9 augustus 2020 Ondernemen

JANA WERD MODEONTWERPSTER ONDANKS MEDISCHE HINDERNISSEN

Jana Roos zette ondanks haar medische problemen door en maakte haar grote droom waar. Momenteel ontwerpt ze voor verschillende theatergezelschappen en mocht ze al tweemaal haar eigen collectie voorstellen in Afrika.

 

“Een nieuwe wereld ging voor me open toen een kennis van mijn ouders mij meenam naar een modeshow.” vertelt Jana. “Mijn middelbaar bracht ik door in het Sint-Lucas in Gent, hier kreeg ik enkele lessen in mode. Toen ik zeventien was, deed ik ingangsexamen voor het KASK in Gent. Mijn geluk kon niet op toen ik toegelaten was. Om medische redenen moest ik die opleiding stopzetten. Dit vond ik zeer spijtig maar ik weigerde om mijn droom op te geven.”

MODEOPLEIDING BIJ SYNTRA

“Ik ontdekte dat ik bij Syntra ook een modeopleiding kon volgen waarvoor ik maar twee à drie dagen per week verplicht aanwezig moest zijn. De opleiding bij Syntra is veel technischer onderbouwd. In het KASK stimuleren ze je op het vlak van kunst. Je kan nog zo creatief en kunstzinnig zijn maar als je technisch niet weet hoe het moet, dan lukt het niet. Ik ben ervan overtuigd dat als je creatief bent, je wel een manier vindt om dat te uiten.”

Jana heeft door de jaren heen geleerd om haar ontwerpen te tonen. Soms zijn er mensen minder enthousiast maar dat is niet per se slecht. Daardoor blijf je kritisch voor jezelf. Opbouwende kritiek krijgen is goed en het helpt je om te blijven groeien.

Inspiratieboek en kleurrijk voelboek

“Als ik een ontwerp maak, begin ik met een inspiratieboek.” vertelt Jana enthousiast. “Ik verzamel beelden en creëer kleurrijke voelboeken. Op die manier kan je je team beter duidelijk maken waar je precies naartoe wil. Na het ontwerpen maak ik de kostuums helemaal zelf. Het volledige proces is erg leuk om te doen en het resultaat zien, geeft veel voldoening.”

Jana werkt graag rond alle thema’s maar natuurlijke elementen en elegantie spreken haar meer en meer aan. “Mijn ontwerpen kenmerken zich door het feeërieke en sprookjesachtige. Doordat ik het medisch gezien van kleins af aan niet gemakkelijk heb, wil ik de wereld op die manier mooier maken. Ik hoop dat ik die fantasiewereld kan spiegelen naar mijn publiek en dat ik hen zo kan duidelijk maken dat je alles uit het leven moet halen.” Jana heeft door de jaren heen geleerd om haar ontwerpen te tonen. Soms zijn er mensen minder enthousiast maar dat is niet per se slecht. Daardoor blijf je kritisch voor jezelf. Opbouwende kritiek krijgen is goed en het helpt je om te blijven groeien.

Theatergezelschappen

“Vier jaar geleden werkte ik voor een theatergezelschap voor kinderen.” vertelt Jana verder. “Op die manier ben ik door mond-tot-mondreclame bij andere theatergezelschappen terechtgekomen. Het leuke is dat je samenwerkt met een team. Niet enkel de kostuums zijn belangrijk, maar ook de decors. Alles staat in verbinding met elkaar. Je mag je eigen creativiteit gebruiken, maar je moet wel steeds het groter geheel in gedachten houden.”

In de culturele sector zijn er geen grote budgetten, dus Jana moet steeds onderhandelen over haar loon. “Dat is niet altijd gemakkelijk, maar ik voel dat ik er steeds beter in word.” vertelt Jana zelfzeker. “Het is niet omdat het mijn passie is, dat ik er niet voor betaald moet worden. Ik merk ook dat als er appreciatie is voor mijn werk, gezelschappen altijd hun uiterste best doen om toch genoeg budget vrij te maken voor mij.”

Het is nog wat zoeken hoe ik dat precies zal aanpakken, maar ik weet zeker dat ik niks anders wil doen dan wat ik nu doe. Mijn motivatie is groter dan mijn schrik om zelfstandig te worden.

Springplank naar zelfstandige

“Momenteel zit ik in het statuut van springplank naar zelfstandige, waardoor het financieel wat haalbaarder is voor mij. Binnen een paar maand wil ik sowieso de stap zetten naar zelfstandige in hoofdberoep. Het is nog wat zoeken hoe ik dat precies zal aanpakken, maar ik weet zeker dat ik niks anders wil doen dan wat ik nu doe. Mijn motivatie is groter dan mijn schrik om zelfstandig te worden.”

Openingsshow in Oeganda

Jana kijkt met een goed gevoel terug op haar modeshows in Oeganda en Rwanda. “In december stelde ik mijn collectie voor in Oeganda in Afrika. Ik werd gevraagd om als ontwerper aan de slag te gaan tijdens een awarduitreiking met een grote openingsshow. Dat is totaal iets anders dan het theater, maar ik vond het ook fantastisch om te doen. Een paar maanden daarvoor ging ik ook al naar Rwanda voor een modeshow. Een docent van Syntra die actief is in Afrika had mijn naam daarvoor doorgegeven. Hoewel ik ontzettend dankbaar was voor die kans, was ik ook wat onzeker. Achteraf gezien waren het twee verrijkende ervaringen die mij alleen maar vooruit hebben geholpen in mijn carrière.”

INTERESSE IN EEN MODEOPLEIDING?

Wil je net als Jana een modeopleiding volgen? Ontdek ons aanbod via de link.