Terug naar home
MijnSyntra
Voeding

Ambachtelijke ijsbereider

Droom je ervan om jouw eigen ijs te bereiden op een ambachtelijke manier? Kan je niet wachten om te experimenteren met verschillende smaken en kleuren? In deze opleiding leer je de kneepjes van het vak om met je liefde voor ijs op een professionele manier aan de slag te gaan. Je leert met de juiste grondstoffen kwalitatief ijs maken en zal ontdekken hoe je ijs onder andere kan gebruiken om de lekkerste ijstaarten en ijspralines te creëren.

 

 

Info

Sint-Niklaas

Beginner icon

Beginner

Prijs vanaf 499,00 (incl. BTW)

Kies een opleidingsformule en bekijk alle details:

Waar en wanneer?

Locatie Tijdstip les Startdatum

Prijs

Locatie

Sint-Niklaas

Tijdstip les

avond

Startdatum

12/09/2022

Prijs

€499,00

Lessenrooster Nu inschrijven

Programma

De avondopleiding duurt 1 jaar, met gemiddeld twee avonden les per week.  

Module basis ijsbereidingen (36 uur)

  • Het beroep ijsbereider (situering, sector -en beroepsorganisaties, tendensen en trends, duurzaamheid,…)
  • Uitrusting van de ijsbereider (kledij en PBM’s, kleine -en grote materialen, innovaties,…)
  • Product en grondstoffen-kennis 

Product- en grondstoffen-kennis

  •         Producten die een ijsbereider produceert
  •         Grondstoffen en ingrediënten
  •         De ecologische voetafdruk verkleinen
  •         Aroma’s
  •         Additieven en halffabricaten
  •         Likeuren en alcohol
  •         Allergenen
  •         Bewaren en etiketteren

Basis ijsbereidingen

  •         Geturbineerde ijssoorten
  •         Sorbets
  •         Fruitmixen en purees verwerken in ijs
  •         Basis afwerking en garnering

  

Bewaren en verpakken

  •         In functie van het product
  •         In functie van duurzaamheid
  •         Creatief verpakken
  •         Bewaar- en verwerkingstemperatuur

 

Module basis hygiëne en veiligheid (25u incl. e-content en examen)

  • HACCP
  • Brandveiligheid (incl. praktijkoefeningen)
  • EHBO (incl. praktijkoefeningen)
  • Onderhoud en reiniging
  • bacterie -en temperatuurbeheersing

 

Module ijsspecialiteiten en taarten (44u)
        

  • Beslagen, degen en bodems
  • Koekjes
  • vullingen en crèmes
  • amandelwerk
  • suikerwerk
  • ijsnougat
  • slagroom en meringue
  • (eenpersoons) ijstaarten
  • afwerkingen
  • ijspralines
  • consumptieijs (ijs op stokje, candybars,…)
  • ijsdranken 
  • ijssoufflés

 

Eindproef praktijk ijsbereider (4u) 

  • Praktijkexamen waar de cursist ijsproducten die aan bod zijn gekomen in het traject bereidt in de voorop aangegeven tijd (4u) en kan aantonen dat hij/zij alle technieken beheerst. Tevens maakt hij ook een kostprijsberekening van de gepresenteerde ijsproducten.
  • De cursist bereidt:

    •         1 stuk consumptieijs
    •         1 éénpersoons ijstaart

     

 

Optioneel (geen bijkomende kosten):

  • Start me up: succesvol ondernemen – algemene moderne bedrijfsvoering (24u)
  • De ijsbereider als ondernemer – toegepaste bedrijfsvoering (32u)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voor wie

Mensen die zich willen verdiepen in de wondere wereld van de ijsbereidingen. Geen voorkennis vereist.

De opleiding is nodig voor wie dit beroep op kwaliteitsvolle wijze wil uitoefenen. Deze opleiding is ook een aanrader voor personen die reeds beschikken over het diploma van brood- en banketbakker, ambachtelijk chocoladebewerker, kok,…

Over het beroep

Een ijsbereider verwerkt grondstoffen tot ijs, sorbet en ijstaarten. Hij maakt suikerwerk en beslagen voor banketproducten. Hij verwerkt dit suikerwerk en deze beslagen, marsepein en chocolade in functie van ijsproducten. 

