interieur
Opleiding Interieurstylist – avond
Wat doet een interieurstylist?
Als interieurstylist, ook wel bekend als interieuradviseur, ben je gespecialiseerd in het creëren van aantrekkelijke en functionele interieurs voor woonruimten, kantoren, winkels of andere omgevingen. In eerste instantie zal je steeds starten met een grondige analyse van de beschikbare ruimte, waarbij je luistert naar de behoeften en wensen van jouw klant. Vervolgens zet je deze om in concrete plannen om de esthetiek van de ruimte te verbeteren.
Als interieurstylist speel je een belangrijke rol in het selecteren van kleurschema’s, materialen en afwerking die passen bij de stijl en het doel van de ruimte. Daarnaast selecteer je ook de accessoires en decoratieve elementen om de ruimte karakter en persoonlijkheid te geven.
Wat leer je in de opleiding interieurstyling?
In de praktijkgerichte opleiding interieurstylist leer je je kleuren, materialen, technieken en trends vertalen naar een specifieke interieurstijl. In het eerste jaar leren onze ervaren docenten jou thema’s zoals algemene kleurenleer, tekenen en schetsen van interieurs, moodboarding en kleuradvies. Vervolgens maak je kennis met interieur-, foto-, business-, vastgoed- en eventstyling. Naast de vele praktische oefeningen zal je in het tweede jaar ook een eindproef maken.
In deze opleiding leer je geen structurele aanpassingen maken, dit leer je in onze andere interieuropleiding.
Na het volgen van deze opleiding interieurstyling word je een aantrekkelijke partner voor zowel particuliere als professionele klanten, die hun interieur willen laten schitteren.
Kies een opleidingsformule en bekijk alle details:
Blijf je graag op de hoogte van een nieuwe startdatum?
Laat dan hier je gegevens na.
Programma
De avondopleiding duurt 2 jaar, met één lesavond per week. In kader van bezoeken aan bv. beurs of een werf kan er mogelijks afgeweken worden naar een ander lesmoment. Dit wordt altijd ruim op voorhand gecommuniceerd.
Volgende modules komen aan bod in de opleiding:
Eerste jaar:
- Kleurenleer, moodboarding, visuele communicatie en trends - 44 uur (vrijstelbaar)
- Manueel tekenen en schetsen van interieurs - 32 uur (vrijstelbaar)
- Kleurgebruik in interieur - Kleuradvies - 52 uur (vrijstelbaar)
Tweede jaar:
- Digitaal tekenen van interieurs - 48 uur (vrijstelbaar)
- Interieurstyling - 68 uur (vrijstelbaar)
- Project interieurstylist - 20 uur
- Eindproef
Mogelijke extra modules in het tweede jaar:
- Fotostyling - 20 uur
- Business-styling - 24 uur
- Vastgoedstyling - 20 uur
- Eventstyling - 24 uur
- Textieladvies - 24 uur
Dit programma is onder voorbehoud. Modules en het aantal uren per module kunnen nog wijzigen. De mogelijke extra modules in het tweede jaar worden bepaald door de docent. De talrijke opdrachten die je tijdens de opleiding krijgt, vereisen dat je ook buiten de lessen actief en intensief bezig bent met interieurstyling. Laat je dus niet verrassen en respecteer de deadlines die de docenten je vragen.
Voor wie
Iedereen die professioneel aan de slag wil in de sector interieurvormgeving, zal zijn gading vinden in de opleiding. Wil je na deze opleiding ook graag de structurele aspecten van een woning omtoveren, dan is onze ondernemersopleiding interieurinrichter perfect voor jou.
Voorkennis is niet vereist.
Specifieke toelatingsvoorwaarden
Je bent/wordt minstens 18 jaar in de loop van het kalenderjaar waarin je de opleiding wil volgen.
Examens, getuigschrift / diploma en vrijstellingen
Wie slaagt voor de examens en de eindproef, ontvangt een getuigschrift. Als je daarnaast ook voor de cursus ondernemerschap slaagt, behaal je een diploma in plaats van een getuigschrift. Getuigschriften en diploma's zijn officieel erkend door het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen.
Materiaal en extra kosten
Deze opleiding wordt BYOD of ‘Bring Your Own Device’ ingericht. Om deze opleiding te volgen zal je dus je eigen laptop meebrengen.
Naast je eigen laptop, zal je ook een licentie voor SketchUp Studio moeten aankopen. Let op: dit is pas nodig in het tweede opleidingsjaar. Een 1-jarige studentenlicentie kost €53 excl. BTW (prijs 04/2024). Meer info over aanbevolen computers kan je hier terugvinden
Bedrijfbezoeken of klein materiaal dat je mogelijks zal willen aanschaffen zoals een kleurenwaaier, tekengerei of een digitale meter zijn niet inbegrepen in het inschrijvingsgeld.
Je zal een kleurenwaaier kunnen aankopen tijdens de eerste les. Dit wordt sterk aangeraden.
Kosten verbonden aan opdrachten zijn afhankelijk van de keuze van je project en je eigen creativiteit.
Onze organisatie streeft naar een duurzame en milieuvriendelijke manier van werken. Om die reden bieden wij al onze cursussen en lesmateriaal (instructievideo’s, oefeningen, …) digitaal aan op ons leerplatform. Wil je toch graag jouw cursussen afdrukken? Dan sta je zelf in voor het drukken en de bijhorende kost.
Erkenningen
Deze opleiding is erkend door Constructiv.
Arbeiders ingeschreven in de bouwsector (Paritair Comité 124) hebben daardoor recht op volgende sectorpremies:
- premies voor avond- en zaterdagopleidingen rechtstreeks aan de deelnemer
- tussenkomst in de kost van opleiding aan de werkgever (opleiding tijdens en na de werkuren)
- tussenkomst van 15€ per uur in de loonkost aan de werkgever (opleiding tijdens de werkuren)
Bij opleidingen in de periode 1 december tot 31 maart (van maandag tot vrijdag tijdens de werkuren ) is ook het stelsel van tijdelijke werkloosheid via “winteropleiding” van toepassing. Meer info op de website van Constructiv of via 09 338 55 10.
Extra info
Wanneer je denkt in aanmerking te komen voor vrijstellingen bezorg je ons tijdig het ingevulde aanvraagformulier met de nodige bewijsstukken. Neem contact met ons op voor verdere informatie.