Terug naar home
MijnSyntra
Foodlove - (c) Guillaume Decock-15

11 november 2020

Ondernemen

Stefanie zette haar doctoraat stop en startte haar eigen zaak FoodLove

Stefanie Baert stopte in 2014 met haar doctoraat en lanceerde FoodLove. Met haar eigen zaak focust ze zich op tal van activiteiten rond gezonde voeding.

Maak Werk van je Zaak

“Ik zat in het derde jaar van mijn doctoraat in marketing en consumentenpsychologie toen ik zeker wist dat die job mij geen energie meer gaf. Ik had al een master handelsingenieur behaald, maar ook daar merkte ik dat de jobs die bij die opleiding aansluiten mij niet meteen lagen. Toen ik stopte met mijn doctoraat wist ik nog niet meteen wat ik wilde doen, maar ik wist wel zeker dat het iets met gezonde voeding zou zijn. Ik ben kort daarna bij Starterslabo langsgegaan om mijn mogelijkheden te bespreken. Die sessies hebben mij heel erg geholpen op vlak van mijn ontwikkeling als ondernemer. Ook bij Maak Werk van je Zaak hebben ze mij laten merken dat ze geloofden in mijn idee. Mijn coach Anja wees mij op mijn probleem met timemanagement, waardoor ik hiervoor een cursus heb gevolgd. De tips die ik daar kreeg pas ik nu nog steeds toe.”

“Via Maak Werk van je Zaak kwam ik ook bij Bryo terecht, een netwerk van Voka voor jonge ondernemers. Maak Werk van je Zaak en Starterslabo focussen op jezelf als ondernemer, terwijl Bryo meer op je onderneming zelf focust. Die combinatie vond ik heel complementair en fijn. Na mijn jaar bij Starterslabo ben ik in 2016 officieel gestart in hoofdberoep. Ik heb nooit schrik gehad om die stap te zetten, omdat ik heel goed besefte hoeveel voldoening ik er zou uithalen. Ik heb mijzelf twee jaar tijd gegeven om een winstgevende zaak te creëren. Dat is een realistische eis aan jezelf en geeft je rust in je hoofd.”

Ik heb mijzelf twee jaar tijd gegeven om een winstgevende zaak te creëren. Dat is een realistische eis aan jezelf en geeft je rust in je hoofd.

Foodlove - (c) Guillaume Decock-1
Stefanie Baert - FoodLove

Gevarieerde job

“De taken in mijn job zijn ontzettend gevarieerd. Zo ontwikkel ik onder andere recepten voor voedingsproducenten die hun product graag in een recept verwerkt zien. Ik werk bijvoorbeeld voor Oost-Vlaamse vegetarische voedingsproducenten zoals La Vie Est Belle en De Hobbit. Door vegetarische producten in een lekker gerecht te verwerken, probeer ik de beginnende flexitariër over de streep te trekken. Daarnaast ontwikkel ik ook gerechten voor horecazaken die problemen ondervinden met het creëren van een gezond en toegankelijk menu.”

“De inspiratie voor mijn recepten haal ik bijna altijd uit reizen. Ik volg vaak workshops in het buitenland waardoor ik heel wat ingrediënten leer kennen. Die tracht ik dan te vertalen naar een Belgische context, waar je natuurlijk niet alles kan vinden. Ik heb zelf geen specifieke koksopleiding gevolgd, maar ik heb wel heel wat workshops gevolgd. Ook om mij onder te dompelen in foodfotografie heb ik heel wat online cursussen gevolgd van Amerikaanse foodfotografen. Ik vind dat een heel fijn concept omdat je op die manier op je eigen tempo kan leren.”

Ik heb nog heel wat ideeën om mijn zaak verder uit te breiden. Ik weet niet waar ik binnen een jaar zal staan, maar dat vind ik net leuk.

Kookboek

“Ik bundelde mijn recepten in mijn eigen kookboek, speciaal voor drukbezette mensen die toch gezond willen eten. Naast hoofdmaaltijden staan er ook enkele ontbijtideeën en gezonde tussendoortjes in die je makkelijk kan meenemen. De recepten in mijn boek zijn grotendeels gluten- en lactosevrij en voornamelijk vegetarisch. Ik zoek echter geen extremen op, alles moet mogelijk zijn naar jouw eigen wensen. Ik eet natuurlijk ook eens frietjes met mayonaise (lacht). Het uitbrengen van mijn boek was een grote droom die uitkwam. Ik heb zowel de recepten ontwikkeld als de teksten geschreven en de foto’s genomen. Heel intensief, maar ontzettend leuk!”

“Verder organiseer ik voor groepen ook food tours in Gent. We trekken langs verschillende gezonde hotspots van jonge ondernemers waar we uitleg krijgen over hun concept en de kans krijgen om te proeven. In de toekomst wil ik graag een volledige cursusreeks uitwerken met filmpjes. Ik vind het zelf heel nuttig om op die manier bij te leren van anderen en ik wil mijn klanten diezelfde mogelijkheid aanbieden. Ik heb nog heel wat ideeën om mijn zaak verder uit te breiden. Ik weet niet waar ik binnen een jaar zal staan, maar dat vind ik net leuk.”

Geïnspireerd?

Heb je interesse om hetzelfde traject als Stefanie te volgen? Je vindt alle info over het traject op de pagina Jumpstarters. Maak werk van je zaak is sinds 2021 Jumpstarters.

IMG_9503
Sheila start op haar 54ste met ondernemen

Sheila start op haar 54ste met ondernemen

Ondernemen

Blog
Estate of mind - (c) Guillaume Decock-5
Hadisa maakte haar droom waar en opende haar eigen vastgoedkantoor

Hadisa maakte haar droom waar en opende haar eigen vastgoedkantoor

Ondernemen

Blog
Jana Roos - (c) Guillaume Decock-5
Jana werd modeontwerpster ondanks medische hindernissen

Jana werd modeontwerpster ondanks medische hindernissen

Ondernemen

Blog
brand element