Groen en tuin
Opleiding Tuinaanlegger-groenbeheerder
Word een Meester in Tuinaanleg en Groenbeheer met Syntra Midden-Vlaanderen!
Ontdek ons aanbod opleidingen tot tuinaanlegger-groenbeheerder en laat je passie voor groen bloeien. Deze unieke opleiding combineert praktijkgericht leren met een uitgebreid programma dat je alle tools geeft om een succesvolle tuinaannemer te worden.
Kies een opleidingsformule en bekijk alle details:
Blijf je graag op de hoogte van een nieuwe startdatum?
Laat dan hier je gegevens na.
Programma
EERSTE OPLEIDINGSJAAR medewerker tuinaanleg en onderhoud
Module Veiligheid, ergonomie en gereedschappen:
Hoe werk je op een veilige en ergonomische manier met de diverse gereedschappen en machines? Hoe hou je rekening met de gevaren rond veiligheid, gezondheid, hygiëne en milieu? Hoe beoordeel je correct de risico’s? En hoe ga je hier op een gepaste manier mee om?
Module Bodemkunde - bemestingsleer - bodemverbetering:
Een gezonde bodem is de basisvereiste voor een goede plantengroei. Hoe zorg je voor de ideale 'voedingsbodem' voor sterke en gezonde planten?
Module Plantenkennis:
Hoe herken en benoem je vlot de courante planten? Wat zijn hun kenmerken en waarvoor kan je ze best toepassen? Maar ook: waar staan ze het liefst, en hoe zorg je ervoor dat ze goed groeien en bloeien?
Module Grondbewerking en aanplant:
Welke grondbewerkingen voer je uit in functie van een gezonde plantengroei? Hoe verzorg je een correcte aanplant? Aan welke kwaliteitsnormen moeten planten beantwoorden om tot een duurzaam resultaat te komen?
Module Snoeien en scheren:
Wat zijn de redenen om planten te snoeien? Hoe en wanneer doen we dat best in functie van het gewenste resultaat? Hoe reageren planten op snoei en wat leren we hieruit? En ook hagen scheren is een kunst: wanneer en hoe voor een jarenlang mooi resultaat?
Module Grasvelden:
Hoe zorg je zowel bij de aanleg als bij het onderhoud van grasvelden voor een mooi en duurzaam groen resultaat? Een hele uitdaging in deze tijden van klimaatverandering en droge, hete zomers.
Module Fytolicentie P1:
Hoe pak je schadeverwekkers in tuinen aan, met minimale risico's voor jezelf en je omgeving? En met minimale impact op het milieu en de biodiversiteit? Behaal het basisattest Fytolicentie P1 om ziekten en plagen te mogen behandelen bij planten.
Module Verhardingen:
Hoe ga je te werk om een professioneel afgewerkte oprit (of terras, tuinpad,...) aan te leggen? Welke materialen gebruik je voor welke toepassing? Hoe bepaal je welk legverband je hanteert, en welke afwerking nodig is om een mooi eindbeeld te bekomen?
Module Draadomheiningen:
Hoe plaats je op een professionele manier draadafsluitingen? Welke materialen hebben we ter beschikking voor de verschillende toepassingen: verschillende soorten draad op rol, draadpanelen,... ? Hoe plaats je correct een tuinpoort?
Na dit eerste jaar kan je kiezen voor het vervolgtraject groenaannemer.
Groenaannemer bevat onderstaande modules:
Ondernemer Groen (32u)
Deze module omvat een grondige verkenning van wettelijke bepalingen en administratieve voorschriften die essentieel zijn voor het ondernemerschap in de groensector.
Duurzaam Groen (36u)
In deze module wordt de focus gelegd op duurzame praktijken en ecologisch verantwoord beheer van groene ruimtes, waardoor toekomstige groenaannemers milieuvriendelijke oplossingen kunnen implementeren.
Duurzame Aanplant en Groenbeheer (32u)
Deze module richt zich op de methoden en technieken voor duurzame aanplant en het effectieve beheer van groenvoorzieningen, cruciaal voor een gezonde en mooie omgeving.
Fytolicentie P2 (64u)
Met een uitgebreide duur van 64 uur biedt deze module grondige training in het veilig en verantwoord gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, waaronder de vereiste kennis voor Fytolicentie P2.