Na deze opleiding

Materiaal en extra kosten

De uniforme outfit voor cursisten bestaat uit een witte bakkersvest, een zwarte broek, 1 witte voorbinder en een paar witte afwasbare schoenen met stalen neus.
De outfit kan besteld worden tegen een zeer scherpe prijs bij een leverancier die in een van de eerste lessen ter plaatse komt.
De totale prijs bedraagt ongeveer € 150 en wordt rechtstreeks aan de leverancier betaald.

Er wordt ook een pakket klein materiaal aangeboden:

Pallet recht 30cm, Klopper inox 35cm, Pralineervork, Set spuitjes nylon glad, Set spuitjes nylon getand, Spatel kunststof 40cm. Totale kostprijs: ong. €70,00

Tijdens de praktijklessen wordt ook een hoofddeksel gedragen. Dit is een wegwerpmutsje dat door Syntra Midden-Vlaanderen gratis ter beschikking wordt gesteld.

 

Examens, getuigschrift / diploma en vrijstellingen

Je behaalt een getuigschrift ijsbereider indien je slaagt voor permanente evaluatie en je eindproef.

Wie slaagt voor de examens en de eindproef, ontvangt een getuigschrift. Als je daarnaast ook voor de cursus ondernemerschap slaagt, behaal je een diploma in plaats van een getuigschrift. Getuigschriften en diploma's zijn officieel erkend door het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen. 

Erkenningen

Alimento logo | Alimento

Of je nu kiest voor een cursus chocolaterie, bakkerij, patisserie of roomijs, Alimento biedt een korting op je inschrijving: van € 65 voor een halve dag tot € 130 voor een hele dag.

Voor wie?

Alle Belgische bakkers, patissiers of chocolatiers die onder Paritair Comité 118 of 220 vallen en minder dan 100 werknemers hebben. Deze korting geldt ook voor de manager indien hij/zij deelneemt samen met de werknemer(s). Hetzelfde geldt voor leerkrachten technisch onderwijs die bakkerij-, patisserie- of chocolaterievakken geven.

Wanneer ontvang je deze korting?

Je betaalt eerst het volledige bedrag aan SYNTRA Midden-Vlaanderen. Wanneer de cursus afgelopen is, brengen wij Alimento op de hoogte van je aanwezigheid. Zij zullen (een deel van de) totaalprijs terugbetalen.

 

Welke stappen moet ik nemen?

Neem contact op met Alimento om zeker te zijn dat je in aanmerking komt. Bezorg na inschrijving je RSZ-nummer en je paritair comité aan je SYNTRA trajectbegeleider. Wij doen de rest!

 

 

Info

Sint-Niklaas

Beginner icon

Beginner

Prijs vanaf 499,00 (incl. BTW)

Partners

Heb je een vraag over deze opleiding?

Stel een vraag

Deze opleidingen vind je misschien ook interessant:

Bekijk meer opleidingen

Aalst, Sint-Niklaas

education type icon

Avondopleiding, Werkplekleren, Duaal leren

Beginner icon

Beginner

Sint-Niklaas

education type icon

Bijscholingen en specialisaties

Beginner icon

Beginner

education type icon

Bijscholingen en specialisaties

Beginner icon

Beginner

Gent

education type icon

Werkplekleren

Beginner icon

Beginner

Sint-Niklaas

education type icon

Avondopleiding

Beginner icon

Beginner

education type icon

Bijscholingen en specialisaties

Gevorderd icon

Gevorderd

education type icon

Bijscholingen en specialisaties

Beginner icon

Beginner

Sint-Niklaas

education type icon

Bijscholingen en specialisaties

Gevorderd icon

Gevorderd

Stef_pikaflor_card
Steffen maakte de sprong van hobbybrouwer naar microbrouwer

Steffen maakte de sprong van hobbybrouwer naar microbrouwer

Ondernemen

Blog
Den-eeuwigen-beenhouwer-1
Duurzame productie, van boer tot bord

Duurzame productie, van boer tot bord

Ondernemen

Blog
AB9E0C30-0A80-44D7-8FD1-48DB9F1DCE86
Ontmoet Elise Nys, creatieve cateraar

Ontmoet Elise Nys, creatieve cateraar

Een nieuw (bij)beroep

Blog
brand element