Terug naar home
MijnSyntra
Voeding

Opleiding Medewerker bakkerij

Leer eenvoudige brood- en banketproducten maken tijdens een intensief traject van 3 maand. Je leert meerdere soorten brood en diverse taarten en gebak maken terwijl je rekening houdt met de hygiënevoorschriften. Via de praktijklessen in de campus krijg je het vak al doende in de vingers. Ook doe je werkervaring op bij een bakker die je helemaal klaarstoomt voor het beroep.

Info

Sint-Niklaas

Beginner icon

Beginner

Prijs vanaf 625,00 (incl. BTW)

Kies een opleidingsformule en bekijk alle details:

Waar en wanneer?

Klassikale lessen

Locatie Startdatum Tijdstip les Prijs Erkenningen

Locatie

Sint-Niklaas

Startdatum

28/09/2023

Lessenrooster

Tijdstip les

overdag

Prijs

€625,00

Erkenningen

VDAB

Nu inschrijven

Programma

De opleiding VDO medewerker bakkerij loopt over 3 maanden met onderstaande modules:

  • basismodule brood- en banketbakker (68u)
  • werkplekleren (180u)
  • coaching werkplekleren (3u)

 

Hieronder de inhouden van de basismodule (=campusleren):

 

Inleiding – persoonlijke uitrusting

Structuur opleiding/uitrusting cursist

 

Materiaal – hygiëne en veiligheid – productkennis

Kennis van materialen

Richtlijnen betreffende hygiëne en veiligheid

Product- en grondstoffenkennis

 

Gistdegen

Brooddegen

Harde luxe

Zachte luxe

Gerezen bladerdeeg

Bladerdeeg

Zanddeeg

Kookdegen

 

Beslagen, vullingen en crèmes

Biscuitbeslagen

Biscuittaart

crème au beurre

banket-bakkerscrème

chocolade- en rouladebiscuit

Cakebeslagen

bavaroise met biscuit en mousses

 

Basis afwerking en garneringen

Maskeren

Abricoteren

glaceren met suikerfondant

fondant chocolade en eiwitglazuur

suikersiroop

 

Moduleproef

Zie examens en getuigschriften

 

Leren en werken

Tijdens deze opleiding staat leren op de werkvloer centraal. Concreet betekent dit dat je elke week gemiddeld 3 dagen bij een leerbedrijf aan de slag gaat. Daar word je getraind door een mentor, een ervaren kracht in het bedrijf. De overige tijd krijg je les van ervaren docenten op een Syntra-campus voor de nodige beroepskennis.

Je neemt zelf contact op met een leerbedrijf naar keuze. Weet je niet waar te starten? Dan zoeken we graag mee naar een leuk leerbedrijf in je buurt.

Voor wie

Deze opleiding is geschikt voor wie op zoek is naar een korte, maar intensieve opleiding.

Indien je hierrond meer informatie wenst klik dan door naar volgende pagina en naar de video (“leren en werken bij Syntra – infosessie”) waar je een korte introductie krijgt over hoe een opleiding met werkplekleren er voor jou kan uitzien : https://syntra-mvl.be/nl/werkplekleren

Na inschrijving zal je net voor de start van de opleiding nog een mail ontvangen met uitnodiging voor een workshop in september waar je kan kennismaken met onze competentiecoaches.

Materiaal en extra kosten

Iedereen die actief is in de voedingssector, moet de hygiënevoorschriften naleven. In praktijklessen draagt iedereen aangepaste beroepskledij.

Informatie i.v.m. verplichte kledij cursisten bakker-banketbakker
De uniforme outfit voor cursisten bestaat uit een witte bakkersvest (met logo SMVL), een zwarte broek, 1 witte voorbinder en een paar witte afwasbare schoenen met stalen neus. De outfit kan besteld worden bij een leverancier. De totale prijs bedraagt ongeveer € 150,00 en wordt bij bestelling rechtstreeks aan de leverancier betaald. Tijdens de praktijklessen wordt ook een hoofddeksel gedragen. Dit is een wegwerpmutsje dat door SYNTRA Midden-Vlaanderen gratis ter beschikking wordt gesteld.

Informatie i.v.m. gereedschap
Je dient te beschikken over basismaterialen (mes, spatels, klopper, bakborstel, spuitzak, spuitmonden, deegkrabber,…) De totale kostprijs is ongeveer €100,00.

 

 

Examens, getuigschrift / diploma en vrijstellingen

Tijdens de praktijkmodules en het werkplekleren is er permanente evaluatie.

Het traject wordt afgesloten door een praktijkproef.

Inhoud praktijkproef: zelfstandig maken van 2 bereidingen (bepaald door lottrekking) van één broodproduct en één banketproduct.

 

 

Wie slaagt ontvangst het getuigschrift medewerker bakkerij.

Erkenningen

Erkend door sectorfonds Alimento

Erkend knelpuntberoep door VDAB

Indien je voldoet aan de voorwaarden van VDAB kan je deze opleiding gratis volgen met mogelijks behoud van eventuele uitkering(en).

Wil je weten of jij in aanmerking komt? Neem dan contact op met je plaatselijk VDAB kantoor.

 

 

 

Info

Sint-Niklaas

Beginner icon

Beginner

Prijs vanaf 625,00 (incl. BTW)

Partners

Heb je een vraag over deze opleiding?

Stel een vraag

Deze opleidingen vind je misschien ook interessant:

Bekijk meer opleidingen

Chocolatier

Sint-Niklaas

education type icon

Avondopleiding, Dagopleiding

Beginner icon

Beginner

dieetijs en alternatieve ijsbereidingen

Sint-Niklaas

education type icon

Avondopleiding

Beginner icon

Beginner

Masterclass patisserie: beslagen en taarten

education type icon

Bijscholingen en specialisaties

Gevorderd icon

Gevorderd

Winkelbediende duaal

Aalst, Gent, Sint-Niklaas

education type icon

Duaal leren

Beginner icon

Beginner

Mediterraanse broden

education type icon

Bijscholingen en specialisaties

Gevorderd icon

Gevorderd

Fermenteren met groenten en kruiden

education type icon

Bijscholingen en specialisaties

Beginner icon

Beginner

Desembrood

education type icon

Bijscholingen en specialisaties

Beginner icon

Beginner

Medewerker slagerij

Gent

education type icon

Werkplekleren

Beginner icon

Beginner

Masterclass luxe brood -en banketproducten

education type icon

Bijscholingen en specialisaties

Gevorderd icon

Gevorderd

Stef_pikaflor_card
Steffen maakte de sprong van hobbybrouwer naar microbrouwer

Steffen maakte de sprong van hobbybrouwer naar microbrouwer

Ondernemen

Blog
Den-eeuwigen-beenhouwer-1
Duurzame productie, van boer tot bord

Duurzame productie, van boer tot bord

Ondernemen

Blog
An-Sofie Dhaenens_card
An-Sofie laat filmwereld links liggen en opent bakkerij

An-Sofie laat filmwereld links liggen en opent bakkerij

Een nieuw (bij)beroep

Blog
brand element