Machines bij Groenaanleg en Beheer (24u)
Deze module behandelt de verschillende machines die worden gebruikt bij groenaanleg en -beheer, inclusief instructies voor veilig gebruik en onderhoud.
Eindproef Groenaannemer (9u)
De eindproef is het sluitstuk van de opleiding, waarbij cursisten hun verworven kennis en vaardigheden toepassen in een praktijkgerichte opdracht, wat tevens een voorbereiding is op het toekomstige beroep.
Voor wie
Iedereen (18+) die een job of zelfstandige activiteit ambieert in de groensector.
Er is geen voorkennis vereist om deze opleiding aan te vatten.
Voor jongeren vanaf 15 jaar bieden we deze opleiding aan in de vorm van duaal leren.
- Je bent graag buiten en steekt met plezier de handen uit de mouwen.
- Je wil graag alles weten over hoe je tuinen aanlegt en groene zones onderhoudt.
- Je wil na je opleiding snel aan het werk in de job van je keuze.
- Je wil als geschoolde medewerker in tuinaanleg en onderhoud uitgroeien tot een gewaardeerde medewerker, en vlot doorgroeien in deze boeiende sector.
Specifieke toelatingsvoorwaarden
Minimum 18 jaar zijn.
We bieden deze opleiding ook aan via duaal leren vanaf 15 jaar.
Examens, getuigschrift / diploma en vrijstellingen
Wie slaagt voor alle modules ontvangt een getuigschrift. Combineer deze opleiding met Start Me Up en maak van je getuigschrift een diploma. Getuigschriften en diploma's zijn officieel erkend door het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen.
Droom je van een toekomst als ondernemer of wil je je vaardigheden als ondernemende werknemer bijschaven? In ons ondernemersprogramma ondersteunen ervaren beroepsexperten én onze eigen gecertificeerde ondernemerscoach jou in het concretiseren van jouw professionele dromen.
- Praktische toepassingen en haalbaarheidsstudie
- Flexibel leerpad via een mix van leervormen
- In groep leren en individuele coaching
Maak je keuze uit een van onze verschillende opleidingsformules om het traject te kiezen dat het best bij jouw situatie past.
Wanneer je denkt in aanmerking te komen voor vrijstellingen bezorg je ons tijdig het ingevulde vrijstellingsformulier met de nodige bewijsstukken. Neem contact met ons op voor verdere informatie.
Over het beroep
Een tuinaanlegger-groenbeheerder is een gepassioneerde professional die gespecialiseerd is in het creëren, onderhouden en beheren van adembenemende tuinen. Met een mix van creativiteit en vakmanschap transformeert deze expert buitenruimtes in ware oases van schoonheid en rust. Of het nu gaat om het aanleggen van strakke moderne tuinen of het onderhouden van weelderige groenlandschappen, de tuinaanlegger-groenbeheerder zorgt voor een harmonieus samenspel tussen flora en design.
Deze professional werkt niet alleen met planten en bloemen, maar ook met diverse materialen en gereedschappen om de gewenste esthetiek te bereiken. Bovendien wordt alles uitgevoerd op een gezonde, veilige en milieubewuste manier, waarbij de tuinaanlegger-groenbeheerder zorgvuldig de veiligheidsvoorschriften toepast.
Met de vaardigheden geleerd in opleidingen zoals de voltijdse dagopleiding of duale opleiding, kan een tuinaanlegger-groenbeheerder de wensen van klanten omzetten in levendige en prachtige buitenruimtes. Kortom, ze brengen dromen tot leven in de vorm van weelderige tuinen, en dat alles met een professionele touch.
Materiaal en extra kosten
- De theorielessen gaan 's avonds en op zaterdag door. De praktijklessen worden aangeboden op zaterdag. Verdeeld over het jaar en inspelend op de tuinkalender en weersomstandigheden.
- Werkkledij (PBM) dien je zelf aan te schaffen. Je krijgt hierover toelichting tijdens de eerste les.
- Onze organisatie streeft naar een duurzame en milieuvriendelijke manier van werken. Om die reden bieden wij al onze cursussen en lesmateriaal (instructievideo’s, oefeningen, …) digitaal aan op ons leerplatform. Wil je toch graag jouw cursussen afdrukken? Dan sta je zelf in voor het drukken en de bijhorende kost.
Aankoop van werkkledij en persoonlijke beschermingsmiddelen.