Terug naar home
MijnSyntra
Voeding

Opleiding Chocolatier

De chocolatier zet grond- en hulpstoffen (zoals cacaoboter, cacaomassa, suiker en eventueel melk) om naar verschillende vormen van chocoladeproducten. Het gehele productieproces gebeurt op een ambachtelijke, efficiënte en vaktechnische manier. Vóór, tijdens en na de bereiding leer je als chocolatier rekening houden met hygiëne, veiligheid en bewaartechnieken voor het product. Tenslotte leer je je ambachtelijk bedrijf runnen op gebied van administratie, marketing en personeelsbeleid.

Info

Beginner icon

Beginner

Kies een opleidingsformule en bekijk alle details:

Waar en wanneer?

Jammer, op dit moment is deze opleiding nog niet beschikbaar.

Voorlopig staat deze opleiding nog niet ingepland. Blijf je graag op de hoogte wanneer je kunt inschrijven voor deze opleiding? Laat dan je gegevens na.

Hou me op de hoogte

Programma

De opleiding duurt 2 cursusjaren (1 lesmoment per week).

 

1ste jaar: 

  • Basis chocolade (32u)
  • Basis hygiëne en veiligheid (25u)
  • Eenvoudige pralines (40u)
  • Stuk- en holgoed (28u)

2de jaar:

  • Verfijnde pralines (40u)
  • Gespecialiseerde chocoladeproducten (36u)
  • Eindproef praktijk Chocolatier

 

 

Voor wie

Iedereen vanaf 18 jaar met een passie voor chocolade en de ambitie om hiermee professioneel aan de slag te gaan. Geen voorkennis vereist.

Deze opleiding is ook een aanrader voor personen die reeds beschikken over het diploma van brood- en banketbakker.

Cursisten die reeds beschikken over een getuigschrift leertijd chocoladebewerker (of gelijkwaardig) dienen enkel de modules 5 en 6 te volgen.
Cursisten die reeds beschikken over een getuigschrift bakker-banketbakker kunnen vrijgesteld worden voor module 1. Een vrijstelling dient telkens door de cursist tijdig aangevraagd te worden via de campusadministratie.

Over het beroep

Het modulaire traject Ambachtelijk Chocoladebewerker leidt je op tot het zelfstandige beroep als chocolatier, ambachtelijk chocoladebewerker. De chocoladebewerker zet grond- en hulpstoffen (zoals cacaoboter, cacaomassa,suiker en eventueel melk) om naar verschillende vormen van chocoladeproducten. Het gehele productieproces gebeurt op een ambachtelijke, efficiënte en vaktechnische manier. Vóór, tijdens en na de bereiding houdt de ambachtelijk chocoladebewerker rekening met hygiëne, veiligheid en bewaartechnieken voor het product. Ten slotte moet hij zijn ambachtelijk bedrijf runnen onder meer op het gebied van administratie, marketing en personeelsbeleid. De opleiding is opgesplitst in verschillende modules:

Materiaal en extra kosten

Voor deze opleiding krijgen jullie een pakket op maat aangeboden dat bestaat uit beroepskledij en werkmaterialen die
van toepassing zijn tijdens de lessen. 
Dit pakket heeft een richtprijs van 200€, afhankelijk van de materiaalkeuze.
Tijdens de eerste les zal de docent dit toelichten.

 

(De prijs voor de bijkomende kosten is indicatief)

 

 

Examens, getuigschrift / diploma en vrijstellingen

Wie slaagt voor de examens en de eindproef, ontvangt een getuigschrift. Als je daarnaast ook voor de cursus ondernemerschap slaagt, behaal je een diploma in plaats van een getuigschrift. Getuigschriften en diploma's zijn officieel erkend door het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen.

 

Erkenningen

Of je nu kiest voor een cursus chocolaterie, bakkerij, patisserie of roomijs, Alimento biedt een korting op je inschrijving: van € 65 voor een halve dag tot € 130 voor een hele dag.

Voor wie?

Alle Belgische bakkers, patissiers of chocolatiers die onder Paritair Comité 118 of 220 vallen en minder dan 100 werknemers hebben. Deze korting geldt ook voor de manager indien hij/zij deelneemt samen met de werknemer(s). Hetzelfde geldt voor leerkrachten technisch onderwijs die bakkerij-, patisserie- of chocolaterievakken geven.

Wanneer ontvang je deze korting?

Je betaalt eerst het volledige bedrag aan SYNTRA Midden-Vlaanderen. Wanneer de cursus afgelopen is, brengen wij Alimento op de hoogte van je aanwezigheid. Zij zullen (een deel van de) totaalprijs terugbetalen.

 

Welke stappen moet ik nemen?

Neem contact op met Alimento om zeker te zijn dat je in aanmerking komt. Bezorg na inschrijving je RSZ-nummer en je paritair comité aan je SYNTRA trajectbegeleider. Wij doen de rest!

 

Info

Beginner icon

Beginner

Heb je een vraag over deze opleiding?

Stel een vraag

Deze opleidingen vind je misschien ook interessant:

Bekijk meer opleidingen

Basis barbecue

education type icon

Bijscholingen en specialisaties

Beginner icon

Beginner

Medewerker slagerij

education type icon

Werkplekleren

Beginner icon

Beginner

Mediterraanse broden en pasta

education type icon

Bijscholingen en specialisaties

Gevorderd icon

Gevorderd

Slager

Gent

education type icon

Avondopleiding, Werkplekleren, Duaal leren

Beginner icon

Beginner

Masterclass patisserie: beslagen en taarten

Sint-Niklaas

education type icon

Bijscholingen en specialisaties

Gevorderd icon

Gevorderd

Veggie voor beginners

education type icon

Bijscholingen en specialisaties

Beginner icon

Beginner

Mattentaarten

education type icon

Bijscholingen en specialisaties

Beginner icon

Beginner

dieetijs en alternatieve ijsbereidingen

Sint-Niklaas

education type icon

Avondopleiding

Beginner icon

Beginner

Stef_pikaflor_card
Steffen maakte de sprong van hobbybrouwer naar microbrouwer

Steffen maakte de sprong van hobbybrouwer naar microbrouwer

Ondernemen

Blog
Den-eeuwigen-beenhouwer-1
Duurzame productie, van boer tot bord

Duurzame productie, van boer tot bord

Ondernemen

Blog
An-Sofie Dhaenens_card
An-Sofie laat filmwereld links liggen en opent bakkerij

An-Sofie laat filmwereld links liggen en opent bakkerij

Een nieuw (bij)beroep

Blog
brand element