15 november 2023 Ondernemen

FILIP MAAKT ZIJN DROOM WAAR, EN DIE VAN VELE ANDEREN

Filip Baert zei zijn vaste job vaarwel en maakte een drastische carrièrewending toen hij Freedom builds oprichtte. “Ik droomde er al jaren van, maar het is niet evident om een eigen bedrijf te starten. Gelukkig ontdekte ik de opleiding Start Me Up. Dat was voor mij echt nodig om de stap te zetten.”

DROMEN VAN VRIJHEID

Filip: “Ik werkte al 18 jaar als technieker bij Volvo. Dat is een fantastische werkgever. Ik deed mijn job echt graag. Maar ik droomde ervan om mijn eigen bedrijf te starten. In mijn vrije tijd bouwde ik een bestelbusje om tot een zelfvoorzienende campervan. Het leek me een superfijn idee om daarvan mijn job te maken.

Maar daarvoor had ik een mindshift nodig, en de steun van anderen die me daarbij op weg konden helpen. Gelukkig ontdekte ik de opleiding Start Me Up. Dat was voor mij echt nodig om de sprong te wagen.”

‘PRECIES WAT IK NODIG HAD’

“Start Me Up was precies wat ik nodig had om die stap te zetten. We kregen heel uiteenlopende vakken over wettelijke verplichtingen, financiën en administratie. Daarnaast ben ik er ook gegroeid als persoon. Ik ontdekte mijn sterktes en leerde ook dat ik kon werken aan vaardigheden die buiten mijn comfortzone liggen.

Mijn idee verkopen aan anderen, dat is niet mijn sterkste kant. Maar het is nodig als je een succesvolle zaak wil oprichten. Ik doe het nog steeds niet graag, maar ik kan het nu wel.”

‘FANTASTISCHE DOCENTEN’

“Tijdens het Start Me Up-traject leerde ik stap voor stap de verschillende aspecten van het ondernemerschap kennen, samen met een groep van andere ondernemers-in-spe. Dat schepte een band: we vertelden om beurt over onze droom en ondersteunden elkaar daar ook echt in.

Tijdens mijn carrière had ik heel wat opleidingen gevolgd. Maar ik kan je zeggen: deze opleiding overtrof al mijn verwachtingen! De docenten zijn stuk voor stuk mensen die top zijn in hun eigen vakgebied. Het enthousiasme en geduld waarmee ze ons begeleidden, ik vond dat fantastisch!”

‘REIS DOORHEEN HET ONDERNEMERSCHAP’

Na de opleiding startte Filip met Freedom Builds. “Mensen komen bij mij met een bestelwagen en ik bouw die om tot zelfvoorzienende campervan. Volledig op maat en gebouwd naar de specifieke wensen van een klant. Zo kunnen mensen in alle vrijheid de natuur intrekken en de wereld ontdekken.

Dankzij Start Me Up leerde ik de juiste keuzes te maken voor mijn eigen zaak. Ik ontdekte dat geen goed idee is om alles zelf te willen doen. Ik ben een technieker in hart en nieren. De technische kant, het ombouwen van een camper, dat doe ik het liefst.

De boekhouding, mijn sociale mediakanalen beheren en zelfs de verkoop: dat laat ik over aan mensen de daarin expert zijn. Zo kan ik zoveel mogelijk tijd doorbrengen in mijn atelier om te doen wat ik graag doe: dromen waarmaken van mensen die op zoek zijn naar een unieke vakantie.”

Deel dit artikel
Terug naar het overzicht