11 september 2023 Een nieuw (bij)beroep

JE EIGEN FRITUUR OPENEN?

Een frietkot starten, daar dromen veel mensen van. “Ik begrijp dat. Je bent je eigen baas en je mag elke dag klanten gelukkig maken met lekkere, zelfgemaakt frietjes”, zegt docent Paul Willems. Hij is een van de docenten uit de Syntra opleiding Friturist die elk jaar een nieuwe groep enthousiaste deelnemers vormt tot bekwame frituristen.

EEN FRITUUR OPENEN: TIPS VAN ONZE DOCENT

Paul Willems weet hoe je een frituur start. Hij staat zelf al 36 jaar in de sector: “Eerst had ik 10 jaar mijn een eigen frituur, daarna startte ik een zaak waarbij ik frituuruitbaters help bij de inrichting van hun frietkot. Daarnaast geef ik de opleiding Friturist bij Syntra.”

In die opleiding krijg je alle info die je nodig hebt om een frituur te openen, maar Paul geeft graag al enkele tips mee.

Tip 1: Kies een geschikte locatie

Paul: “Eerst en vooral zoek je een geschikt pand op een goede locatie. Als je een geschikte locatie vindt, informeer je dan goed. Hoeveel frituren er al in de buurt aanwezig zijn? Staat het frietkot op een goed zichtbare locatie? Zijn er voldoende parkeerplaatsen? Dat zijn allemaal belangrijke vragen om te stellen voordat je een locatie uitkiest.”

Tip 2: Regel alle administratie

“Als je een frituur wil starten, dan moet je een berg administratie doorworstelen. Er zijn veel mooie kanten aan het beroep, maar helaas komt er ook een heleboel papierwerk bij kijken. Voordat je kan openen, moet je in orde zijn met vergunningen en sociale wetgeving. Ben je daar niet goed in thuis, laat je dan helpen door de juiste mensen. Zo kom je achteraf niet voor vervelende verrassingen te staan.”

Tip 3: Leer lekkere frieten bakken

“Mensen kiezen een frituur uit waar de beste frieten gemaakt worden. Zelfgemaakte frieten die met goed klaargemaakt zijn: dat is de basis  van elke succesvolle frituur. Kies de juiste aardappelen, het juiste frituurvet en zorg dat je de baktechniek helemaal onder de knie hebt. ”

Tip 4: Volg de frituurtrends

“De basis van elke succesvolle frituur zijn de frieten. Daarnaast verwachten je klanten natuurlijk ook voldoende keuze qua sauzen en snacks. Daarbij kan je zelf een keuze maken uit een groot gamma aan snacks. Er zijn enkele klassiekers die soms al meer dan 30 jaar op de markt zijn en het blijven goed doen, zoals de frikandel of curryworst, boulet, saté, berenpoot, kaaskroket en de hamburger.

Daarnaast komen er regelmatig nieuwe snacks bij. Sommige zijn een paar jaar erg populair om daarna weer te verdwijnen. Als frituuruitbater is het goed om de trends te volgen.”

Tip 5: Doe je vak met hart en ziel

“Een frituur uitbaten, is een fantastisch beroep voor wie graag hard werkt. Je weet op voorhand dat je lange dagen zal werken, vaak ’s avonds en in het weekend, want dan eten mensen graag frietjes. Wie het liefste van 9 tot 5 werkt, zal niet gelukkig worden in een frietkot.

Mijn cursisten leer ik dat je geen frituur moeten openen voor het geld. Je kan er goed geld mee verdienen, maar dat lukt enkel als je goed bent in je stiel én je graag hard werkt. Geef jij elke klant een portie zelfgemaakte frieten die met liefde zijn klaargemaakt? Dan ga je als friturist altijd werk hebben.”

Tip 6: Geniet van alle blije gezichten

“Het leukste aan de job als friturist is het contact met de klanten. Mensen zijn altijd gelukkig als ze naar het frietkot gaan. Voor velen is het een beloning, bijvoorbeeld als ze op vrijdagavond frietjes gaan halen om de werkweek af te sluiten. Na een tijdje leer je die klanten beter kennen, dat sociale gebeuren vind ik zelf heel plezant.”

Tip 7: Volg de opleiding friturist

“Om een frituur te openen, heb je geen diploma nodig. Toch raad ik iedereen die een frituur wil starten aan om een opleiding friturist te volgen. Zo leer je de beste frieten bakken, maar ook hoe de kostenstructuur van je zaak ineen zit, welke infrastructuur je moet aankopen, hoe je je zaak het best verlucht en hoe je ervoor zorgt dat je voldoende klanten vindt.

Veel cursisten willen na de opleiding een eigen frituur starten. Elk jaar volgen er ook deelnemers de opleiding terwijl ze al aan de slag zijn, omdat ze merken dat ze op moeilijkheden botsen onderweg. En tot slot zijn er ook altijd deelnemers die de cursus uit interesse volgen. Soms openen ze jaren later toch nog een frituur. Vandaag had ik nog iemand aan de lijn die me vertelde dat hij 10 jaar geleden de cursus bij me gevolgd had en nu zijn eigen zaak ging starten. Geweldig toch!?”

Deel dit artikel
Terug naar het overzicht