeten zijn. De leerlingen zijn heel verantwoordelijk en enthousiast. Als bedrijf kan je echt op hen rekenen.”

word jij ook lid van onze leerbedrijvenfamilie?

Leerbedrijf zijn, het klinkt fantastisch, niet? Je werkt samen met gemotiveerde jeugd, geeft jouw vakkennis door aan de volgende generatie en leidt misschien wel jouw toekomstige medewerker op. Neem contact met ons op en wij verwelkomen jou met veel plezier in onze leerbedrijvenfamilie!

Deel dit artikel
Terug naar het overzicht