Opleiding Medewerker bakkerij
Kies een opleidingsformule en bekijk alle details:
Waar en wanneer?
Klassikale lessen
Locatie | Startdatum | Tijdstip les | Prijs | Erkenningen | |
Locatie Sint-Niklaas |
Startdatum 28/09/2023 Lessenrooster |
Tijdstip les overdag |
Prijs €520,00 |
Erkenningen VDAB |
Nu inschrijven |
Programma
De opleiding VDO medewerker bakkerij loopt over 3 maanden met onderstaande modules:
- basismodule brood- en banketbakker (68u)
- werkplekleren (180u)
- coaching werkplekleren (3u)
Hieronder de inhouden van de basismodule (=campusleren):
Inleiding – persoonlijke uitrusting
Structuur opleiding/uitrusting cursist
Materiaal – hygiëne en veiligheid – productkennis
Kennis van materialen
Richtlijnen betreffende hygiëne en veiligheid
Product- en grondstoffenkennis
Gistdegen
Brooddegen
Harde luxe
Zachte luxe
Gerezen bladerdeeg
Bladerdeeg
Zanddeeg
Kookdegen
Beslagen, vullingen en crèmes
Biscuitbeslagen
Biscuittaart
crème au beurre
banket-bakkerscrème
chocolade- en rouladebiscuit
Cakebeslagen
bavaroise met biscuit en mousses
Basis afwerking en garneringen
Maskeren
Abricoteren
glaceren met suikerfondant
fondant chocolade en eiwitglazuur
suikersiroop
Moduleproef
Zie examens en getuigschriften
Leren en werken
Tijdens deze opleiding staat leren op de werkvloer centraal. Concreet betekent dit dat je elke week gemiddeld 3 dagen bij een leerbedrijf aan de slag gaat. Daar word je getraind door een mentor, een ervaren kracht in het bedrijf. De overige tijd krijg je les van ervaren docenten op een Syntra-campus voor de nodige beroepskennis.
Je neemt zelf contact op met een leerbedrijf naar keuze. Weet je niet waar te starten? Dan zoeken we graag mee naar een leuk leerbedrijf in je buurt.
Voor wie
Deze opleiding is geschikt voor wie op zoek is naar een korte, maar intensieve opleiding. Na je inschrijving contacteren we je binnen de 2 weken voor een kort gesprek in verband met verwachtingen en motivatie. Zo zijn we zeker dat deze formule een goede match is voor jou. Is dit niet het geval? Geen probleem, dan kan je kosteloos annuleren na het intake-gesprek.
Materiaal en extra kosten
Iedereen die actief is in de voedingssector, moet de hygiënevoorschriften naleven. In praktijklessen draagt iedereen aangepaste beroepskledij.
Informatie i.v.m. verplichte kledij cursisten bakker-banketbakker
De uniforme outfit voor cursisten bestaat uit een witte bakkersvest (met logo SMVL), een zwarte broek, 1 witte voorbinder en een paar witte afwasbare schoenen met stalen neus. De outfit kan besteld worden bij een leverancier. De totale prijs bedraagt ongeveer € 150,00 en wordt bij bestelling rechtstreeks aan de leverancier betaald. Tijdens de praktijklessen wordt ook een hoofddeksel gedragen. Dit is een wegwerpmutsje dat door SYNTRA Midden-Vlaanderen gratis ter beschikking wordt gesteld.
Informatie i.v.m. gereedschap
Je dient te beschikken over basismaterialen (mes, spatels, klopper, bakborstel, spuitzak, spuitmonden, deegkrabber,…) De totale kostprijs is ongeveer €100,00.
Examens, getuigschrift / diploma en vrijstellingen
Tijdens de praktijkmodules en het werkplekleren is er permanente evaluatie.
Het traject wordt afgesloten door een praktijkproef.
Inhoud praktijkproef: zelfstandig maken van 2 bereidingen (bepaald door lottrekking) van één broodproduct en één banketproduct.
Wie slaagt ontvangst het getuigschrift medewerker bakkerij.
Erkenningen
Erkend door sectorfonds Alimento
Erkend knelpuntberoep door VDAB
Indien je voldoet aan de voorwaarden van VDAB kan je deze opleiding gratis volgen met mogelijks behoud van eventuele uitkering(en).
Wil je weten of jij in aanmerking komt? Neem dan contact op met je plaatselijk VDAB kantoor.