Data & software development
Opleiding Cybersecurity analist
Wat doet een cyber security analist?
De bedrijfswereld staat voor nieuwe uitdagingen op het gebied van computerbeveiliging: een nieuw wettelijk kader, uitdagingen binnen de digitale economie en cybercrime. Cybersecurity is voor veel bedrijven een belangrijke kopzorg. Databeveiliging is daarbij niet meer genoeg. Organisaties en bedrijven moeten proactief bestand zijn tegen cybercriminelen die continu de grenzen verleggen en nieuwe ingangen. Bedrijven zijn daarom op zoek naar gekwalificeerde cyber security specialisten.
Als cyber security analist ben je verantwoordelijk voor het beschermen van organisaties tegen digitale bedreigingen en het waarborgen van de beveiliging van gegevens en IT-systemen. Als cybersecurity expert monitor je netwerken en systemen, en identificeer je verdachte activiteiten. Als analist voer je ook kwetsbaarheid beoordelingen uit om zwakke punten te identificeren. Daarnaast implementeer je een beveiligingsbeleid en -procedures. Kortom, als cybersecurity professional speel je een cruciale rol bij het waarborgen van de digitale beveiliging van organisaties in een steeds veranderend landschap van cyberdreigingen.
Wat leer je in de cybersecurity opleiding?
De cybersecurity opleiding is een intensief jaartraject met een combinatie van theorie- en praktijkgerichte oefeningen. In de opleiding leer je alles rond thema’s als security monitoring, incident response, security awareness en security configuratie. Als cyber security analist is samenwerking met diverse stakeholders essentieel. Daarom leg je tijdens de opleiding ook de nadruk op het ontwikkelen van je soft skills.’
Blijf je graag op de hoogte van een nieuwe startdatum?
Laat dan hier je gegevens na.
Programma
De avondopleiding duurt 1 jaar, met gemiddeld 1 avond les per week. Een deel van de opleiding kan via digitaal afstandsonderwijs worden ingericht.
CYBER SECURITY ANALIST:
Threat 52u
- Variabelen
- Gebruik van tools
- Gegevenscorrelatie en –analyse
- Point-in-time data-analyze
- Netwerksegmentatie
Vulnerability management 20u
- Identificatie van vereisten
- Bepalen van scanfrequentie
- Rapporten genereren
- Data output
- Rapporten analyseren van een kwetsbaarheidsscan
Software & systems security 20u
- Beveiligingsoplossingen voor infrastructuurbeheer
- Software assurance
- Hardware Beveiliging
Compliance & assessment 20u
- Gegevens Privacy
- Toepassen beveiligingsconcepten
- Kaders, beleid , procedures en controles
Security operations & monitoring 20u
- Beveiliging monitoringsactiviteiten
- Configuratiewijzigingen implementeren
- Proactive cyber threat hunting
- Automatisering concepten en - technologieën
Incident response 20u
- Incidentresponsproces
- Toepassen procedures
- Analyse potentiële indicatoren bij incidenten
- Gebruik digitale forensische technieken
Eindproef
Voor wie
Je bent/wordt minstens 18 jaar in de loop van het kalenderjaar waarin de opleiding start.
Deze opleiding richt zich tot iedereen die geïnteresseerd is om een professionele carrière in databeveiliging uit te bouwen. Voorkennis is niet vereist. Een solide basis Engels en logisch redeneren zijn wel noodzakelijk. Je kan zelfstandig werken en studeren, maar neemt ook samenwerken zeer serieus. Je staat open voor feedback en bent oplossingsgericht.
Bij de start van de opleiding kan gepeild worden naar motivatie en competenties nodig om je opleidingstraject succesvol af te ronden. In principe kan iedereen instappen, maar cursisten met hogere kans om hun traject succesvol af te ronden omwille van voorkennis netwerkbeheerder, aantoonbaar via kwalificatiebewijs en/of relevante werkervaring, ontvangen voorrang bij inschrijving.
Om je te vervolmaken tot cybersecurity specialist volg je best zowel het programma cybersecurity engineer als cybersecurity analist, bij voorkeur in deze volgorde. Je staat dubbel zo sterk op de arbeidsmarkt.
Specifieke toelatingsvoorwaarden
1. De cursist kan een diploma of kwalificatiebewijs van netwerkbeheer voorleggen.
OF
2. De cursist kan aantoonbare relevante werkervaring voorleggen. Via een screeningsgesprek zal er dan gepeild worden naar motivatie, houding, kennis, competenties en ervaring in functie van het vergroten van succesvolle uitstroom naar de ondernemerspraktijk.
Wenst u hierover meer informatie, neem dan contact op met kelly.miel@syntra-mvl.be
Examens, getuigschrift / diploma en vrijstellingen
Wie slaagt voor alle modules ontvangt een getuigschrift. Combineer deze opleiding met Start Me Up en maak van je getuigschrift een diploma. Getuigschriften en diploma's zijn officieel erkend door het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen.
Droom je van een toekomst als ondernemer of wil je je vaardigheden als ondernemende werknemer bijschaven? In ons ondernemersprogramma ondersteunen ervaren beroepsexperten én onze eigen gecertificeerde ondernemerscoach jou in het concretiseren van jouw professionele dromen.
- Praktische toepassingen en haalbaarheidsstudie
- Flexibel leerpad via een mix van leervormen
- In groep leren en individuele coaching
Maak je keuze uit een van onze verschillende opleidingsformules om het traject te kiezen dat het best bij jouw situatie past.
Wanneer je denkt in aanmerking te komen voor vrijstellingen bezorg je ons tijdig het ingevulde vrijstellingsformulier met de nodige bewijsstukken. Neem contact met ons op voor verdere informatie.
Materiaal en extra kosten
Deze opleiding wordt BYOD of 'Bring your own device' ingericht. Om de opleiding te volgen heb je een eigen computer nodig. Dat mag zowel MAC als PC met een recente configuratie zijn. Niet zelden werk je ook thuis verder aan een opdracht.
Je toestel dient daarnaast te beschikken over:
- CPU met hardwareversnelling i.f.v. (geneste) virtualisatie
- 512GB schijfruimte en 32GB RAM geheugen
- Dual boot of single boot met debian12
Onze organisatie streeft naar een duurzame en milieuvriendelijke manier van werken. Om die reden bieden wij al onze cursussen en lesmateriaal (instructievideo’s, oefeningen, …) digitaal aan op ons leerplatform. Wil je toch graag jouw cursussen afdrukken? Dan sta je zelf in voor het drukken en de bijhorende kost.
Erkenningen
Sinds kort kan je als kleine of middelgrote ondernemingen voor beperkte cybersecuritytrajecten een hoger steunpercentage KMO-portefeuille ontvangen. Contacteer VLAIO via het e-loket voor ondernemers om hier meer informatie over te ontvangen.