
Zorg
Opleiding Voltijdse dagopleiding gezondheidscoach
We leiden je op tot een praktijkgerichte, zelfstandig werkende gezondheidscoach met een duidelijke visie op gezondheid en een brede waaier aan coachtechnieken. Als gezondheidscoach benader je de mens vanuit een integrale visie waarbij lichaam, geest en omgeving als één geheel interageren. Systematisch en doelgericht begeleid je het veranderingsproces van de klant om zo een permanente gedragsverandering op vlak van gezondheid teweeg te brengen. Je baseert je daarbij op wetenschappelijk onderbouwde en gefundeerde theorieën en filosofieën.
Kies een opleidingsformule en bekijk alle details:
Programma
De voltijdse dagopleiding duurt 1 jaar, met gemiddeld 4 tot 5 dagen les per week.
Programma:
De Mens:
- het profiel van de gezondheidscoach: 28u - 7 lessen
- anatomie en fysiologie: 60u -15 lessen: inzicht verwerven in de bouw/functies van het menselijk lichaam, de regelsystemen van het organisme
- pathologie: 40u - 10 lessen : inzicht verwerven in de reële interacties van stress in de brede betekenis van fysisch psychisch, sociaal en ecologisch
- psychologie- 40u -10 lessen: aandacht voor de verschillende psychologische denkkaders, gedragsmodellen, inzicht en begrip voor de beleving achter het gedrag van een persoon, maatschappelijke context
- psychopathologie: 20u -5 lessen:aandacht voor stemmings-, angst-, persoonlijkheids-, eetstoornissen + symptomen herkennen
Gezondheidscoach 1:
- basiscompetenties communiceren: 11u- 3 lessen + 8u e-learning
- communiceren in de hulpverlening en begeleiding: 28u - 7 lessen: Gesprekstechnieken beheersen en gesprekken kunnen leiden. Cursisten hebben inzicht in hun eigen gedrag en attitude dankzij de aangereikte vaardigheden
- beweging en gezondheid: 28u -7 lessen: begrijpen dat beweging en sport een positieve bijdrage levert aan gezondheid en wel-zijn, de energiebalans in evenwicht houden
- welzijn en gezondheid: 48u- 12 lessen: wat is de verhouding tussen fysieke gezondheid, mentaal welbevinden. Wat is gezondheid en waarom verschilt dit van persoon tot persoon
- voeding en gezondheid: 16u- 4 lessen + 16u e- learning:rol van voeding bij het fysiek en mentaal welbevinden.
- energetische stromingen: 16u - 4 lessen: inzicht verwerven in begrippen die voorkomen uit de energetische stromingen zoals QI, energie, chakra. Het uitgangspunt is het verschil en de complementariteit van Oosterse en Westerse wereldbeelden.
gezondheidscoach 2:
- basiscompetenties coachen: 12u- 3 lessen
- individueel coachen 1- op -1: 52u - 13 lessen
- coachen van groepen: 36u - 9 lessen
- lichaamswerk: 16u - 4 lessen: Er wordt aangeleerd hoe bewust te worden het eigen lichaam en hoe anderen te helpen om hun lichaamsbewustzijn te ervaren. De cursist leert vanuit dit bewustzijn zijn eigen lichaam te voelen, te situeren in de ruimte. Lichaamswerk maakt bewust van lichaamssignalen en de daarbij horende gevoelens of emoties.
- toegepaste coachingstechnieken supervisie en intervisie: 40u - 10 lessen
- eindwerkbegeleiding: 12u -3 lessen
Eindproef
Voor wie
Deze opleiding richt zich tot iedereen die vanuit een professionele context en met een sterk persoonlijk engagement de medemens wil begeleiden in een doelgericht veranderingsproces. Je moet een ruime interesse hebben voor gezondheid en complementaire zorgverlening, een sterke motivatie uitstralen en een groot verantwoordelijkheidsgevoel aan de dag kunnen leggen om correct en diepgaand met mensen te werken. Je moet sociaal zijn, ruimdenkend en interesse hebben voor wetenschappelijke en bewezen theorieën en overtuigingen.
Ben je 18 jaar of word je 18 in het kalenderjaar dat de opleiding start? Je wil meer weten en begrijpen over het menselijk lichaam in al zijn aspecten? Je ambieert een job in het domein van complementaire gezondheidszorg en hulpverlening?
Dan is deze opleiding beslist wat je nodig hebt!
Specifieke toelatingsvoorwaarden
- Je bent/wordt 18 in de loop van het kalenderjaar waarin de opleiding start.
- Geen voorkennis vereist.
- Er is wel een klassikaal intakegesprek voorzien waarbij we polsen naar jouw motivatie om deze opleiding te volgen.
Examens, getuigschrift / diploma en vrijstellingen
Examens
Tijdens het jaar wordt je kennis geëvalueerd met theoretische en praktische examens. Deze evaluaties geven een zicht op je verworven competenties. Hou er rekening mee dat de examens verplicht in het Nederlands worden afgelegd. Op het einde van je opleiding wordt er een groot eindexamen afgenomen door de docent waarbij al je praktijkkennis van gezondheidscoach wordt getoetst in afwezigheid van een jurylid.
Ontvang ik een getuigschrift of een diploma?
Wie slaagt voor alle modules en de eindproef ontvangt een getuigschrift.
Combineer deze opleiding met Start Me Up en maak van je getuigschrift een diploma.
Getuigschriften en diploma's zijn officieel erkend door het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen.
Droom je van een toekomst als ondernemer of wil je je vaardigheden als ondernemende werknemer bijschaven? In ons ondernemersprogramma ondersteunen ervaren beroepsexperten én onze eigen gecertificeerde ondernemerscoach jou in het concretiseren van jouw professionele dromen.
- Praktische toepassingen en haalbaarheidsstudie
- Flexibel leerpad via een mix van leervormen
- In groep leren en individuele coaching
Maak je keuze uit een van onze verschillende opleidingsformules om het traject te kiezen dat het best bij jouw situatie past.
Vrijstellingen
Wanneer je denkt in aanmerking te komen voor vrijstellingen bezorg je ons tijdig het ingevulde vrijstellingsformulier met de nodige bewijsstukken. Neem contact met ons op voor verdere informatie.
Vrijstellingen kunnen aangevraagd worden op basis van Syntra puntenattesten of credits behaald in onderwijsvrijstellingen voor vakken/modules met dezelfde of ruimere leerinhouden.
Indien je niet over één de juiste kwalificaties beschikt om rechtstreeks te worden vrijgesteld kan je wel op basis van andere diploma's deelnemen aan een vrijstellingsproef.
Over het beroep
Wat na de opleiding?
Met het diploma van Gezondheidscoach op zak kan je verschillende richtingen uit:
- Als zelfstandige in hoofd- of bijberoep vestigen als gezondheidscoach.
- In een groepspraktijk werken met kinesisten, diëtisten en andere gezondheidswerkers
- Workshops aanbieden aan bedrijven en organisaties
- Na wat extra beroepservaring en bijscholing les geven in scholen en opleidingscentra om je kennis en kunde te delen.
- In dienstverband aan de slag gaan bij ziekteverzekeringsmaatschappijen en mutualiteiten.
- Verder bijkomende opleidingen volgen zoals voetreflexologie, aromatherapie en massage om je dienstverlening uit te breiden.
Materiaal en extra kosten
Bovenop het inschrijvingsgeld komt de aankoop van een online tool ' het keuzekompas' ( =/- 70 euro)