Verzekeringen
Opleiding Verzekeringstussenpersoon
Wat doet een verzekeringstussenpersoon?
Als verzekeringstussenpersoon help je bij het zoeken naar een verzekering die past bij de behoeften van jouw klant. Je beantwoordt vragen over verzekeringen, geeft advies over de verschillende mogelijkheden en je zorgt ervoor dat de klant de juiste dekking kiest. Als tussenpersoon sta je niet alleen in voor het afsluiten van de verzekering , maar je helpt ook wanneer de klant schade heeft en beheert de polis. Je bent dus de belangrijkste persoon tussen de verzekeringsmaatschappij en de klant.
Wat leer je in de opleiding verzekeringstussenpersoon?
Deze opleiding maakt je wegwijs in de diverse takken van de verzekeringswereld en bereidt jou voor op alle examenmodules waarvoor je als ‘Verantwoordelijke voor Distributie (VVD)’ je kennis dient te bewijzen. Onze ervaren docenten bezorgen jou de nodige kennis, door middel van praktische oefeningen, over de verschillende verzekeringsproducten, wet- en regelgeving en maken van jou een echte professional.
SYNTRA Midden-Vlaanderen is een door Certassur erkend examencentrum. De 9 examens ‘Verzekeringsdistributie IDD: M1-M2-M3-M4’ die je bij ons aflegt, zijn meteen jouw toegangspoort tot de sector.
Een verzekeringstussenpersoon is elke rechtspersoon of elke natuurlijke persoon werkzaam als zelfstandige in de zin van de sociale wetgeving die geen verzekerings- of herverzekeringsonderneming en geen nevenverzekeringstussenpersoon is, en die, tegen vergoeding, toegang heeft tot het verzekeringsdistributiebedrijf of het verzekeringsdistributiebedrijf uitoefent. Er zijn vijf categorieën in het register van de verzekerings- en nevenverzekeringstussenpersonen in het Belgisch recht, nl. makelaars, (verbonden) agenten, subagenten, nevenverzekeringstussenpersonen en gevolmachtigde onderschrijvers. Deze categorieën zijn niet cumuleerbaar, d.w.z. dat een verzekerings- en nevenverzekeringstussenpersoon slechts in één categorie kan ingeschreven worden. Dit belet de verzekerings- en nevenverzekeringstussenpersoon echter niet om daarnaast ook inschrijvingen onder andere statuten te bekomen, b.v. als bemiddelaar in consumentenkrediet, als tussenpersoon in bank- en beleggingsdiensten of als bemiddelaar in hypothecair krediet.
Deze opleiding maakt je wegwijs in de diverse takken van de verzekeringswereld en bereid jou voor op alle examenmodules waarvoor je als ‘Verantwoordelijke voor Distributie (VVD)’ je kennis dient te bewijzen. SYNTRA Midden-Vlaanderen is een door Certassur erkend examencentrum. De 9 examens ‘Verzekeringsdistributie IDD: M1-M2-M3-M4’ die je bij ons aflegt, zijn meteen jouw toegangspoort tot de sector.
Blijf je graag op de hoogte van een nieuwe startdatum?
Laat dan hier je gegevens na.
Programma
De avondopleiding duurt 1 jaar met gemiddeld 1 à 2 avonden les per week.
Algemene module (36u)
- Verzekeringsmarkt en regelgeving op het verzekeringscontract
- Diverse wetgeving
Module niet-levensverzekering (72 u) - gekoppeld aan examens voor takken hieronder opgesomd
- Aansprakelijkheidsverzekering en rechtsbijstand (takken 13 en 17)
- Motorrijtuigenverzekeringen en verzekering hulpverlener (takken 1a, 3,10 en 18)
- Zaakverzekering (takken 8,9,14,15 en 16)
- Persoonsverzekeringen andere dan levensverzekeringen (takken 1a,1b en 2)
Module levensverzekeringen) (32 u) - gekoppeld aan examens voor takken 21,23 en 26
- Toepasselijke wetgeving en financiële bekwaamheid
- Witwaswetgeving, verzekeringsmarkt, pensioenstelsel en gedragsregels
Module levensverzekeringen met beleggingscomponent (8u) - gekoppeld aan examen voor takken 21, 23 en 26
In totaal moeten er 9 deelexamens worden afgelegd.
Voor wie
Deze opleiding richt zich op iedereen die het beroep van verzekeringstussenpersoon wil uitvoeren. Of in de verzekeringssector wil stappen en een grondige opleiding nodig heeft als voorbereiding op de verplichte examen. Of personen die als bediende werken in een verzekeringskantoor en graag wat meer achtergrond wensen.
Toelatingsvoorwaarden
Alle tussenpersonen (makelaars, agenten en subagenten) en hun verantwoordelijken voor de distributie dienen houder te zijn van een diploma hoger secundair onderwijs (diploma A.S.O., T.S.O., K.S.O. of het diploma 7de kwalificatiejaar B.S.O.). Dit blijkt uit de artikelen 259 en 270, § 4, lid 1, 1° en 2° van de wet van 4 april 2014 betreffende de verzekeringen.
Examens, getuigschrift / diploma en vrijstellingen
Wie slaagt voor de examens en de eindproef, ontvangt een getuigschrift. Als je daarnaast ook voor de cursus ondernemerschap slaagt, behaal je een diploma in plaats van een getuigschrift. Getuigschriften en diploma's zijn officieel erkend door het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen.
Materiaal en extra kosten
Onze organisatie streeft naar een duurzame en milieuvriendelijke manier van werken. Om die reden bieden wij al onze cursussen en lesmateriaal (instructievideo’s, oefeningen, …) digitaal aan op ons leerplatform. Wil je toch graag jouw cursussen afdrukken? Dan sta je zelf in voor het drukken en de bijhorende kost.
Extra info
Het inschrijvingsgeld omvat het recht op bijwonen van de lessen en één deelname aan elk van de 9 examens. Eventuele herkansingen worden apart aangerekend.