Coaching & consultancy
Opleiding Facility manager
Wat doet een facility manager?
Als facility manager ben je verantwoordelijk voor het beheer en de coördinatie van fysieke ruimtes en faciliteiten van een organisatie om ervoor te zorgen dat ze efficiënt, veilig, kosteneffectief en functioneel worden gebruikt. Als facility manager of facilitair manager regel je, simpel gezegd, het huishouden van een bedrijf. Je zorgt dat elk personeelslid alle diensten en middelen (faciliteiten) tot zijn beschikking heeft om zijn werk goed te kunnen doen. Zo regel je perfecte catering, beveiliging en schoonmaak, maar uiteraard stopt het daar niet bij. Als facilitair manager sta je in voor de kostenbesparing in een organisatie en denk je mee over hoe de facilitaire organisatie kan bijdragen aan het bedrijfsresultaat.
Wat leer je in de facility management opleiding?
We benaderen facility management vanuit verschillende invalshoeken, het vakgebied facility management, gebouwgebonden diensten en persoonsgebonden diensten. Na het volgen van de opleiding kan je werken binnen het vakgebied van facility management en inspelen op trends, organisatorische vraagstukken oplossen, kostenbesparend werken en zorgen voor een efficiëntere organisatie.
Programma
De avondopleiding duurt 1 jaar, met gemiddeld één avond les per week.
Facility management (48 u)
- Introductie
- Organisatie van facilitaire diensten
- Financieel beheer en budgettering / Aankoopmanagement
- Property management
- Documentenbeheer
- FMIS
- Onderhandelingstechnieken
Gebouwgebonden diensten (48 u)
- Algemene technieken
- Beveiliging
- Energiebeheer
- ICT-kabelbeheer
- Gebouwbeheer
- Onderhoud
- Verzekeringen
Persoonsgebonden diensten (24 u)
- Verhuismanagement
- Wagenparkbeheer
- Catering
- Schoonmaakbeheer
- Afvalbeheer
Eindproef Facility manager (1 u)
Uitwerken, presenteren en verdedigen van een business case.
In functie van bepaalde lesinhouden kan geopteerd worden om gastsprekers uit te nodigen of een bedrijfsbezoek te organiseren. Deze bezoeken zullen in overleg afgestemd worden en staan momenteel nog niet concreet ingepland.
Voor wie
Je bent/wordt minstens 18 jaar in de loop van het kalenderjaar waarin de opleiding start.
De opleiding richt zich op iedereen die binnen een bedrijf of organisatie een rol als facility manager wil opnemen of hier reeds mee bezig is maar een aantal basisinzichten wil uitbouwen. De facility manager van vandaag is niet langer een uitvoeringsgerichte doener maar meer en meer een strategische denker en planner die op directieniveau een belangrijke bijdrage levert aan complexe organisatievraagstukken.
Specifieke toelatingsvoorwaarden
Diploma hoger secundair onderwijs (minimaal)
OF
Bewijs minimale ervaring van 3 jaar in facility management
Examens, getuigschrift / diploma en vrijstellingen
Wie slaagt voor alle modules ontvangt een getuigschrift. Combineer deze opleiding met Start Me Up en maak van je getuigschrift een diploma. Getuigschriften en diploma's zijn officieel erkend door het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen.
Droom je van een toekomst als ondernemer of wil je je vaardigheden als ondernemende werknemer bijschaven? In ons ondernemersprogramma ondersteunen ervaren beroepsexperten én onze eigen gecertificeerde ondernemerscoach jou in het concretiseren van jouw professionele dromen.
- Praktische toepassingen en haalbaarheidsstudie
- Flexibel leerpad via een mix van leervormen
- In groep leren en individuele coaching
Maak je keuze uit een van onze verschillende opleidingsformules om het traject te kiezen dat het best bij jouw situatie past.
Wanneer je denkt in aanmerking te komen voor vrijstellingen bezorg je ons tijdig het ingevulde vrijstellingsformulier met de nodige bewijsstukken. Neem contact met ons op voor verdere informatie.
Materiaal en extra kosten
Onze organisatie streeft naar een duurzame en milieuvriendelijke manier van werken. Om die reden bieden wij al onze cursussen en lesmateriaal (instructievideo’s, oefeningen, …) digitaal aan op ons leerplatform. Wil je toch graag jouw cursussen afdrukken? Dan sta je zelf in voor het drukken en de bijhorende kost.