15 maart 2024 Opleidingen

DE NATUUR IN MET DOCENT HERBORIST YVETTE​

Opleiding Herborist

Yvette Saerens is één van de docenten die lesgeeft in de opleiding herborist. Met haar 63 lentes is ze een doorwinterde kruiden- en plantendeskundige. “Ik wil mijn liefde voor de natuur doorgeven aan de cursisten van Syntra Midden-Vlaanderen.”

van cursist naar docent

Al sinds ze zich kan herinneren is Yvette gepassioneerd door de wonderen van de natuur. “Ik heb botanica gestudeerd en ben één van de eerste klimaatgidsen die is afgestudeerd in ons land”, vertelt ze. “Bovendien heb ik heel wat extra cursussen gevolgd over kruiden- en plantenkunde, waaronder de opleiding herborist bij Syntra.”

“Toen één van de vorige docenten van de opleiding op pensioen ging, vroeg ze mij om haar vakken over te nemen. Ik heb geen moment getwijfeld: ik wil graag mijn liefde voor de natuur doorgeven.” Met ondertussen zeventien jaar op de teller is Yvette een vaste waarde van de opleiding bij Syntra. “Ik ben ook mentor van de opleiding. Dat wil zeggen dat ik de cursisten begeleid doorheen het volledige traject van de cursus. Van de start tot aan het eindwerk.”

een ajuin op je nachtkastje

Yvette geeft onder andere de vakken Plantkunde, Kruidenleer en Voedingsleer. “De eerste les focust op plantherkenning”, legt Yvette uit. “Ik toon de cursisten enkele planten en vraag hen of ze die bij naam kunnen noemen. Niet zo evident, want de meesten kennen slechts zes van de twintig soorten.”

“Wij mensen zijn ons contact met de natuur verloren. Terwijl het ons zoveel kan bijbrengen. Leg maar eens een ajuin op je nachtkastje als je een verkoudheid hebt. Wedden dat je goed zal slapen?”

natuurlijke medicijnen in de lift

Yvette merkt op dat er in het algemeen meer aandacht is voor de kracht van de natuur binnen de gezondheidszorg. “Corona, burn-outs en andere aandoeningen: veel mensen zijn op zoek naar complementaire medicijnen en middeltjes die niet louter chemisch zijn”, vertelt ze. “In onze opleiding zitten dan ook veel cursisten uit de gezondheidssector en de zorg. Zij willen weten hoe ze hun cliënten nog beter kunnen ondersteunen, met de hulp van onze natuur.”

Docent Yvette Saerens met haar cursisten.

ga naar buiten

De speeltuin van de herborist bevindt zich buiten. “Je eigen tuin of een klein stukje groen gebied in de buurt is al genoeg”, zegt Yvette. “De meeste planten en kruiden die we bespreken, vind je daar al terug. Je hoeft het echt niet ver te zoeken.”

“De opleiding herborist is heel praktijkgericht. Ik trek er zelf ook regelmatig op uit met mijn cursisten.” En dat is meteen ook Yvettes gouden raad voor ieder van ons: “trek zoveel mogelijk de natuur in. Ze is prachtig.”