18 augustus 2023 Een nieuw (bij)beroep

HOE WORD JIJ EEN INTERIEURINRICHTER? ONZE DOCENT VERTELT…

ONZE DOCENT VERTELT OVER DE OPLEIDING INTERIEURINRICHTER

Blind gekocht, Huizenjagers, Huis gemaakt en Ons huis/Nieuw huis… nog nooit waren er zoveel huizenprogramma’s op tv. De tips worden massaal toegepast in Vlaamse woonkamers. Maar wil je leren hoe je een interieur ontwerpt en inricht als een professional? Dat kan in onze opleiding Interieurinrichter.  

Docent Philip van Bost is één van de docenten uit de opleiding Interieurinrichter. “We geven de opleiding met een team van docenten, met allemaal onze eigen expertise en vele jaren ervaring. We vullen elkaar goed aan en kunnen veel praktische tips en concrete voorbeelden geven tijdens de les. Bij elk onderwerp leggen we de link naar de praktijk.”

Wat leer je tijdens de opleiding Interieurinrichter?

Philip: “De opleiding combineert creatieve vakken met technische vakken. Studenten leren een ruimte te organiseren en plannen te tekenen. Naast het esthetische ontwerp, leren ze ook rekening houden met ventilatie, verwarming, verlichting en akoestiek. We leren hen werken met tekenprogramma’s zoals SketchUp en Vectorworks. Niet eenvoudig, maar wel superhandig om de inrichting van een interieur vorm te geven.”

Welke studenten ontmoet je in de les?

Philip: “Onze klassen zijn altijd gevarieerd. Natuurlijk zijn het allemaal mensen die geïnteresseerd zijn in interieur. Vaak creatieve mensen, maar ook studenten met een commerciële geest. Sommigen zijn vooraan in de 20, anderen hebben al een loopbaan achter de rug en kiezen voor een carrièreswitch.”

Na de opleiding starten onze cursisten als zelfstandige interieurinrichter of ze kiezen ervoor om in een bedrijf te werken. Ook in de verkoop kan deze opleiding een interessante achtergrond bieden, onze studenten hebben bijvoorbeeld geleerd hoe materialen het beste gebruikt en gecombineerd worden. Daardoor kunnen ze klanten goed adviseren.

Is er veel evolutie in de interieurinrichting?

Philip: “Zeker. Als je het diploma Interieurinrichter op zak heb, is het niet gedaan met studeren (lacht). Je moet blijven bijleren en op de hoogte blijven van nieuwe materialen of nieuwe trends. Als docent moeten we dat trouwens ook. Tijdens de opleiding vertellen we onze studenten wat goede inspiratiebronnen zijn om op de hoogte te blijven van evoluties en trends.”

Naar welke interieurarchitect kijk jij op?

Philip: “Ik bewonder concrete projecten dan de man of vrouw die dat bedacht heeft. Wat mij fascineert, is als vorm en functie samenvallen. Een mooi ingerichte ruimte die ook handig is ingericht, dat vind ik bewonderenswaardig. De creatieve oplossingen om ervoor te zorgen dat een ruimte ‘werkt’, daar kan ik met veel verwondering naar kijken.”

Bij Syntra kan je kiezen tussen een dag- of een avondopleiding. Wat is het verschil?

Philip: “De dagopleiding duurt 1 jaar en is heel intensief. Studenten krijgen 3 dagen per week les en doen ook een stage. Dat is een grote meerwaarde om je expertise op de werkvloer onder de knie te krijgen.

De avondopleiding is gespreid over 2 jaar. Daardoor krijg je meer tijd krijgt om je eigen stijl te vinden en je eigen manier van denken over de interieurinrichting te laten rijpen. Beide formules hebben dus voordelen.”

De voorbije jaren kwamen er steeds meer bouw- en verbouwprogramma’s op tv. Merk je dat tijdens de opleiding?

“Sindsdien is er zeker meer interesse voor onze richting. Onze studenten merken wel snel dat die TV-programma’s vooral de avontuurlijk en creatieve kant van interieurinrichting tonen. Een interieur is meer dan alleen maar mooie kleuren uitkiezen die goed bij elkaar passen.

In onze opleiding behandelen we ook meer technische onderwerpen. Studenten krijgen uitdagende opdrachten, zoals een technisch plan tekenen of een maquette bouwen, waar heel wat tijd in kruipt.

VOLG EEN INTERIEUROPLEIDING BIJ SYNTRA

Ben je gepassioneerd door het creëren van inspirerende leefruimtes en droom je ervan om je creativiteit om te zetten in een boeiende carrière? Overweeg dan één van de interieuropleidingen bij Syntra! Dit blogartikel gaat specifiek over onze opleiding interieurinrichter, maar je kan ook een opleiding tot interieurstylist bij ons volgen.

Deel dit artikel
Terug naar het overzicht